Tgrt Haber

Son dakika | Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TGRT Haber'de merak edilenleri cevapladı! Bolu Tüneli, Zengezur Koridoru, sosyal medya erişim engeli, İstanbul'un taksi sorunu...

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: tgrthaber.com
06 Eylül 2024 22:14 - Güncelleme : 07 Eylül 2024 00:13

Son dakika haberi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu-Zengezur Koridoru, sosyal medyada erişim engeli getirilen uygulamalar, Türkiye'nin 5G'ye geçişi ve devam eden projeler hakkında merak edilenlere TGRT Haber'de açıklık getirdi. Instagram yasağı konusunda uygulamanın bazı istekleri yerine getirdiğini söyleyen Uraloğlu, "Biz sosyal medya uygulamaları kadar yasakçı ve kısıtlayıcı değiliz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile yaptığı görüşmeleri de değerlendiren Uraloğlu, demiryolu ve iletişim konusunda bazı anlaşmalar imzaladıklarını söyledi. İstanbul'daki taksi sorununu çözmekte kararlı olduklarını belirten Ulaştırma Bakanı, yerli ve milli aplikasyon geliştirdiklerini söyledi.

Son dakika haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloğluTGRT Haber​'deki Medya Kritik programında Türkiye Gazetesi yazarı gazeteci Cem Küçük​ ve TGRT Haber​ Ankara Temsilcisi Fatih Atik'in sorularını cevapladı. 

Bakan Uraloğlu, Bolu Tüneli'nin yarın akşam saatlerinde yeniden açılacağını müjdeledi. Tünelin son rötuşlarının yapıldığını ve 195 milyon aracın 2007'den bu yana buradan geçtiğini hatırlattı. Tünelin kapalı kaldığı süre zarfında kıymetinin daha iyi anlaşıldığını belirten Bakan Uraloğlu, trafik akışının yeniden başlayacağını söyledi.

Sosyal medya uygulamaları hakkında da konuşan Uraloğlu, Türkiye’de Instagram kullanıcı sayısının dünyada 5. sırada olduğunu belirtti. Instagram’ın Türkiye’deki isteklerin çoğunu yerine getirdiğini söyleyen Bakan, Instagram’a erişim engelinin katalog suçlar nedeniyle uygulandığını kaydetti. Öte yandan, çocuklar için zararlı içerikler barındırdığı gerekçesiyle Roblox oyununa da erişim yasağının devam ettiğini ifade etti.

Son dakika | Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TGRT Haber'de merak edilenleri cevapladı! Bolu Tüneli, Zengezur Koridoru, sosyal medya erişim engeli, İstanbul'un taksi sorunu... - 1. Resim

İstanbul’daki taksi sorununa değinen Bakan Uraloğlu, İstanbul’da 18 bin taksi bulunduğunu, bu sayının İBB tarafından artırılmak istendiğini belirtti. Ulusal düzeyde bir düzenleme üzerinde çalışıldığını söyleyen Bakan, kısa mesafeye gitmeyi reddeden taksiciler için ağır yaptırımlar içeren yeni uygulamalar geliştirdiklerini açıkladı.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu​'nun açıklamaları şu şekilde:

ERZURUM​'DA UÇAKTA BOMBA İHBARI!

"Erzurum'da ekiplerimiz gerekli önemleri alarak bomba ihbarı​ sonrası arama işlemlerine devam ediyor. Uçaktaki yolcular Erzurum​'da misafirler. Erzurum​'da uçuşları 23.00'a kadar durdurduk. Uçak tuvaletinde bulunan bir kağıda yazılı not üzerine ekipler alarma geçiyor.


"BOLU TÜNELİ'Nİ YARIN AKŞAM AÇACAĞIZ" 

İnşallah yarın akşam bir aksilik olmazsa Bolu Tüneli'ni açmış oluruz. Bitirebileceğimizi netleştirdik. İstanbul tarafındaki son rötuşlar yapılıyor. Şu ana kadar, 2007'den bu yana 195 milyon araç buradan geçti. Trafikteki araç sayısı 35 milyon. Siz varın düşünün. Günlük 50 bin araç geçiyor neredeyse. Kapalı kaldığı bu süreçte kıymetini daha çok anladığımızı düşünüyorum.

Son dakika | Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TGRT Haber'de - 1. Resim


ZENGEZUR KORİDORU VE KALKINMA YOLU...

Cumhurbaşkanımız ile çok yakın çalışma içinde olduk. Bu Türkiye'nin değil, bölgenin projesidir. Kalkınma yolu bölgenin projesidir. Bu düşünce ile Katar ve BAE ile mutabakata katıldılar. Proje bitme aşamasında ama demir yolu, kara yoluna göre daha önden gidiyor. Türkiye'de ticaret hep Doğu-Batı arasında olmuş ama son zamanlarda Kuzey-Güney koridorları da önem kazanmaya başladı. Bu koridorlar birbirlerini destekler. Süveyş Kanalı'ndan Çin'den Londra'ya giden 35 günlük bir durumu konuşuyor. Kalkınma yolunu devreye aldığımızda sadece 25 günde deniz ve demir yoluyla Avrupa'ya gidebilecek. Bizim burada taşımacılıktan kârımız olacak. Stratejik olarak da bir durumumuz olacak.

Son dakika | Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TGRT Haber'de - 1. Resim

Bakü'den Gürcistan'a bağlanan yolumuz açık ama bize her zaman alternatif yollar lazım. Kalkınma Yolu da bize yardımcı olacak. İran'ın sınırından geçecek bir durum olacak. İran ile henüz resmi bir anlaşma yok. 3 paralel taşıma koridoru var. Biri Rusya'dan bir tanesi Türkiye'den diğeri de Süveyş Kanalı'nda geçiyor. Bu koridorlar belli lojistik merkezlere yardımcı olacak. 

Son dakika | Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TGRT Haber'de - 2. Resim


MISIR İLE İLİŞKİLER

Biz orada öncelikle demir yolu ve iletişim konusunda mutabakata vardık. İş birliğimiz devam edecek. Mısır'da toplamda 7 tane havaalanı var, bizde 58 tane.. Biz de bu iş birliği ile hareket ederek katkımız olur diye düşündük.  


"INSTAGRAM'DA DÜNYADA BEŞİNCİYİZ"

Dinamik bir süreç ama yeniden yaşansın istemiyoruz. Sürekli iletişim halindeyiz. 8 adet sosyal medya uygulamasının temsilcisi var. Biz her zaman kapatma uygulamıyoruz. Erişimi yavaşlatıyoruz bazen reklam yasağı uyguluyoruz. Bu konularda aksama olursa bazı konuştuğumuz yaptırımları da devreye alıyoruz. Instagram yasağında ise katalog suçlar konusunda bildirimimiz oldu. Onlara uyulmadığı için erişim engeli getirdik. Bunun dışında olan şeyler de vardı. Bir şirketin kuralı varsa o ülkenin de kullanıcısı var. Türkiye'de totalde 60 milyon sosyal medya kullanıcısı var. En fazla Instagram kullanılıyor. Dünyada 5. sıradayız. İsmail Haniye konusunda da hassasiyetlerimiz vardı. İstediğimiz her şeyi aldık dersek olmaz. Biz sosyal medya uygulamaları kadar yasakçı ve kısıtlayıcı değiliz. Instagram önemli ölçüde isteklerimizi yerine getirdi. 

Son dakika | Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TGRT Haber'de - 3. Resim


ROBLOX YASAĞI DEVAM EDECEK Mİ?

Roblox oyunu ile ilgili bizle bir temas oldu. BTK olarak yetkimizi kullandık. Burada süreç biraz farklı ilerledik. Beni arkadaşlarım aradı, alınan bir kararı bildirdiler. Ben bu kararla birlikte Roblox denilen oyunu öğrenmiş oldum. Kararları okudum, görselleri izledim. Ben çocuklarımız için endişelendim. 4 saat içinde yasağı uyguladık. Veliler bize 'Allah razı olsun biz engelleyemedik siz engellediniz' dediler. 

Instagram'ın Türkiye temsilcisi bir Türk. Biz zaman darsa sözlü veya mail ile ulaşıyor ve uyarıyoruz. Biz gerekli bildirimleri yapıyoruz. Her şeyi de resmi olarak bildiremiyoruz. Şu anda doğru yoldayız. Dünya bile bu hassasiyet oluşturulmuş durumda.


WHATSAPP YAZIŞMALARINI DEVLET GÖRÜYOR MU?

Sizin WhatsApp yazışmalarını devlet göremez. Güvenlikle ilgili alınması gerek önlemler alınır. BTK ciddi görevler üstlenmiş durumda. Bir hukuki süreç ve yargı kararı olmadığı sürece kimsenin telefonunu takip edemeyiz. Mahkeme kararı olamadan adım atamayız. Hukuki süreç vardır. 


TÜRKİYE'NİN SİBER GÜVENİĞİ...

Rakamları hatırlamıyorum ama yüzlerce zararlı yazılımı günlük olarak engelliyoruz. Tamamen yerli ve milli yazılımlarla bunu yapıyoruz. O kadar yatırımlar oluyor ve bir bakıyorsunuz bin dolarlık bilgisayar ile bu çökertilebiliyor. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) bunun için var. Haberleşme sistemi olarak elimizde uygulamalarımız var ama sosyal medya olarak yok. Dünyada günde 6.5 saat sosyal medyada zaman geçiriliyor bizde ise 7 saat. O yüzden kendi sosyal medya uygulamalarımızı geliştirmeliyiz.


İSTANBUL'UN TAKSİ SORUNU

Bu taksinin bir hesap yöntemi var. 500 kişiye bir taksi düşmesi gibi bir yaklaşım var. Şu anda İstanbul'da 18 bin taksi var. İBB'nin 10 bin civarı talebi vardı. İlk etapta bunu biz 2 bin 500 olarak bir deneyelim dedik. Ulusal bir düzenleme noktasında çalışma yürütüyoruz. Diğer bakanlıklarla iletişim halindeyiz. Kısa mesafeye 'ben gitmiyorum' diyemeyecek bir aplikasyon geliştiriyoruz. Biz dijital konusunda da önemli yere geldik ve aplikasyonumuz da yerli ve milli olacak. 

Son dakika | Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu TGRT Haber'de - 5. Resim

İstanbul'da bir acil durum vardı. Müşteriyi almayan taksicinin şikayet edilmesini öne çıkaracağız. Araç içi ve dışı kamera olmalı. Sürücü puanı olacaktır ve bunun üzerine kafa yoracağız. Ağır yaptırımlar olması lazım. İşini düzgün yapan taksici esnafını korumamız lazım. 


ZAFER HAVALİMANI'NDAN ZARAR EDİLDİ Mİ?

Şu anda Türkiye'de 58 tane havalimanı var Yozgat ve Gümüşhane-Bayburt havalimanlarının da yapımı bitince toplamda 60 adet havalimanımız olmuş olacak. Yakın zamanda başka planlamamız yok. Genel anlamda Türkiye'nin çok ciddi bir gelirleri var ve bu girdilerin çoğu yurt dışından. Yurt içinden zarar etmeyince bu firmalar kendilerini karlı sayıyor. Kütahya'daki Zafer Havalimanı için ise tam istediğimiz kadar bir uçuş olmadı. Yap-İşlet-Devret ile yapılmasaydı ne olacaktı? Milli bütçe ile yapılmasaydı aynı şekilde olurdu. Bakın biz bir deprem yaşadık ve Hatay'da havalimanı hasat gördü. Hemen gidip çevreden ihtiyacı karşılamış olduk. Bu durumları da düşünerek havalimanı yapıyoruz. 


"2026'DA 5G'YE GEÇMEK İSTİYORUZ"

Türkiye'de 4.5 G'ye geçtik ama dünya 5.5G'ye gidiyor. 3 operatörümüze ciddi yatırım yaptırdık. Çok istediğimiz yaygınlığa getiremedik ama ciddi bir kaynak aktarımı oldu. İhale sürecini açıklayacağı. 2026'nın başında 5G teknolojisine geçeceğimizi düşünüyoruz. En geç 2026'da geçmiş olacağız. Geniş bir coğrafyamız var. Yeni teknolojiler konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. GSM operatörleri piyasa şartlarına göre fiyatları belirliyor. Gelire göre fiyata bakarsak aslına o kadar da pahalı değil. 


HIZLI TREN PROJELERİNDE SON DURUM?

İstanbul'dan başlayıp, Ankara'dan Sivas'a giden, yine İstanbul'dan başlayıp, Eskişehir üzerinden Konya-Karaman'a giden bir hat var. 

Gaziantep'ten Osmaniye, Adana ve Mersin'e uzanan hattımız ve Ulukışla'dan Karaman'a olan proje devam ediyor. Polatlı'dan İzmir'e 508 km'lik bir hattın çalışması sürüyor. Halkalı, Çerkezköy, Kapıkule Hızlı Tren hattımızın çalışmaları sürüyor.

Karadeniz'de ilk etapta Kırıkkale'den Çorum'a olan hat yapılacak. Ardından Çorum ile Samsun arası yapılacak. Samsun'dan başlayıp Sarp'a kadar giden bir demiryolu hattının da çalışmasını başlattık.


ANKARA-İSTANBUL SÜPER HIZLI TREN PROJESİ

Ankara-İstanbul Hızlı Tren projesi şuanda devam ediyor. Yap-İşlet-Devret projesi olabilir. 10 yıllık bir projeden bahsediyoruz. Dolayısıyla tasarruf tedbirlerine takılacağını düşünmüyorum. Mevcut hızlı tren ve Bolu Dağı Tüneli yetmiyor, yetmeyecek de. Bu yüzden süper hızlı tren yapalım diyoruz. 350 km hızla 80 dakikada Ankara'dan İstanbul'a gelecek.


ANKARA-İSTANBUL ARASI OTOYOL PROJESİ

Bolu Dağı'nda bugün 50 binlere varan bir trafik var. 80 binde artık hizmet seviyesi düşecek. Otoyoldaki seyahat hızınız 80 km'lere düşecek. Bu durumda yeni bir otoyola ihtiyacımız olacak. 

Kuzey Marmara Otoyolu'nun Akyazı'dan devamı şeklinde 276 km'lik yeni bir otoyolu projesine başladık.


İSTANBUL'A YENİ METRO GELECEK Mİ?

İstanbul için yetki büyükşehirde. İBB yeni bir talepte bulunmazsa bizim bu anlamda bir projemiz olmayacak. Ama şuanda Halkalı'ya kadar devam eden projemiz var. Çamlıca Camii'nden Bosna Bulvarı için metro projemizi her halükarda bitireceğiz.

Kaynak: tgrthaber.com
Sonraki Haber Yükleniyor...