Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin geri dönüşü için yeni bir proje hayata geçiriliyor. Katar'ın üstlendiği proje ile 3 yıl içinde büyük bir geri dönüş planlanıyor.
Türkiye, Beşşar Esad rejiminin ve terör örgütlerinin baskısından kaçan Suriyeli mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönüşü için önemli bir projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.
TRT Haber'de yer alan habere göre, Suriye'nin kuzeyinde inşa edilmek üzere kalıcı konut projeleri hazırlanırken, 3 yılda tamamlanacak konutlara sadece Türkiye'de yaşanan sığınmacılar yerleştirilecek.
Yaşanan iç savaş ve saldırılar milyonlarca Suriyeliyi kendi yurtlarında sığınmacı yaptı. Bölge halkına şefkat eli Türkiye'den uzandı. Sınır güvenliğini sağlamak için önemli kara harekatları düzenlendi. Oluşturulan güvenli alan, bölge halkını hayata bağladı.
O bölgelerden biri olan Celabrus'un kaderi Fırat Kalkanı Harekatı ile değişti. Terör örgütleri tarafından kullanılan karargah, şu anda Cerablus Hastanesi olarak bölge halkına hizmet veriyor. Türkiye harekat bölgelerini ihya ederken sosyal yaşamı da unutmadı. Briket evlerin yanı sıra okullar, parklar, camiler yapıldı. İş imkanını artıracak organize sanayi bölgeleri hayata geçirildi.
Yatırımlar gönüllü geri dönüşlerin de yolunu açtı. 554 bin Suriyeli vatanlarına geri döndü. Bu sayıyı artıracak yeni projeler de hazırlandı. Onlardan en önemlisi bütün maliyeti Katar Devlet Kalkınma Fonu'nun üstlendiği 240 bin konutluk proje.
Proje için Fırat Kalkanı bölgesinde 5, Barış Pınarı bölgesinde 4 alan belirlendi. Cerablus'ta Ras-ul Cavz bölgesindeki alana yapılacak 5 bin daire için temel atıldı. Bölgeye bir cami, çarşı, ilköğretim okulu, lise ve sağlık merkezi gibi kamu tesisleri de yapılacak. Proje ile en az 1 milyon Suriyeli sığınmacının güvenli bir şekilde ülkelerine dönüşü hedefleniyor.