Çavuşoğlu ile Lavrov arasındaki görüşme başladı: "Tahıl krizinin” çözümü masada
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki görüşme başladı. “Tahıl krizinin” çözümüne ilişkin sürecin masada en önemli başlıklardan birisi olması beklenirken ikili daha sonra kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulunacak.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle tedarik zincirinde yaşanan sıkıntı küresel çapta son dönemlerde görülmemiş enflasyon rakamlarının ulaşılmasına yol açtı. Ukrayna’nın milyonlarca ton tahıl stokunun ihracı için çözüm aranırken Karadeniz’de “tahıl koridoru”nun oluşturulması gündemdi. Dünyanın en büyük 10 tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna’nın stokunda kalan tahılların çözümü için Türkiye devreye girdi.
LAVROV-ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞMESİ BAŞLADI
Bugün Türkiye’ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasındaki görüşme başladı. Lavrov'un ziyareti, Rusya-Ukrayna tahılının bir an önce küresel pazarlara ulaştırılmasının beklendiği dönemde gerçekleşiyor. "Tahıl koridoru"nun açılması ile ilgili Birleşmiş Milletler'in yol haritası gündemdeyken gözler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov görüşmesinde olacak.
“TAHIL KORİDORU” ELE ALINACAK
Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesinde Ankara-Moskova ilişkileri, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve bölgesel konular ele alınacak. Ancak en sıcak başlık "tahıl koridoru" olacak. Görüşmelerde, tankerlerin Karadeniz'de güvenli yolculuğu, Karadeniz ve limanlara güvenli giriş-çıkışı da ele alınacak.
BUĞDAY KITLIĞI
Rusya-Ukrayna savaşıyla hız kazanan buğday fiyatlarındaki artışın özellikle Asya ve Afrika'da buğday ithal eden ülkeler için maliyetleri artırdığı ve sonuçlarının ağır olduğu belirtiliyor.Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2020'de Lübnan'da tüketilen tüm buğdayın yaklaşık yüzde 50'si, Yemen'de yüzde 22'si ve Libya'da yüzde 43'ü Ukrayna'dan ithal ediliyor. Savaşın etkisiyle enerji fiyatlarındaki yükseliş, gübre fiyatlarındaki artışla birlikte gıda fiyatlarındaki yükselişi destekliyor. Çatışmaların etkisiyle tahrip edilen yollar başta olmak üzere ulaşımda yaşanan zorluklar ve azalan üretimin, olası bir "buğday kıtlığı" endişesini de beraberinde getirmesi bekleniyor.
FİYATLARDAKİ ARTIŞIN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR
Uzmanlar, küresel buğday arzının yüzde 35'inin hayvan yemi için kullanıldığına işaret ederken, bu durumdan et ve diğer hayvansal ürünlerin fiyatlarının da zarar görebileceğine dikkati çekiyor. Halihazırda enerji kriziyle mücadele eden AB'nin devam eden savaşla birlikte gıda arzında sıkıntı yaşaması beklenmezken, fiyatlardaki artışın devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor.