Dink cinayeti sanıklarından Ogün Samast'ın gündeme oturan tahliyesinin perde arkasındaki gerçek gün yüzüne çıktı. Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük'ün köşesinde yer verdiği detaya göre, tahliyenin ardında yerel mahkemenin "örgütlü suçun tanımna" ilişkin kararı yatıyor.
Geride kalan haftada Türkiye'nin gündemini en çok mesgul eden konulardan biri kuskusuz Hrant Dink cinayetinin hükümlü saniklarindan Ogün Samast'in tahliyesi olmustu. Samast'in 16 yil tutuklu kaldiktan sonra Yargitay karariyla cezavinden çikmasi birçok kesimin tepkisine neden olurken, kararin ardindaki gerekçe de merak konusu haline gelmisti.
Söz konusu tahliyenin ardindan Adalet Bakanligi'nin spekülasyonlara son vermek adina yaptigi açiklamada, "Ögün Samast'in 19 Ocak 2023 ve 13 Temmuz 2023’te 'denetimli serbestlik hakki'ndan yararlandirilmadigi" belirtilmis ancak 11 Kasim 2023’teki neden "kaçinilmaz" oldugu konusu kafalari karistirmisti.
Tahliyenin ardindaki hukuki gerekçe ise Yargitay'in dava sürecinin sonunda dikkate aldigi suç taniminda yatiyor. Söz konusu detayi Türkiye Gazetesi yazarlarindan Cem Küçük bugünkü kösesine tasidi. Iste Ogün Samast'in tahliyesinin ardindaki o gerçek:
19 Ocak 2007’de Ogün Samast, Hrant Dink’i öldürdügünde 17 yasindaydi. 24 Ocak 2007’de tutuklanan Samast, cinayeti islediginde 18 yasindan küçük oldugu için 21 yil 6 ay hapis cezasi almisti. Yasak silah tasimaktan aldigi 1 yil 4 ay hapis cezasiyla birlikte toplam cezasi 22 yil 10 ay oldu.
Adalet Bakanligi’ndan yapilan açiklamada, "Ögün Samast 'denetimli serbestlik hakki'ndan yararlandirilmamistir" denildi. Samast, 19 Ocak 2023 ve 13 Temmuz 2023’te bu hakki alamadi. Ta ki 11 Kasim 2023’e kadar.
Ayni davada Yasin Hayal ise agirlastirilmis müebbet ve 14 yil 22 ay 75 gün hapis cezasina çarptirildi. Hayal'in sartli saliverilme tarihi ise 25 Temmuz 2047. Ayni suçtan diger hükümlü Erhan Tuncel ise toplam 96 yil hapis cezasina hükümlü olup, sartli saliverilme tarihi 26 Temmuz 2040.
Dink ailesinin avukati Bahri Belen "10Haber.net"e bu tahliyenin nasil oldugunu söyle anlatmis: "Yerel mahkemenin karari sonrasi biz Temyiz'e basvurduk. Yargitay’a temyiz sebebimizin esas nedeni, "Burada bir örgüt var. Bu örgüt de TCK.314 kapsamina giren bir örgüttür. Bu eylem, Anayasal düzene karsi islenen silahli bir örgüttür" idi.
Yargitay temyiz talebimizi kabul ederek yerel mahkeme kararini bozdu, ancak "TCK.314’teki örgüt degil TCK.220’deki adi örgüt söz konusu" diye dosyayi ilk dereceye gönderdi.
Ilk derece Yargitay’in kararina uyarak TCK.220’deki örgütten karar vererek dosyayi Yargitay’a gönderdi. TCK. 220’deki örgüt adi örgüttür, bir anlamda çek-senet mafyasidir.
TAHLIYEYI "ADI ÖRGÜT" TANIMI GETIRDI
Fakat dosya yeniden Yargitay’a gittiginde Yargitay bu defa TCK.220’den verilecek adi örgüt cezasinin zaman asimina (12 yil) ugradigini belirterek dosyayi düsürdü.
Sonrasinda Samast’a tasarlayarak adam öldürmek ve ruhsatsiz silah bulundurmak suçlarindan ceza verildi. Biz, bu suçun ciddi bir örgüt tarafindan islendigini düsünüyorduk. Cezaevinde isledigi suçlar olmasa daha önce tahliye edilecekti. Mevcut yasal çerçevede bu tahliye çok sasirilacak bir durum degil.”
Yani mahkeme “terör örgütü” yerine “adi örgüt”ten ceza vermis. Tahliye olmasi bundan kaynakli. Baska bir sebep yok...