Suriye sınırında öncelik güvenli bölge
Suriye sınırındaki PYD ve IŞİD tehlikesine karşı güvenli bölge ile ilgili iki seçenek masaya yatırıldı:.
Türkiye Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'i püskürterek geçici bölge oluşturacak, daha sonra ÖSO'ya bırakacak.ÖSO, IŞİD ve PYD'ye operasyon yapacak. Türkiye ÖSO'ya aktif destek verecek.Yapılan değerlendirmelerde Türkiye'nin ulusal güvenliğini kısa vadede tehdit eden öncelikli iki unsur önplana çıktı. PKK'nın Suriye kolu PYD'nin, Suriye'nin kuzeyinde Cezire ve Kobani kantonlarını birleştirerek "tampon Kürt devletinin" temellerini atmaya çalışması, daha sonra Hatay'a ulaşan hatta yer alan Afrin kantonuna yönelmesi Ankara'nın tepkisini çekti. PYD'nin bununla kalmayıp bu bölgeleri Araplar ve Türkmenlerden arındırmaya çalışması ciddi bir rahatsızlık oluşturdu. PYD Başkanı Salih Müslim, Ankara'nın konuyla ilgili sert tepkisi müttefik ve muhataplara iletilince "Türkmen ve Arapları Türkiye'ye sürme arayışında değiliz" demek için Ankara'ya gelmek istedi. Ancak bölgeden tam aksi yönde bilgiler gelince Ankara bu talebi reddetti. İkinci konu ise IŞİD. Örgütün Suriye'de ortaya koyduğu vahşet fotoğrafları uzun bir süredir Ankara'yı rahatsız ediyordu. IŞİD'in sınır hattını ele geçirerek Türkiye'yle komşu olması Ankara'da kaygıyla karşılanmıştı. Terör örgütünün Esad'ın planlamalarında adeta bir koçbaşı gibi kullanılması, Esad'a karşı ilerleyen muhalifleri hedef alması, stratejik alanlarda Esad yönetimi ile işbirliği yapması Ankara'nın tepkisine yol açtı. HDP'nin Diyarbakır mitingine yönelik saldırıda IŞİD izinin bulunması, örgütün Türkiye'yi hedef almak için fırsat kolladığı değerlendirmelerine neden oldu.
GÜVENLİ BÖLGE HAZIRLIĞI
Güvenlik birimleri, Türkiye'nin yanı başında oluşan bu iki tehditle mücadele ve daha fazla göç dalgasının önüne geçmek için çeşitli senaryolar üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak dar kapsamlı, güvenli ya da güvenlikli bölge öncelikli ihtiyaçlar arasına girdi. Genelkurmay Başkanlığı da PYD ve IŞİD tehditlerinin artması üzerine güvenli bölge ve olası senaryolarla ilgili kapsamlı çalışma yaptı. Güvenli bölgeye dair masada iki seçenek yer alıyor. Yapılan değerlendirmelerde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'i püskürtecek bir geçici güvenli bölge oluşturması, daha sonra o bölgenin Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bırakılması bir seçenek olarak gündeme geldi. Diğer seçenek ise ÖSO'nun Esad'la mücadelesini aksatmadan, IŞİD ve PYD bölgelerine yönelik operasyonlarına ağırlık vermesi, Türkiye'nin de aktif desteğini artırması şeklinde sıralanıyor. Güvenli bölge ile göç dalgasının sınır dışında karşılanması ve muhaliflere yönelik eğit donat faaliyetlerinin de burada yapılması değerlendirmeleri gündeme geldi.
GERİ DÖNÜŞLERE PYD ENGELİ
PYD ile IŞİD arasındaki çatışmalar sırasında yaklaşık 4 bin Türkmen ve Arap, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine yerleşmişti. Tel Abyad sınır kapısının kontrolünü ele geçiren PYD, sivillerin geçişlerini olası bombalı tuzaklar ve patlayıcıların temizlenmesi sebebiyle geçen hafta durdurmuştu. Pazartesi günü yeniden geçişlere izin veren PYD'nin sadece 500 kişilik Türkmen grubunun geçişine izin verdiği öğrenildi. PYD'nin Türkmenleri sorguya çektiği, geri kalan Türkmen ve Arapların ise tutuklanma korkusuyla hâlâ Türkiye'de olduğu belirtildi. Öte yandan, Suriye Geçici Hükümeti Adalet Bakanlığı'nın desteği ile Tel Abyad'da yaşanan hak ihlallerini araştırmak üzere kurulan araştırma komisyonunun Tel Abyad'a girişi engellendi.