Tgrt Haber

Süleyman Demirel'e veda günü

19 Haziran 2015 08:53
Süleyman Demirel'e veda günü

Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz Sokak'taki evinin önünde düzenlendi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz Sokak'taki evinin önünde gerçekleştirildi. Süleyman Demirel'in Türk bayrağına sarılı tabutu, askeri araçla Güven Hastanesinden, kortej eşliğinde, Güniz Sokak'taki evinin önüne getirildi. Sabah saatlerinden itibaren Demirel'in evinin önünde toplanan sevenleri, cenazeyi burada tekbirlerle karşıladı.

Naaş, Güniz Sokak'a getirilmeden önce, buraya gül suyu püskürtüldü. Bu sırada Demirel'in tabutunun üzerine gül yaprakları serpildi.

Askeri tören mangası, Türk bayrağına sarılı naaşı evin bahçesine kurulan tören alanına getirdi. Bu sırada vatandaşların ağladığı görüldü.

Daha sonra, Süleyman Demirel için dualar okundu ve helallik istendi.

Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, törende, "Güniz Sokak, siyasetin, demokrasi mücadelesinin adresidir, siyasetin sahibidir. Güniz Sokak cumhuriyet ve cumhuriyetin temel değerlerine bağlılığın, özgür düşüncenin tam adresidir. Yorulanların, sesleri kısılanların, sesleri çıkarılmayanların soluklandığı bir yerdir" şeklinde konuştu.

Demirel için Meclis'te devlet töreni

Güniz Sokak'taki törenin ardından Demirel'in naaşı Meclis'in Dikmen Kapısından geçirilerek, TBMM Şeref Kapısı önündeki tören alanına getirildi.

Burada katafalka konulan Demirel'in Türk Bayrağı'na sarılı naaşının üzerine doktoru Aylin Cesur tarafından kendisi ile özdeşleşen siyah fötr şapkası bırakıldı. Demirel'in naaşı başında, general ve amiraller tarafından ihtiram nöbeti tutuldu.

Süleyman Demirel'in öz geçmişinin okunmasının ardından aile adına kardeşi Şevket Demirel, devlet adına da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kendine has tarzı olan bir devlet adamıydı

Törende devlet adına konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler... Süleyman Demirel gerçekten her bakımdan kendine has tarzı olan bir siyaset ve devlet adamıydı. Isparta'nın İslamköyü'nden çıktığını hiçbir zaman unutmadı. Bu vasfı aynı zamanda onun milletiyle güçlü bir bağıydı. Siyasetle uzun yıllar boyunca uğraşan herkes bilir ki bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. MDemirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan, bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir."

Törende aile adına konuşma yapan Demirel'in kardeşi Şevket Demirel de "Gerçekten demokrasi ilkeleriyle atılan temeller bugün çok daha iyi ve verimli seviyelere ulaşmıştır. Seveni olsun olmasın, Süleyman Demirel, toplumun eğitim, sağlık, adalet, sanayi, tarım ciğerlerinin hepsine el attı, hepsine ilaç verdi" dedi.

Saygı duruşundan sonra Demirel'in naaşı top arabasına alınarak, kortej eşliğinde Meclis'in Çankaya Kapısı'ndan çıkarılarak cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camisi'ne götürüldü. 

Meclis Çankaya kapısından çıkana kadar korteje CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve eski Başbakanlardan Tansu Çiller de eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aileye taziyelerini sunmasının ardından, yanında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Meclis Başkanı  Cemil Çiçek ile kortejin gidişini kenardan izledi. 

Daha sonra Erdoğan ve Çiçek, TBMM Başkanlığı makamına geçerken Başbakan Davutoğlu da Meclis'ten ayrıldı. Kısa süre sonra 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve  TBMM Başkanı Çiçek'in görüşmesine katıldı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...