Tgrt Haber

Tam 92 yıldır erkek gibi yaşıyor

12 Mart 2014 16:04
Tam 92 yıldır erkek gibi yaşıyor

Çağdaş amazon 'Burneşaların' hikayesini okuyunca inanamayacaksınız.

Erkek gibi yaşamaya yemin ettiler. Avrupa'nın göbeğinde bir amazon hayatı yaşıyorlar... "Ne olursa olsun toprağımı ve 9 kız kardeşimi korumak için Yeminli bakire oldum" İşte bu cümleyle söze başlıyor sarp dağlarla çevrili köyde yaşayan Arnavut kadın. Ölene kadar bir erkek gibi yaşamaya yeminli.
AİLENİN ERKEĞİ ONLAR
Fotoğrafta yaşlı görünebilirler ama onların her biri budaktan gözlerini sakınmıyor. Onlar "Burneşas" ya da "Yeminli bakireler" olarak biliniyor. Fizyolojik olarak kadınlar ama taş fırın erkeğe taş çıkartırlar... Haberkıta'da Aydın Şahinalp'in haberine göre, Saçları kısa kesim, erkek kıyafetleri giyiyorlar, hayatlarının her alanında bir erkek gibi davranıyorlar kısacası ailenin erkeği onlar...
GEÇMİŞİ 15.YÜZYILA DAYANAN BİR GELENEK
Aslında bu kadınlar, Kuzey Arnavutluk'un dağlık kesiminde izole bir yaşam sürerken geçmişi 15. yüzyıla dayanan bir geleneği yaşatıyorlar. Aşiret savaşlarının aileleri paramparça ettiği o dönemde aşiretin başına geçecek erkek kalmayınca yeni lider bir kadın olmuş. O gün bugündür bu bölgede Burneşas geleneği çok küçükte olsa devam ediyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...