Tanklara, tüfeklere meydan okuyan kadınlar
FETÖ mensuplarının darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz'da evlerinde duramayarak sokaklara çıkan kadınlar, Nene Hatun'u aratmayan büyük cesaret sergileyerek, Türk kadınının korkusuzluğunu gözler önüne serdi.
Türkiye'nin birlik ve beraberliğini bozmaya çalışan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının darbe girişimini püskürtmek amacıyla 15 Temmuz'da evlerinde oturmak yerine sokağa çıkmayı tercih eden kadınların kahramanlık hikayeleri, Türk kadınının korkusuzluğunu, vatanı için neler yapabileceğini ortaya koydu.
Kalkışmayı televizyondan öğrenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine çocuklarıyla vedalaşarak sokağa çıkan korkusuz kadınlar, darbe gecesi erkeklerle ön saflarda mücadele etti.
Darbeci askerlerin ele geçirmeye çalıştığı Boğaziçi Köprüsü, Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Binası, Atatürk Havalimanı, Sarıyer'deki Borsa İstanbul binası ve Esenler Atışalanı'na yürüyen kadınlar, adeta kara gecenin ışığı oldu.
Bazı kadınlar darbeci askerleri durdurmak için tankın önüne siper olurken, bazıları milletin bağrından çıkan askerlerin vatandaşına kurşun sıkamayacağına olan inancıyla yürüyüşüne devam ederken açılan ateş sonucu hayatını kaybetti ya da yaralandı.
Cesur kadınlar, darbeci askerlere bir anne şefkatiyle yaklaşıp onları yaptıklarının "vatan hainliği" olduğu konusunda da ikna etmeye çalıştı.
Sokağa çıkan bazı kadınlar ise kalkışmacı hainler tarafından mücadelenin başında vuruldu.
Darbe gecesinin cesur kadınları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarındaki kahramanlıklarıyla tarihe geçen Nene Hatun, Kara Fatma, Şerife Bacı gibi kadınların hikayelerini aratmayan destanlar yazdı.
Kurşunlara göğüs geren kahraman kadınlar, bir an bile tereddüt etmeden vatan uğruna can verdi, yaralandı. İşte o kahraman kadınlar...
O gün korku yoktu
Malatyalı ev hanımı 52 yaşındaki Türkan Türkmen Tekin, Atatürk Havalimanı'na giderken darbeci askerlerin kullandığı tankın altında kalarak yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede şehit oldu.
Tekin, evde FETÖ'nün darbe girişimini televizyondan takip ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına uyarak ailesiyle sokağa çıktı.
Eşi Ramazan Tekin ve çocuklarıyla ilk önce Esenler Atışalanı Karakolu'na giden Türkan Tekin, buradan cuntacıların tankları Atatürk Havalimanı'na doğru yürüttüğü haberini aldı. Tekin ailesi, burada toplanan vatandaşlarla, Atatürk Havalimanı'na doğru yürüyüşe geçti.
Yolda ön sıralarda mücadele eden Türkan Tekin, darbeci askerlerin vatandaşların üzerine sürdüğü tankın altında kalarak ağır yaralandı. Çevredeki vatandaşların yardımıyla hastaneye kaldırılan Tekin, hayatını kaybetti. Namusu, vatanı, bayrağı için şehit olan Tekin'in çocukları 20 yaşında Berkay, 18 yaşında Buket ve 11 yaşındaki Sümeyye annesiz kaldı.
Ön saflarda yürüdü
Kastamonulu 44 yaşındaki Ayşe Aykaç, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında eşiyle gittiği Boğaziçi Köprüsü'nde şehit oldu.
Ev hanımı Aykaç, kalkışmayı öğrendikten sonra hemen abdest alarak, namaz kıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "sokağa çıkın" çağrısına uyan Aykaç, evdekilerle helalleşerek vatan ve millet sevdasıyla yollara düştü.
Boğaziçi Köprüsü'ne gitmeye çalışan Aykaç çifti, Altunizade'ye gelince araçlarından inerek, darbeci hainleri önlemek için köprüye doğru yürüdü.
Ayşe Aykaç, köprüye girişte darbeci askerler tarafından vatandaşların üzerine açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.
Köprüye ön saflarda yürüyen ekibin arasında bulunan Ayşe Aykaç, arkasında gözü yaşlı 4 çocuk bıraktı.
Boğaziçi Köprüsü'nde şehit düştü
Bir muhasebe şirketinde çalışan iki çocuk annesi 51 yaşındaki Sevgi Yeşilyurt, Boğaziçi Köprüsü'nde FETÖ mensubu askerlerin açtığı ateş sonucu şehit düştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbeye ilişkin açıklamasının ardından sokağa çıkan Yeşilyurt, Boğaziçi Köprüsü'ne gitti. Darbeci askerlere karşı yanında bulunan vatandaşlarla mücadele eden Yeşilyurt, bu sırada açılan ateş sonucu şehit oldu.
Tankın üzerine üzerine yürüdü
Darbe girişimini protesto etmek için eşi Mehmet Şefik Şevkatlioğlu ile sokağa çıkan 39 yaşındaki Vahide Şevkatlioğlu, Esenler'de ateş açarak ilerleyen tankın ezmesi sonucu ağır yaralandı.
Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına uyan Şevkatlioğlu çifti, namaz kıldıktan sonra iki kızlarıyla vedalaşarak, oğulları 24 yaşındaki Ömer'i yanlarına alıp sokağa çıktı. Şevkatlioğlu ailesi, Esenler'den Atatürk Havalimanı'na doğru yürüdü. Bu sırada darbeci askerler bir tankı vatandaşların üzerine doğru sürünce yaşanan kargaşada aile bireyleri birbirini kaybetti. Tank, buradaki vatandaşları eze eze üzerilerinden geçti. Vahide Şevkatlioğlu, tankın ezmesi sonucu bacaklarından ağır yaralanırken, eşi Mehmet Şefik Şevkatlioğlu tankın altında kalarak hayatını kaybetti.
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavisi devam eden Vahide Şevkatlioğlu, 9 ameliyat geçirdi. Sol bacağı kesilen Şevkatlioğlu'nun sağ bacağı kurtarılmaya çalışılıyor.
Tek başına tanka direnen kadın
FETÖ'nün darbe girişimine tepki göstererek, darbecileri durdurmak için Boğaziçi Köprüsü'ne giden 2 çocuk annesi 34 yaşındaki Safiye Bayat, cuntacı bir askerin silahından çıkan kurşunla yaralandı.
Safiye Bayat, darbe girişimini televizyondan öğrendikten sonra saat 00.00 sıralarında evinden çıkarak, bomboş sokaklarda yaklaşık 45 dakika yürüdükten sonra Boğaziçi Köprüsü'ne ulaştı. Korkusuz kadın, komutanla konuşmak için yanlarına gitmek istedi ancak bir polis "Size zarar gelebilir." diyerek onu engelledi. Bayat, askerlerin bir kadına ancak korkutmak amaçlı bir şey yapabileceğini söyleyerek yürümeye devam etti.
Köprü üzerinde tankların yanında bulunan darbeci komutana tek başına ulaşan Bayat, büyük bir cesaret ve inançla yaptıklarının yanlış olduğunu anlatmaya çalıştı. Darbeci komutanın elindeki tüfekle ittirerek uzaklaştırmaya çalıştığı Bayat, "Korkmuyorum, beni bununla mı korkutuyorsunuz?" diye çıkıştı. Köprünün üzerinde tek başına hainlere direnen Safiye Bayat'ın, yanına gittiği komutan "İşte sizi ananız bugünler için doğurdu." dedikten sonra havaya ateş açtı. Bayat bu yaşadıklarını "Ben kadın başıma ne cesaretle gittiğimi bilmiyorum ama vatan deyince benim kanım çok farklı akıyor. Orada bir erkek olsaydı indirirlerdi, iyi ki ben gittim." sözleriyle anlattı.
Darbeci askerlerin yaraladığı bir kişiye yardım etmek amacıyla döndüğü sırada bacağından kurşunla yaralanan Safiye Bayat, o kara gece tanka direnen kadın olarak tarihe geçti. Ambulansların yetişememesi üzerine özel bir araçla hastaneye götürülen Bayat'ın, bacağına platin takıldı.
"100 erkeğe bedelsiniz"
FETÖ'nün darbe girişimini protesto ederken hayatını kaybeden Erol Olçok ile birlikte Boğaziçi Köprüsü'ne yürüyen grupta yer alan 42 yaşındaki Ayten Demir, açılan ateş sonucu yaralandı.
Fırın işletmecisi Demir, Üsküdar'daki evinde televizyondan darbe girişimini öğrenerek, sokağa çıktı. Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kısıklı'daki konutunun önünden reklamcı Erol Olçok'un da önderlik ettiği grupla, Boğaziçi Köprüsü'ne yürümeye başladı. Bu sırada Erol Olçok'un, özellikle kalabalık arasındaki kadınlara zaman zaman, "Siz 100 erkeğe bedelsiniz. Allah bizim yardımcımız olacak." şeklinde moral verdiğini hatırlatan Demir, Boğaziçi Köprüsü girişinde darbeci askerlerin açtığı ateş sonucu ayağından yaralandı.
"Yarın çıkmanın anlamı yok"
Bir şirkette muhasebe müdürü olarak çalışan iki çocuk annesi 46 yaşındaki Nebahat Topaloğlu da FETÖ'nün darbe girişimine karşı mücadele verdiği sırada Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yaralandı.
Vatan hainlerinin darbe girişimi yaptığını evinde öğrenen Topaloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının ardından, "Bugün çıkmazsak yarın çıkmanın anlamı yok." düşüncesiyle eşiyle sokağa çıktı.
Vatandaşlarla Saraçhane'ye yürüyen Topaloğlu, darbecileri bulundukları yanlıştan döndürmek için mücadele verdi. Vatanı için çıktığı bu yolculukta darbeci hainlerin açtığı ateşle yaralandı.
Nebahat Topaloğlu, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı.
Fetih Suresi'ni okudu, sokağa çıktı
FETÖ'cü darbeci askerlerin halka kurşun sıktığı 15 Temmuz'da, 47 yaşındaki Jale Usta da Sarıyer'deki Borsa İstanbul binasının çatısındaki keskin nişancının kurşunlarıyla yaralandı.
Jale Usta, darbe girişiminin yaşandığı gece TRT'de sözde darbe bildirisi okunduğunu görünce kızlarıyla evde Fetih Suresi'ni okumaya başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dışarı çıkın" çağrısını duyduklarında olayın vahametini anladıklarını belirten Jale Usta, "Bu zamanda darbe mi olur?" düşüncesiyle eşi Ali ve oğulları Mehmet Fatih Usta ile yola koyuldu.
Usta ailesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılamak için Atatürk Havalimanı'na doğru giderken Borsa İstanbul binasının önünde darbeci askerlerle karşılaştı. Jale Usta ve eşi Ali Usta, binanın çatısındaki keskin nişancıların kurşunlarıyla, oğulları Mehmet Fatih ise araçların altında kalarak yaralandı.
Kamyonuyla erkekleri mücadeleye taşıdı
Levent'teki evinde televizyon seyrederken kalkışmayı öğrenen 50 yaşındaki Şerife Boz'un, mahalleliyi Taksim'e direksiyon başına geçtiği kamyonla götürmesi, darbenin simgeleşen fotoğraflarından oldu.
Yanına 61 yaşındaki komşusu Sema Tutar'ı da alarak yollara koyulan kahraman ev kadını Boz, kullandığı kamyonla vatanı savunmak isteyen erkekleri darbecilerle mücadeleye taşıdı.
Şerife Boz'un bu davranışı, Başbakan Binali Yıldırım'ı duygulandırırken, ülke genelindeki kadınlara da cesaret verdi.
Elinde sopayla köprüye çıktı
Ev hanımı 75 yaşındaki Fikriye Temel, FETÖ mensubu askerlerin darbe girişimi haberini alır almaz kızı Nimet Temel ile sokağa çıktı.
Dört çocuk annesi Temel, eline aldığı sopasıyla, darbecilere karşı mücadele etmek için Boğaziçi Köprüsü'ne gitti. Temel'in elindeki sopasıyla burada çekilen fotoğrafı sosyal medyada fenomen oldu. Temel, o ana ilişkin duygularını, "Hiç korkmadım. Olursa yine giderim. Bu elimdeki sopa o gece oldu makineli tüfek. Öyle güçlü hissettim kendimi." diyerek anlattı.