Soyağacı ile miras talep edilebilir mi?
E-Devlet'in uygulamaya açtığı soyağacı sorgulama ile aile köklerini öğrenen vatandaşların ilgisi şimdi de miras ve vatandaşlık taleplerine çevrildi. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor? E-devlet'ten öğrenilen soyağacı ile miras ve vatandaşlık talep edilebilinir mi? İşte cevabı...
E-Devlet, alt-üst soy bilgisi sorgulama sistemini hizmete açtı. İnternet sitesi kilitlendi, askıya alındı. Sonra yeniden açıldı. Giriş sayısı en son 8 milyonu geçmişti. Kimi sürprizlere sevindi, kimi sürpriz yok diye sıkıldı. Sözlüklerde yüzlerce sayfa yorum yapıldı. Soyağacını öğrenen insanların şimdi merak ettiği konu ise "Vatandaşlar dedesinin babasını araştırıp zamanında onun üzerine olan mallarda hak iddia edebilirler mi?"
DEDENİN MİRASINDA HAK İDDİA EDİLEBİLİR Mİ?
Habertürk'te yer alan habere göre; Konuya ilişkin konuşan avukatlar, "Bunlar çok ciddi yıllar. Zamanaşımı süreci var. Üçüncü kişilere karşı bir şey iddia ediyorsunuz. Davada iyi niyetli olma, kötü niyetli olma vs. durumlarına bakılır ama bu 100 yıl geriye dönük olmaz. Birilerinin mal varlığı birine intikal ediyor. Bu devirler o zamanın kurallarına göre yapılmadıysa iddia edebilir ama bunun tespiti imkânsıza yakın." ifadelerini kullandı.
VATNDAŞLIK TALEP EDİLEBİLİR Mİ?
Avukatlar "Üst soy ağacından birisinin başka bir ülke vatandaşı olduğunu öğrenip o ülkeden vatandaşlık talep edilebilir mi? " sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:"Vatandaşlık her ülkenin kendi kanununa göre kazanılır. Alman vatandaşlığı Alman hukukuna göre belirlenir. Öncelikle oranın hukukunun araştırılması gerekir. Evlenme yoluyla, doğum yeri esasına göre vatandaşlık veren ülkeler var. Mesela Türkiye’de 2 şekilde vatandaşlık kazanılıyor; 1 doğum yeri esasına göre, 2 soy bağıyla."