Tarihi köprü göçerlerin geçiş yolu
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalara ulaşmak için yola koyulan göçerler, Elazığ'daki tarihi Palu Köprüsü'nü kullanıyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek ve serin yaylalara ulaşmak için yola çıkan göçerler, asırlardır tarihi Palu Köprüsü'nü kullanıyor.
Havaların ısınmasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kışlaklarından çıkan göçerler, serin yaylaların yolunu tutmaya başladı. Alışkanlıklarından vazgeçmeyen göçerler, dedelerinin benimsediği güzergahı takip ederek, Erzurum'daki yaylalara ulaşıyor.
Yaklaşık 2 ay süren bu zorlu yolculukta Murat Nehri havzası, göçerlerin ve kuzuların sesleri ile şenleniyor. Tarihi Palu Köprüsü ise nehrin diğer yakasına geçen göçerlere hizmet ediyor.
"Gideceğimiz bölgelerde halen kar var"
Tarihi güzergahı kullanan göçerlerden Ferhat Ataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da bulunan kışlaklardan 25 gün önce yola çıktıklarını söyledi.
Sıcaklıkların artmasıyla serin yaylalara gitmek için yola koyulduklarını ifade eden Ataş, şöyle konuştu:
"Otlak ihtiyacını karşılamak için soğuk ve serin yaylalara doğru yol almaktayız. Yaylaya varmamıza daha bir aya yakın bir süre var. Buradan Erzurum'un yüksek yaylalarına doğru yol alarak gidiyoruz. Gideceğimiz bölgelerde halen kar var. Bundan dolayı erken gitmemiz bir şeyi değiştirmeyecek. Zor bir süreç ve yorucu bir yolculuğun ardından buraya kadar geldik. Daha yolun yarısındayız."