Erciyes Üniversitesi'nde yeni çalışma! Sülükten kanser aşısı geliştiriliyor
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, yerli koronavirüs aşısı Turkovac ile ilgili merak edilen soruları TGRT Haber yayınında cevapladı. Çalış yaptığı açıklamada ayrıca sülük enziminden prostat ve mesane kanserine karşı aşı üretme ve geliştirme çalışmaları yürütüldüğünü açıkladı.
TGRT HABER
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla faz-3 çalışmaları için start verilen Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen yerli aşıya Turkovac'tan gelecek sonuçlar merakla bekleniyor. Aşının geliştirildiği Erciyes Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış TGRT Haber'de Cem Küçük'ün sorularını cevapladı. Çalış ayrıca kanser aşısı çalışması yaptıklarını da belirterek sülük enziminden prostat ve mesane kanserine karşı ilaç geliştirdiklerini açıkladı
“Kovid- 19’a karşı geliştirilen hücre kültür temelli inaktif aşı faz-1, faz-2 ve sonrasında faz-3 aşamasına geldik. Yapmış olduğumuz çalışmaların sonuç vermesi bizleri gururlandırdı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diyen Çalış, sonbaharı işaret etti.
TURKOVAC YÜZDE YÜZ ETKİN
Prof. Dr. Mustafa Çalış, şöyle konuştu:
“Yerli aşının çalışmalarının üçüncü fazında 40 bin 800 gönüllü aşılanacak. Bugüne kadar e-Nabız üzerinden aşı çalışmalarına gönüllü olarak 846 bin 451 kişi katıldı.”
“Aşılanan gönüllülerden birer hafta arayla alınan kan testlerine bakarak, aşının virüse karşı antikor oluşumu ve diğer parametrelerde ne kadar etkili olduğuna bakıldı.”
“Turkovac aşısının insan ve hayvan deneklerinde yüzde yüz etkili olduğunu gördük. Koronavirüs Türkiye’ye ulaşmadan önce bizler aşı çalışmalarımıza başlamıştık.”
“Koronavirüs salgınına karşı yapmış olduğumuz çalışmalarda faz-3 aşamasındayız. Turkovac aşısının ne zaman kullanılmaya başlanacağı konusunda Sağlık bakanlığımızın kamuoyuyla paylaşacaktır.”
“Turkovac, büyük olasılıkla sonbahar da Dünya Sağlık Örgütü’nün acil kullanım onayıyla seri üretimine geçilebileceğini tahmin ediyorum.”
3 TANE KANSER AŞISI PROJEMİZ BULUNUYOR
Çalış, kansere karşı 3 farklı projeleri olduğunu belirterek, “Biz araştırma üniversitesiyiz, misyonumuz bu. TÜBİTAK'a 1.004 başvurumuz var. Dört tane enfeksiyon hastalıklarına karşı, üç tane kansere karşı aşısı projemiz bulunuyor. Sülük enziminden prostat ve mesane kanserine karşı ilaç geliştiriyoruz. Çalışmayı ABD ile ortak yürütüyoruz. Bunun da üç faz çalışmasını üniversitemizde yapacağız.” diye konuştu.