TANAP yeni projelerin de müjdecisi olacak
Tarihi TANAP projesinin açılışı dün Eskişehir’de yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enerjiyi çatışma değil işbirliği zemini olarak gören anlayışımız, bir kez daha ete kemiğe büründü. TANAP devreye alacağımız yeni projelerin müjdecisidir” dedi.
Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde dün Eskişehir’de yapıldı. TANAP’ın, gaz dağıtımının başlayacağı ilk nokta olan Eskişehir Kompresör ve Ölçüm İstasyonu’nda yapılan törene, Erdoğan’ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Azerbaycan’ın petrol şirketi SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, paydaş ülkelerin enerji bakanları, enerji şirketlerinin yöneticileri ve üst düzey bürokratlar da iştirak etti.
ÇATIŞMA DEĞİL İŞBİRLİĞİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, “Enerjinin ‘İpek Yolu’ olarak tanımladığımız Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın açılışını gerçekleştiriyoruz. TANAP’la Azeri gazı ilk kez Avrupa’ya taşınmış oluyor” dedi. Erdoğan, “Enerjiyi çatışma değil işbirliği zemini olarak gören anlayışımız, TANAP sayesinde bir kez daha ete kemiğe bürünmüştür” diye konuştu. Erdoğan, şöyle konuştu:
YILLIK 16 MİLYAR METREKÜP
“Bu projenin gerçekleşmesi her şeyden önce Türkiye ve Azerbaycan arasındaki karşılıklı güvene dayalı ilişkiler sayesinde mümkün olmuştur. Ülkelerle şirketler arasındaki uyum ve anlayış da sürecin hızlandırılmasına katkı sağlamıştır. Bu açıdan TANAP çok taraflı işbirliğinin de nişanesidir. Ortak vizyonumuzun en son meyvesi TANAP aynı zamanda devreye alacağımız yeni projelerin müjdecisidir."
Kardeşliğin zaferi
Azerbeycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, tarihi projenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “TANAP’ın açılması Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin zaferidir. Bugün enerji tarihini birlikte yazıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ticari gaz akışı 30 Haziran'da başlayacak
TANAP’ta ilk adım Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti arasında 24 Aralık 2011’de imzalanan mutabakat zaptı ile atıldı. Tarihi projenin temel atma töreni 17 Mart 2015’te Kars’ta gerçekleştirildi. Boru hattına ilk test gazı 23 Ocak 2018’de basıldı. Ticari gaz akışı 30 Haziran itibarıyla başlayacak.
Yüzde 80’i Türkiye’de üretildi
Projede, 82 milyon adam/saat iş yapıldı ve 175 milyon kilometre yol kat edildi, 131 bin adet 13 metre uzunluğunda boru kaynatıldı TANAP’ın inşasında kullanılan boruların yüzde 80’i Türkiye’de 6 farklı firma tarafından
üretildi.
Ülkelere refah ve istihdam
CUMHURBAŞKANI Erdoğan, şöyle devam etti: “TANAP’la Türkiye transit bir ülke olmaktan çıkıp, üreticiden nihai tüketiciye uzanan değer zincirinin her aşamasında rol oynayan kritik bir konuma geldi. TANAP sadece arz güvenliği açısından değil, Hazar Bölgesi’nden Avrupa’ya kadar tüm rota üzerindeki ülkelerin refah ve istihdamına da katkı verecektir.”
Enerjide ‘anahtar ülke’konumumuzu güçlendirecek
ENERJİ Bakanı Berat Albayrak da, şunları söyledi: “TANAP istikrarın güçlü liderlik ve vizyonun bir projesidir. Bugün maddi bir yatırımın çok ötesinde bir anlama ve değere sahip yüzyılımızın en önemli projelerinden birinin açılışı için bir aradayız. TANAP Türkiye’nin enerjideki anahtar ülke konumumuzu pekiştirecektir. Biz herkes için enerji diyoruz."
8 milyar $’lık proje
Toplam uzunluğu 1850 km
Yıllık toplam kapasite 16 milyar metreküp (Avrupa’ya 10 milyar, Türkiye’ye 6 milyar metreküp)
Toplam maliyeti 8 milyar dolar
13 bin kişi istihdam edildi
175 milyon km yol kat edildi
20 il ve 67 ilçeden geçecek
82 milyon saat iş yapıldı
BOTAŞ, Haziran 2019’a kadar 2 milyar, 2021’de 6 milyar metreküp gaz alabilecek.