Suriyeliler'in girişine izin çıktı
Akçakale sınırında bekleyen Suriyelelerin girişine izin çıktı.
Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan, Ankara ile yapılan görüşmelerin ardından girişe izin çıktığını söyledi. Binlerce Suriyeli’nin sınır bölgesindeki bekleyişleri sürerken, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan açıklama yaptı. Başkan Ayhan, Türkiye’ye alınması kabul edilen Suriyeliler’in gümrük kapısından geçmesinin planlandığını, ancak IŞİD örgütünün bunu kabul etmediğini, Suriyeliler’in nereden alınacağına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Bu açıklamanın hemen ardından, saat 17.15 sıralarında, binlerce Suriyeli, Akçakale Sınır Kapısı’na doğru yaklaşmaya başladı. Bu sırada Suriyeliler’in sınır kapısına doğru geldiğini gören Türkiye tarafındaki çoğunluğu onların akrabası yüzlerce kişi de sınır tellerinin olduğu bölgeye gitti. Suriyeliler, telleri yıkarak Türkiye tarafına geçmek istedi. Bunun üzerine Türk askerleri, çıkan kargaşaya müdahale etti. Bölgeye çok sayıda asker ve zırhlı araç sevk edildi. Türkiye tarafındakiyere ’Dağılın’ uyarısı yapıldı, Suriye tarafındakilere de tellerden uzaklaşmaları için uyarı anosları yapıldı. Zırhlı araçlardan kalabalığa dağılmaları için tazyikli su sıkıldı. Askerin müdahalesiyle iki taraftakiler de geri çekilirken, hemen yakında bekleyişlerini sürdürdü. Askerler de eli tetikte beklemeye devam ediyor.
YPG ORAYI DA ELE GEÇİRDİ
Öte yandan Rudaw'ın haberinde IŞİD işgali altında olan Tel Abyad’a bağlı Siluke Kasabası’nın YPG tarafından kontrol edildiği bildirildi.
ABD'nin havadan desteklediği YPG güçlerinin IŞİD kontrolündeki Tel Abyad'a ilerleyişi sürüyor.
KURTULMUŞ: DURUM FARKLI BİR HAL ALDI
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş bugün son durumla ilgili bir açıklama yapmış, Suriye sınırında durumun farklı bir hal aldığını söylemişti, durumun Kobani'den farklı olduğunu söylemişti. Türkiye'ye girmek isteyen Suriyelilerin durumunun sorulduğu Kurtulmuş, koalisyon güçlerinin 14 mayıs gecesinden bu yana sınırı bombaladığını belirterek, şöyle konuşmuştu: "Koalisyon güçleri 'IŞİD burada' diye köyleri, su kuyularını bombalıyor, araziler yakılıyor. Boşaltılan yerleri PYD doldurarak geliyor. Bir taraftan IŞİD bir taraftan PYD ama ağırlıklı olarak koalisyon güçlerinin bombalamasından kaçarak gelen insanlar. Biz Telafer'den yeni bir göç dalgasını kabul edersek bu şu anlama geliyor, en yaz yeni bir 100 bin kişiyi Türkiye'nin karşılamaya hazır olması lazım. Biz Kobani'deki gibi ya da diğer bölgelerde olduğu gibi bugün itibarıyla hayati insani bir dram olmadığı kanaatindeyiz. Onun için diyoruz ki, sınırda yine insani yardım yapalım, hasta ve yaralıları alalım ama burada bir çatışma ortamı yok. Burada insanlar çatışmadan kaçmıyorlar. Önceliğimiz bunların kendi sınırları içinde kalmaları ve onlara Türkiye'nin insani yardımlarını ulaştırmasıdır."