Sürücü eğitiminde yeni dönem
Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, Türkiye'nin sürücü eğitiminin Avrupa Birliği (AB) standartlarına çıkartılmasının milli değerlerle bütünleşen bir anlayışla gerçekleştirileceğini ifade etti.
Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonunca düzenlenen "Sürücü eğitiminde Avrupa Birliği standartları milli değerlerle bütünleştiriliyor" konulu 2015 Çalıştayı, bir otelde başladı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Yılmaz, sektörün son üç yılda tarihi dönüşümler yaşadığını belirtti. Avrupa'nın 25-30 yılda geldiği mesafeyi iki üç yılda aldıklarını anlatan Yılmaz, biraz sancılı olmasına karşın sektör ve trafik eğitimini geleceği açısından olumlu bir dönüşüm yaşandığını vurguladı.
Sürücü eğitiminin kalitesinde Avrupa Birliği standartlarının da üzerine çıkacaklarını söyleyen Yılmaz, "Ülkemizin sürücü eğitimini AB standartlarına çıkartırken milli değerlerimizle bütünleşen bir anlayışta bunu gerçekleştireceğiz. Yani sırf Avrupa standardı diye almayıp, kendi kültürümüzle de bu anlayışı kaynaştıracağız. Sürücü eğitiminde AB'yi gececeğiz bu konuda kararlıyız" dedi.
"Sürücü kursu algısı değişti"
Sürücü kursu algısının toplumda 2-3 yıl öncesine kadar farklı bir boyutta olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Toplum bizi şoför seviyesinde algılıyordu. Şoförlüğü küçümsemiyoruz ama eğitim kurumlarını öyle görüyorlardı. İki, üç yıl içinde bu değişti. Saygınlığımız arttı. Artık göğsümüzü gere gere 'Sürücü kursu sahibiyiz' diyoruz" diye konuştu.
Hükümetin ticari araçlara ÖTV indirimi yaparak imkan sağlanacağı şeklinde taahhüdü olduğunu hatırlatan Yılmaz, kendilerinin de sektör adına bazı talepleri olduğunu belirtti. Trafik sigortalarının da canlarını yaktığını savunan Yılmaz, "Aracımıza ne kadar sigorta ödeyeceğimizi bilgisayar başında öğreniyoruz. Bu da bizi zor durumda bırakıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Eğitimci özelliği olmayanlar tarafından sürücü kursu açılmasıyla ilgili bir standart getirilmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, bu kişilerin sürücü kursu açmasının engellenmesini istedi.
İlerleyen aylarda trafik eğitimine yeni bir anlayış geleceğini belirten Yılmaz, şunları belirtti:
"Türkiye'de ilk defa 'Trafik adabı' dersi konulacak. İnsanlar bilgisizlikten dolayı kaza yapmıyorlar. Kazalar trafik kültürünü önemsememekten kaynaklanıyor. Artık Milli Eğitim Bakanlığımız trafik kazalarına sebep olan agresifliği, paylaşmama düşüncesini müfredata koyuyor. Bu çok önemli. Dünyada bir ilk ve devrim niteliğinde. Önümüzdeki günlerde yönetmelikle ilgili değişikler olacak. Kurumsallaşma için ne yapılacaksa bizler de elimizi taşın altına koyacağız."
Yılmaz, sürücü kurslarındaki eğitimcilerin eğitiminin de özel öğretim kurumları bünyesinde olmasını ve uzman sınav yapıcılar talep ettiklerini ifade etti. Sınavın, eğitimin en önemli ayağı olduğuna değinen Yılmaz, "İyi bir sınav denetimi istiyoruz. Kontrolde sıkıntı çekmeyeceğimiz bir denetim istiyoruz" ifadelerine yer verdi.
Trafik adabı dersi
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci de eğitim kurumları ve rehabilitasyon merkezleri ile sürücü eğitim kurumlarına ayrı bir önem verdiğini söyledi.
Sürücü kurslarındaki eğitimin diğer kurumlara göre daha dikkat çekici olduğunu vurgulayan Yelkenci, burada verilen eğitimin insan hayatını direkt ilgilendirdiğine işaret etti. Yanlış verilen bir belgenin insan hayatına mal olabileceğinin altını çizen Yelkenci, "Bu konuda yapılacak hatalardan ilk önce kendimi sorumlu tutarım. Bizim yanlış verdiğimiz bir belgeden dolayı bir insan ölüyorsa veya sakatlanıyorsa kendimizi sorumlu tutarız" dedi.
Yelkenci, Sürücü Kursları Yönetmeliği'nin 29 Mayıs 2013'te bugünkü halini aldığını ve hiçbir mevzuat değişikliği yapılmadığını vurguladı. Son çıkan yönetmelikle ders programlarının da oluştuğunu anlatan Yelkenci, şöyle dedi:
Trafikte AB standartları olumlu ancak yeterli değil. Bu eğitimin milli değerlerle verilmesi başarıyı daha çok artıracak. Kendimize düstur edindiğimiz bir ilke var. Muasır medeniyetler seviyesi. Mevlana'nın pergel metaforu. Bir ayağımız kendi toprağımızda bir ayağımız da diğer ülkelerde olacak. Fakat kendi kültürümüzü unutmayacağız. Kendi kültürümüzü unutursak kendimiz olamıyoruz. Trafik kuralında kırmızı ışıkta durmamız kural ama trafik adabında kırmızı ışıkta durmanın yaya veya sürücüye nezaketsizlik ve haksızlık olduğunu içselleştirecek. Zayıf olana, çocuk ve hanımlara öncelik olacak. Bu nezaket topluma yerleşmediği müddetçe kurallardan sonuç alamıyoruz."
Trafik Adabı dersinin 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya başlanacağını aktaran Yelkenci, bu dersin meyvelerinin 10-15 yıl sonra alınacağını vurguladı. Yelkenci, "Bu nesiller gelecekte sürücülerin şeklini ve niteliğini değiştirecek" diye konuştu.
Yelkenci, Sürücü Kursları Yönetmeliğiyle sınav saatleri ve standartlarının iyileştirildiğini, sürücünün araç başında kalma süresinin 30 dakikaya çıkarıldığını bildirdi. Beklemelerin randevu sistemiyle çözüldüğüne değinen Yelkenci, özellikle direksiyon eğitim pisti sorununun kurslarda simülatör uygulamasıyla giderildiğini belirtti.
AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da 13 yılda yapılan yatırımlara değindi. Karayollarında yapılan tüm iyileştirmeler ve yatırımlara karşın istatistiklerde kazalardaki insan hata faktörünün yüzde 90'larda olduğuna dikkati çeken Ilıcalı, eğitimin bu nedenle çok önemli olduğu bildirdi.
Ilıcalı, bu konuda yapılacak tüm çalışmalara destek vereceğini sözlerine ekledi.
Açılış oturumunun ardından 8 federasyon başkanına, Konfederasyon Genel Başkanı İsmail Yılmaz tarafından plaket verildi.