Tgrt Haber

Suriye'ye kara harekatı öncesi kırmızı çizgide pazarlık! Türkiye Rusya’ya süre verdi: Çekin

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber, Al Jazeera
30 Kasım 2022 21:45 - Güncelleme : 30 Kasım 2022 23:30

Türk ordusunun Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG'ye yönelik başlattığı Pençe-Kılıç hava harekatından sonra sıra kara harekatına geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkça kara harekatı sinyalini verirken, operasyonun gerçekleşmesini istemeyen Rusya ise Türkiye ile pazarlığa başladı. Türkiye, kara harekatının yapılmamasına karşılık olarak Esad rejimine bağlı askerlerin yanı sıra PKK/YPG militanlarının da Tel Rıfat'tan çekilmesini istiyor. Taleplerinin karşılanması için Moskova yönetimine süre veren Türkiye, aksi durumda operasyonu başlatacak.

Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısından kısa süre sonra Irak​ ve Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerini Pençe-Kılıç harekatıyla yerle bir eden Türk ordusu​, kara harekatı için de hazırlıklarını tamamladı. Türk askeri sınır bölgesinde operasyon emrini beklerken, olası kara harekatıyla ilgili dış basında dikkat çeken bir iddia yer aldı.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonu; Türkiye ile Rusya arasında kırmızı çizgide pazarlık başladığını duyurdu. Haberde Türkiye'nin, operasyona sıcak bakmayan Rusya'dan hem Suriye hükümetine bağlı güçlerin hem de terör örgütü PKK/YPG militanlarının Tel Rifat bölgesinden çekilmesini talep ettiği belirtildi.

RUSYA ÇEKİLMEYE İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

 Al Jazeera'nin Türk yetkililere dayandırdığı habere göre; Türkiye'nin bu talebini kabul eden Rusya, kara operasyonunu önlemek için rejim güçlerinin yanı sıra PKK/YPG militanlarını da Tel Rıfat bölgesinden çekilmeye ikna etmeye çalışıyor. Al Jazeera'ye konuşan Türk yetkililer, Rusya'nın bir askeri operasyona alternatif olarak Türkiye'nin kuzey Suriye ile ilgili taleplerini karşılamaya çalıştığını belirtti.

Türkiye'nin, PKK/YPG militanlarının da Menbic, Kobane veTel Rifat'tan çekilmesini istediği kaydedildi. Ayrıca Ankara, bazı sınır bölgelerinde PKK/YPG yerine Esad rejimine bağlı askerlerin konuşlanması fikrine açık olduğunu bildirdi.

TÜRKİYE ANLAŞMA İÇİN SÜRE TANIDI

Al Jazeera, Ankara'nın Moskova'ya taleplerinin karşılanması için süre verdiğini, aksi takdirde askeri operasyonu başlatacağını bildirdiğini aktardı.

HAREKATIN İLK AŞAMASI TEL RİFAT

Londra merkezli Al-Araby al-Jadeed gazetesi ise Türkiye'nin kara harekatına hazırlanırken bir yandan da Suriye hükümetine destek veren Rusya'yla görüşmeleri sürdürdüğünü yazdı. Gazete, TSK'nın operasyonunun aşamalı olacağını ve ilk aşamada Tel Rifat'ı, daha sonra da Kobane ve Menbic'i kapsayacağını belirtti.

Rusya'nın ikna etmesi halinde Suriye güçlerinin Tel Rifat'tan çekileceği ve bölgeye Türkiye destekli Suriyeli grupların yerleşebileceği bilgisi de haberde yer aldı.

Kaynak: TGRT Haber, Al Jazeera

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...