Suruç'un 'şampiyon' atları sahiplerine büyük paralar kazandırıyor
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 60'dan fazla çiftlikte yetiştirilen ve hipodromlarda boy gösteren yarış atları, sahiplerine büyük paralar kazandırıyor.
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 60'dan fazla çiftlikte yetiştirilen yarış atları, hipodromlarda sergiledikleri başarılarla sahiplerine önemli miktarlarda gelir sağlıyor.
İlçede 90'lı yıllarda yarış atı yetiştirmeye başlayanların zamanla para kazandığını gören yöre halkı, kurdukları çiftliklerle Suruç'u adeta yarış atı merkezine dönüştürdü. İlçede 60'dan fazla çiftlikte yetiştirilmeye başlanan yarış atları, bölge halkının en önemli gelir kapılarından biri oldu.
Bir yandan Türkiye'nin dört bir yanındaki hipodromlarda yarışarak sahiplerine büyük paralar kazandıran atlar, bir yandan da yüksek fiyatlarla meraklılarına satılıyor.
Çiftliklerde yetişen "Turbo" adlı yarış atı, 2008 ile 2010 yılları arasında 31 yarıştan 27'sini kazanarak sahibine 3 milyon 497 bin lira, "Ateş Topu" da 2006 ile 2008 yılları arasında 15 yarışı kazanarak sahibine bir milyon 693 bin lira kazandırdı.
"Ayabakan", "Şimşek Zaferi" ve bu yıl yarışmaya başlayan "Sakarbaşı" da Suruç'un en önemli atları arasında yer aldı.
"Arap ve İngiliz cinsi atlar bulunuyor"
Suruç İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Murat Yahlizade, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle yöre halkının geçimini sağlamak amacıyla yarış atı yetiştiriciliğine yöneldiğini söyledi.
Türkiye'de yarışan atların büyük bölümünün ilçede yetiştirildiğini belirten Yahlizade, "İlçemizdeki çiftliklerde tay, damızlık, kısrak atlar olmak üzere 800-900 at mevcut. Bunlardan 300-400'ü tay, geri kalanı ise damızlık" dedi.
Bölgede, Arap ve İngiliz cinsi atların bulunduğunu aktaran Yahlizade, çiftliklerde yaygın olarak Arap atı yetiştirildiğini dile getirdi. Arap atlarının maraton koşularında daha dayanıklı olması dolayısıyla daha çok tercih edildiğini anlatan Yahlizade, şunları söyledi:
"Atlar 2 yaşına vardıklarında yarış olgunluğuna gelmekte ve 2,5 yaşında geldiklerinde binicilerimiz bunlara binerek eğitim vermektedir. 3 yaşında da koşmaya başlamaktadırlar. Buradaki çiftliklerde seyislerimizin kontrolünde bilinçli bir şekilde at yetiştiriciliği yapılmakta. Burada yetiştirilen atlar ihalelerle büyük meblağlara satılıyor. Yetiştirilen atlar gösterdikleri başarıya göre 200 bin ile 2 milyon lira arasında satılıyor. Bu da at yetiştiricilerimiz için çok güzel bir gelir kapısı oluyor."