Tgrt Haber

Son dakika: Tahıl gemisi yola çıktı! İlk durak Lübnan

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
01 Ağustos 2022 07:32 - Güncelleme : 01 Ağustos 2022 10:38
Son dakika: Tahıl gemisi yola çıktı! İlk durak Lübnan

Son dakika haberi: Tahıl koridoru anlaşması sonrasında bugün büyük bir adım daha gerçekleşiyor. Odesa Limanı'nda hazır olan mısır yüklü ilk gemi Ukrayna'dan bugün hareket etti. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada geminin saat 8.30'da Lübnan'a gitmek üzere yola çıkacağı duyuruldu. Söz konusu geminin koordinasyon merkezinde İHA ve uydu görüntüleri ile yakından takip edilerek sorunsuz bir şekilde limana ulaştırılması hedefleniyor. Geminin 2 Ağustos'ta İstanbul'a ulaşması bekleniyor. İstanbul'da yapılacak denetim sonrası mısır yüklü gemi Lübnan'a tekrar hareket edecek.

Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük gayreti sonrasında ‘tahıl krizi’ İstanbul’da çözüldü. Rusya​, Ukrayna​ ve BM temsilcileri tarafından Dolmabahçe’de ortak mutabakat metnine imzalar atıldı ve küresel kriz çözüme kavuştu.

TAHIL KORİDORU İŞLEMEYE BAŞLADI

Tarafların anlaşması sonrasında  ‘tahıl koridoru’ planı işlemeye başladı. İstanbul​'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin açılmasının ardından ilk geminin yüklendiği haberi geldi. Geminin mısır yüklü olduğu kaydedilirken, boş gemiler ve yükü tahıl olmayan gemilerin limanlardan çıkmasına izin verilmeyeceği bildirildi. 16 gemi konvoy halinde ayrılacak.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1554008482336182273

GEMİLER İHA VE UYDUYLA İZLENECEK

Gemiler, yola çıktığı andan itibaren İHA'larla ve uyduyla izlenecek. Ukrayna limanlarından gelecek ilk geminin 2 Ağustos'ta Türk karasularında olması bekleniyor.

HAREKET ETTİ

Mısır yüklü gemi Ukrayna'dan hereket etti. Lübnan'ın Tripoli Limanına gitmek üzere Odesa'dan hareket eden geminin yarın İstanbul'da olması bekleniyor. İstanbul'da yapılacak denetim sonrasında gemi mütakip varış intikaline devam edecek.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1554005477167714306

İLK DURAK LÜBNAN

Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna limanlarından çıkacak tahıl yüklü ilk geminin Odesa Limanı'ndan saat 08.30'da hareket etmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Bakanlar ve ilgili taraflarla yaptığı görüşmeler ve İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yoğun çalışmaları sonucunda tahıl yüklü ilk geminin saat 08.30’da Odesa Limanı'ndan hareket etmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Son dakika: Tahıl gemisi yola çıktı! İlk durak Lübnan

Mısır yüklü Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin Lübnan'a gideceği bildirilen açıklamada, "22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan 'Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi' belgesi kapsamında sevkiyat yapacak bu ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikalleri planlanmaktadır" ifadesine yer verildi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...