Soylu: İHA ve İKU'lar çok büyük bir avantaj sağlıyor
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, silahlı insansız hava araçlarının sivil ölümlere neden olduğu iddialarıyla dağda başarılamayanın medyada yapılmaya çalışıldığını belirterek, "Bütün iddialarını delillerle resmi raporlarla çürütmemize rağmen dedikodularını devam ettiriyorlar. Ciddi şekilde rahatsızlar çünkü İHA ve İKU'lar, şu anda terörle mücadelemizde çok büyük bir avantaj sağlıyor. Burunlarını çıkaramıyorlar." dedi. Törende güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan Türkiye'nin ilk kadın İHA pilotu da brövesini aldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığının 36. kuruluş yıl dönümü ve 31 personelin temel pilotaj eğitimini tamamlayarak mezun olmaları nedeniyle Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı Konferans Salonu'nda tören düzenlendi. Törende konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, mezun olan pilotların yabancı üretim hava araçları yanı sıra yerli olarak üretilen araçları da kullanacağını söyledi. Türkiye'nin yaptığı yerli projeleri itibarsızlaştırmaya çalışan bir kesim olduğunun altını çizen Soylu, "Öyle stratejik bir akılla hareket ediyorlar ki eğer proje teknik anlamda başarılı oluyorsa bu sefer ikinci aşamaya geçiyorlar. Onun kullanımını itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar." diye konuştu.İnsansız hava araçlarının sivil ölümlere neden olduğu iddiasını ortaya atanların da aynı mantıkta olduğunu ifade eden Soylu, şunları söyledi:"Geçtiğimiz günlerde hepimiz şahit olduk, insansız hava araçlarının sivil ölümlere neden olduğu iddiasıyla ortaya çıktılar. Ve şu anda, kendi basın yayın organlarında sürekli olarak benzer iddiaları gündeme getirmeye çalışıyorlar. Dağda başaramadıklarını medyada yapmaya çalışıyorlar. Bütün iddialarını delillerle resmi raporlarla çürütmemize rağmen dedikodularını devam ettiriyorlar. Ciddi şekilde rahatsızlar çünkü İHA ve İKU'lar, şu anda terörle mücadelemizde çok büyük bir avantaj sağlıyor. Burunlarını çıkaramıyorlar."
Hava araçları 324 teröristi etkisiz hale getirdi
İnsansız hava araçlarının uçuş saatlerine ilişkin bilgileri de paylaşan Soylu, "2017 başında aylık 272 olan uçuş saatlerini 2 bin 482 saate çıkardık. Yılbaşından bugüne kadar toplam 12 bin 487 saat uçuş gerçekleştirdik. 2017 yılı öncesi 21 yer veri terminali ile yüzde 16 kapsama alanına sahiptik, bugün 58 terminal ile yüzde 50 kapsama alanına sahibiz." dedi.Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenlik Komutanlığına SİHA, İHA ve İKU (insanlı keşif uçağı) alım süreçlerinin devam ettiğini anlatan Soylu, personel sayısının yılbaşında jandarmada sıfır, emniyette ise 65 olduğunu, ancak bu sayısının şu anda jandarmada 258, emniyette ise 71 olmak üzere toplam 329'a yükseldiğini kaydetti.Asayiş ve diğer operasyonel faaliyetlerde 999 mini İHA ve "drone"un kullanıldığını belirten Soylu, 2 bin 411 adet daha alım planladıklarını dile getirdi.
Hava araçlarıyla yılbaşından itibaren yapılan operasyonlarda 59'u SİHA tarafından olmak üzere toplam 324 teröristin ölü olarak ele geçirildiğini anlatan Soylu, 133 sığınak ve barınağın imha edildiğini ve bu operasyonlarda tek bir şehidin bile verilmediğini vurguladı.Soylu, "Helikopterle uçakla insansız hava araçlarıyla bir şekilde hava hakimiyetini en iyi şekilde kullandığınız müddetçe bu mücadelede önde oluyoruz. Türkiye bu gerçeği yeni keşfetmemiştir. Evet, belki buna ilişkin bir maliyet oluşacaktır. Ama esaret, en büyük maliyettir ve biz buna katlanamayız." diye konuştu.
"Sizlerden beklentimiz biliniz ki çok yüksektir"
Mezun olan pilotlar ve ailelerine de seslenen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, genç pilotların Türkiye'nin iddialı olduğu ve atılım yapmak istediği bir sahada görevlendirilmek üzere eğitim aldığını
belirterek, "Çok teknik, vasıflı bir personel olarak göreve başlayacaksınız. Sizlerden beklentimiz, biliniz ki çok yüksektir." dedi.Soylu ailelerin de evlatlarıyla gurur duymaları gerektiğinin altını çizdi.
"Darbe girişiminin ardından 5 pilot kaldı"
Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ise Havacılık Daire Başkanlığından 20'si helikopter pilotu, 4'ü uçak, 7'si ise İHA olmak üzere 31 pilotun eğitimlerini tamamlayıp, brövelerini almaya hak kazandığını söyledi.Havacılık Daire Başkanlığının kurulmasıyla vatandaşın güvenliğini sağlama noktasında yeni bir boyut geliştirildiğini, önleyici hizmetlerde caydırıcı bir güç oluştuğunu ve hava araçlarında yer alan görüntü alma, gece aydınlatma sistemleriyle suç ve suçluların tespit ve takibinin kolaylaştığını belirten Altınok, bu durumun suçluların en kısa sürede adalete teslim edilmesine büyük katkı sağladığını ifade etti.Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanı Uygar Elmastaş ise darbe teşebbüsünden sonra kendisi dahil görev yapabilecek 5 pilotun kaldığını, daha sonra eğitimlerini tamamlayan 17 pilotun göreve başladığını söyledi. Elmastaş, Tunceli'de meydana gelen kazada 2'si pilot 3 personelin şehit olduğunu hatırlattı.Konuşmaların ardından mezun olan pilotlara bröveleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok tarafından takıldı.
Türkiye'nin ilk kadın İHA pilotu
Törende Türkiye'nin ilk kadın İHA pilotu da brövesini aldı. İsmi güvenlik gerekçesiyle paylaşılmayan kadın İHA pilotu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 aylık zorlu bir eğitim sonrasında mezun olduğunu belirterek, gurur duyduğunu söyledi.