Tgrt Haber

İstanbul'un altından fışkıran tarihi TGRT HABER ilk kez görüntüledi! Gizli tünelden gün yüzüne çıkanlar şaşırttı

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com.tr
31 May 2024 13:41 - Güncelleme : 31 May 2024 15:06

Geçtiğimiz gün sosyal medyanın gündemine oturan İstanbul'daki gizli tünellere dair detaylar ilk kez TGRT Haber ekranlarında yer aldı. Yeni keşfedilen gizli tüneller adeta İstanbul'un yarısını kapılıyor.

İstanbul​'un fethinin 571. yılında İstanbul'un altından tarih fışkırdı. Tarihi tünellere dair ilk görüntüleri TGRT Haber muhabiri Hanifi Bayar, ekranlara getirdi. Bayar, tünelleri boydan boya dolaştı ve ayrıntılarla nelerin yer aldığını belirtti. 

TARİHİ İSTANBUL TÜNELLERİNİ EN NET HALİNİ TGRT HABER GÖRÜNTÜLEDİ!

Sosyal medyada gündem olan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi​ tarafından bulunan Rumeli Hisar'ın altındaki tünellerin gizemi günbegün ortaya çıkıyor. Gizli tünellere dair detaylar aktaran Bayar, tavanın alçaktan başladıktan sonra genişlediğini ifade etti. Tahliye yolu olarak kullanılan tünellerin içi adeta buz gibi olduğunu da açıklayan Bayar, tünelin önceliğinin askeri amaçlı olduğunun altını çizdi. 

Tarihi İstanbul tünellerini en net halini TGRT Haber görüntüledi! Gizli tünelden gün yüzüne çıkanlar şaşırttı - 1. Resim

YENİ KEŞFEDİLEN GİZLİ TÜNELLERİN SONU YOK 

Rumeli Hisar'ının tadilatı sırasında keşfedilen tüneli uzmanlar başlangıcındaki su birikintisiyle keşfetti. Ardından ilerlendikçe boydan boya sonu olmayan bir tünele rastlandı. 2 metreden başlayan tünelin uzunluğu daha sonra 3 metreye kadar çıkıyor. Deniz seviyesinden başlayan tünelin içinde ayrıca su akıntısı var.

Tarihi İstanbul tünellerinin en net halini TGRT Haber ilk kez görüntüledi! Gizli tünelden gün yüzüne çıkanlar şaşırttı - 2. Resim

Tünel tarihçiler tarafından da araştırılıyor. Kültürel Miras bölümü tarafından keşfedilen tünellerin tarihine ilişkin çalışmalar ise devam ediyor. Tünel ortalama 123 metre uzunluğundadır. Fatih döneminde askeri amaçla yapılmış. Fetih sırasında önemli bir nokta olarak kullanılmış. 

Tarihi İstanbul tünellerini en net halini TGRT Haber görüntüledi! Gizli tünelden gün yüzüne çıkanlar şaşırttı - 2. Resim

GİZLİ TÜNELDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKANLAR ŞAŞIRTTI

Sarıyer'de bulunan Rumeli Hisarı'nda devam eden çalışmalar sırasında bir tünel bulundu. Gizemli tünel kameralara ilk kez yansıdı.
Boğaz’a hakim konumu, tarihi önemi, mimarisi ve yaklaşık 600 yıllık tanıklığıyla İstanbul’un eşsiz güzelliklerinden olan; Fatih Sultan Mehmet’in şehre yadigârı Rumeli Hisarı’nda restorasyon çalışmalarını sürdüren İBB Miras, büyük fethin 571. yılında Hisar’ın altındaki tünel yapısını keşfetti. Keşfedilen tünel ilk kez görüntülendi.

Tarihi İstanbul tünellerini en net halini TGRT Haber görüntüledi! Gizli tünelden gün yüzüne çıkanlar şaşırttı - 3. Resim

TÜNEL KEŞFİNDE KAYDA GEÇEN İLK BULGULAR

Tünel içinde gerçekleştirilen keşifte beşik tonozlu üst örtü, kemerli açıklıklar ve 19. yüzyıla tarihlenen tuğlalar rastlanan ilk bulgular olarak kayda geçti. Sahip olduğu genel özellikler sebebiyle tünelin bir su yolu hattı-drenaj kanalı olduğu tahmin ediliyor. 1949 tarihli kadastral paftada yer alan çizimlerde tünel girişinin, su yolu olması muhtemel bir hat ile Hisar sınırından Kale Ağası Sokak’a bağlandığı görülüyor.

Tarihi İstanbul tünellerinin en net halini TGRT Haber ilk kez görüntüledi! Gizli tünelden gün yüzüne çıkanlar şaşırttı - 5. Resim

1845 tarihli bir haritada ise Rumeli Hisarı sırtlarındaki suların Kanlıkavak Deresi (Kheimarrous Deresi) ile bağlantılı olduğu anlaşılıyor. Tünel içerisinde dikkat çeken, 19. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen “S.P.” damgalı tuğlalar ise yapının 19. yüzyılda çeşitli onarımlardan geçtiğine işaret ediyor.

Tarihi İstanbul tünellerini en net halini TGRT Haber görüntüledi! Gizli tünelden gün yüzüne çıkanlar şaşırttı - 4. Resim

HİSAR'DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Rumeli Hisarı, son olarak 1953-55 yılları arasında kapsamlı bir restorasyon görmüştü. Cahide Tamer, Selma Emler ve Mualla Eyüboğlu Anhegger gibi Cumhuriyet tarihinin önemli kadın mimarlarıyla anılan bu restorasyondan sonra, 2021 yılında yeni bir restorasyon süreci başladı. Bilim Kurulu’nca onaylı projede Hisar için konservasyon ve bakım çalışmalarını içeren bir restorasyon süreci planlandı.

Tarihi İstanbul tünellerinin en net halini TGRT Haber ilk kez görüntüledi! Gizli tünelden gün yüzüne çıkanlar şaşırttı - 7. Resim

Çandarlı Halil Paşa, Saruca Paşa ve Zağanos Kuleleri, deniz cephesindeki duvarların, kara tarafındaki kuleler ve duvarların evrensel koruma ilkeleri doğrultusunda özgün malzeme ve geleneksel tekniklerle restore edildiği belirtildi. Bugüne kadar sadece müze alanıyla ziyaret edilebilen Rumeli Hisarı’nın yeni döneminde, Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli isimleri Çandarlı Halil Paşa, Zağanos Paşa ve Saruca Paşa ile anılan üç kulenin kapıları, ilk kez İstanbullulara açılacak.

Tarihi İstanbul tünellerinin en net halini TGRT Haber ilk kez görüntüledi! Gizli tünelden gün yüzüne çıkanlar şaşırttı - 8. Resim

RUMELİ HİSARI HAKKINDA

Rumeli Hisarı’nın inşasına, İstanbul’un fethinden kısa bir süre önce, 1452 yılında başlandı; yaklaşık 4 ay gibi kısa bir sürede de tamamlandı. 15. yüzyıl savunma yapılarının önemli bir örneği olan Hisar, sahilden kuzeye doğru iki tepeyi birleştiren geniş bir vadide inşa edildi. Fatih’in üç vezirinden isimlerini alan Saruca Paşa, Çandarlı Halil Paşa ve Zağanos Paşa Kuleleri, Hisar’ın öne çıkan bölümleri arasında yer alıyor.

Günümüze dek “Kal‘a-i Cedîd”, “Kulle-i Cedîde”, “Yenicehisar”, “Yenihisar”, “Boğazkesen Kalesi”, “Boğazkesen Hisarı”, “Nikhisar” (Güzelhisar) ve “Başkesen Hisarı” isimleriyle anılagelen Rumeli Hisarı; 1453 yılında İstanbul’un fethiyle Boğaz’da güvenliği sağlama görevini tamamladı. Giderek stratejik önemini kaybeden yapı, ilerleyen dönemlerde baruthane, cephanelik, devlet hapishanesi gibi işlevler kazandı.

Yüzyılların ve doğal afetlerin oluşturduğu tahribatlar sebebiyle birçok kez onarımdan geçen Rumeli Hisarı, en kapsamlı restorasyonu 1953-55 yılları arasında gördü; bu restorasyondan sonra “müze” olarak kent sakinlerinin kullanıma sunuldu. Yaklaşık 70 yıl aradan sonra, 2021 yılında restorasyona alınan Rumeli Hisarı, yakında müze ve kültür sanat odaklı bir çekim merkezi olarak kent hayatına geri dönmeye hazırlanıyor.

Kaynak: tgrthaber.com.tr

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...