Tgrt Haber

Sosyal medyada "hakaret" pazarı! Tahrik et, tazminat al

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Türkiye gazetesi
03 Ocak 2024 07:08 - Güncelleme : 03 Ocak 2024 07:08
Sosyal medyada "hakaret" pazarı! Tahrik et, tazminat al

Son dönemde kendilerine bilinçli olarak hakaret ettiren bazı sosyal medya kullanıcıları, anlaştıkları avukatlar vasıtasıyla ciddi gelir elde ediyor. Hakaretleri anında mahkemeye taşıyan fırsatçılar avukatlarla birlikte ayda 30-40 bin lirayı cebine indiriyor. Mahkemeler ve emniyet binlerce dosya ile boğuşuyor…

Türkiye​'de sosyal medya​ kullanıcısı sayısı 65 milyona dayandı. Ancak bu platformlarda attığımız her adıma dikkat etmemizi gerektiren yeni bir durum ortaya çıktı: Hakaret davaları!

Son dönemde kendilerine hakaret ettirip dava yoluyla para kazanmaya çalışanlar, adliyeyi ve emniyeti bıktırdı. Konuyla ilgili binlerce dosya çözüm için bekliyor. Aralarında kamuoyunun tanıdığı isimlerde olan bazı kişiler, hakaret davalarından ciddi oranda para kazanıyor.

ÜNLÜLER​ BAŞLATTI

Öyle ki yalnızca bir kişinin bile siber suçlarla mücadele bürolarında binlerce şikâyet dosyası olabiliyor. Hukukçular artık bu durumun bir gelir kapısı hâline geldiğini belirterek “Yargı için angarya yüz binlerce dosya var. Bu iş çığırından çıktı” diyor…

Türkiye gazetesine konuya ilişkin açıklamada bulunan Avukat Sema Solmaz, “Bu işi ilk olarak ünlüler başlattı. Kendilerine hakaret eden diğer ünlü simalara açılan davalar yüksek tazminatlar ile geri döndü. Ardından bunu sürekli hâle getirdiler. Bu defa takipçilerine yöneldiler. Bunu gören sosyal medya fenomenleri de aynı yolu izlemeye başladı" dedi.

UZLMAŞMACIDA ŞANTAJ

Bu kişilerin gündemdeki konularla ilgili tahrik edici paylaşımlarda bulunmaya başladıklarını belirten Solmaz, "İnsanları tahrik edecek ve tepki çekecek paylaşımlar yaparak kendilerine hakaret ettirip sonrasında şikâyetçi oluyorlar. Savcılar bu tür davaları önce uzlaşmacıya gönderdiyor. İşte istedikleri tam da burada gerçekleşiyor. Çünkü dava devam etse mahkeme uzayacak. Ancak hakarete uğrayan sözde mağdur uzlaşmacı ile anlaşarak hareket eden kişiye ulaşıyor. Hakaret eden kişiye belli bir para teklif edilerek ‘Hiç uzatmayın, ayrıca davayı kaybedeceksiniz, bir de avukat tutmanız lazım. Rakam çok yükselir. Şu kadar parayı verin davayı kapatayım’ teklifinde bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Türkiye gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...