Tgrt Haber

Taşeron işçilere kadro umudu doğdu

05 Şubat 2014 17:37 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:06
Taşeron işçilere kadro umudu doğdu

Kamuda taşeron olarak çalışanlara torba yasayla müjde geliyor. İşte Kamu Taşeronları için beklenen haber

Torba Yasa'yla memurların hakları genişliyor! Torba Yasa'dan çıkacak müjdeler sadece memurları değil, diğer çalışanları da sevindirecek. Peki Torba Yasa'yla kimlerin hakları genişliyor? İşte Torba Yasa'dan çıkanların tam listesi... Sadece memur ve işçileri değil emeklileri de etkileyecek, 10 gün içinde Meclis'e gelmesi beklenen tasarıda yer alan değişikliklere ulaşıldı. Tasarıda, çalışma hayatı ile ilgili devrim niteliğinde değişiklikler yer alıyor. Sadece memurların değil işçilerin de sorunlarını giderecek yasa tasarısındaki değişiklikler emekli olacakları da etkileyecek.
TÜM 4/B'LİLER KADROYA GEÇİRİLİYOR
4B statüsüne göre sözleşmeli çalışanlar kadroya geçiyor. Böylece 4B uygulaması fiilen sona eriyor. 4B'li istihdam zaruri hallerde 3 aylık veya 6 aylık önemli projeler bazında kullanılacak. Proje bitiminde sözleşmeli çalışanın iş akti fesih edilecek. Yüksek sözleşme ücreti ödenecek. Burada görev yapmak kazanılmış hak sayılmayacak. 4/C'LİYE KADRO Başta TÜİK olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar ile özelleştirme mağduru olarak nitelendirilen 4-C statüsünde istihdam edilenler, öğrenim durumlarına göre çalıştıkları kurumda kadroya geçecek.Torba yasa mecliste görüşülürken Taşeron işçiler kendilerine kadro verilip verilmeyeceğini merak etmeye başladılar.
ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLERE TERCİH HAKKI

KİT'lerdeki sözleşmeli personel ile kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde istihdam edilen yüksek öğrenim mezunu personelin, 6 ay içerisinde müracaatları halinde kadroya geçmeleri sağlanacak.Taşeron işçilere kadro verilecek mi? Taşeron işçilerin maaşlarına ne kadar zam gelecek? Taşeron işçi yasası ne zaman kabul edilecek? Taşeron işçiler dört gözle kadro haberini bekliyorlar. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Torba yasa ile Taşeron işçilere kadro umudu doğdu.Taşeron işçilerin maaşlarına zam yapılacak mı? Taşeron işçilerin izin haklarında iyileştirme olacak mı? Taşeron işçilere ne zaman kadro verilecek mi? Taşeron işçilerin maaşlarında ki iyileştirme ne zaman olacak? Sayıları 600 bini bulan taşeron işçiler için kadro umudu Torba yasa ile doğdu. Torba yasa şuanda TBMM'de görüşülüyor. Torba yasa görüşmelerini taşeronlar büyük bir umut ile izliyorlar. Taşeron işçilere ne zaman kadro verileceği Torba yasa görüşmelerinin ardından kesinleşecek. Taşeron Yasası içeriği ne olacak.Taşeron Yasası Ne Zaman Çıkacak.Taşeron Yasası Maddeleri nelerdir? Taşeron yasası tam olarak neyi ifade ediyor,Taşeron yasası nedir? Taşeron Yasası ne zaman çıkar?
Torba yasa tasarısı içerisinde yer alan Taşeron Yasası nedir? Taşeron yasası 2014 ile işçiler neler kazanacak ? Taşeron yasası işçiler için ne anlam ifade ediyor ? Torba yasa ne zaman yürürlüğe girecek ve taşeron yasası uygulanacak. İktidarın bir çok alanda değişikliğe gitmek için hazırladığı torba yasa tasarısı içerisinde taşeron işçilerde yer alıyor.Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanlığı verdiği bilgiler ile taşeron işçi için 1 yıl olan sözleşme 3yıl olacak dedi. Kamudaki taşeron işçilerle ilgili olarak da mahkemenin verdiği muvazaa kararları için sulh yada kadro yoluyla çözüme gidilmesi öngörülüyor. Kıdem tazminatı sorununu şimdilik beklemeye alan hükümet, çalışma hayatının diğer alanlarındaki düzenlemelere yoğunlaştı. Edinilen bilgiye göre torba kanunda taşeron işçilikle ilgili önemli düzenlemeler bulunuyor. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan paketin içeriğine göre taşeron işçilikteki sorunların önemli bir kısmını bu yasal çalışma ile giderilmeye çalışılacak. Bunların başında taşeron işçinin sözleşme süresi geliyor. 1 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarılması gündemde. Yine alt işverenlik için bazı tanımlarda değişikliğe gidiliyor. Buna göre de asıl işverenin bir işi alt işverene verebilmesinde aranacak şartlarda bir takım değişiklikler de söz konusu. Kamudaki taşeron işçiliğin önündeki en büyük sorunlardan biri de muvazaa kararları. Taşeron işçi mahkemeye gitmesi halinde asıl işveren ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bununla ilgili olarak mahkemelerin vermiş olduğu çok sayıda karar bulunuyor. Bu sorunun çözümü için de taraflar iki alternatif üzerinde duruyor. Kamuda bu şekilde bulunan işçilerle sulh yoluna gidilmesi düşünülüyor. Eğer burada çözüm olmazsa sayıları yaklaşık 10 bini bulan işçinin kadroya alınması planlanıyor. Yetkililer tarafından kadro konusunun da ciddi bir şekilde ele alındığı belirtiliyor.
Torba yasada neler var? Torba yasada Taşerona büyük umut doğdu. Torba yasa emeklilere ne getirecek? Torba yasada bedelli askerlik varmı? Torba yasada intibak yasası yer alıyor mu? Torba yasada bedelli askerlik bulunmuyor. Peki neler bulunuyor? Yeni bağkur affı varmı? SSK affı var mı? Torba yasa neleri kapsıyor? Torba Yasa'da genel af varmı? TBMM tarafından onaylanarak Cumhurbaşkan'ı Abdullah Gül'ün onayına sunulan Torba yasa Cumhurbaşkanı tarafından onandı. 03.02.2014
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Torba yasada Taşeron işçilere kadro umudu doğdu. Kreş yardımı ve pek çok konunun bulunduğu Torba yasanın içeriği önümüzde ki günlerde daha çok netlik kazanacak ve onaylanan torba yasa uygulanmaya konacak. Torba yasa uygulanmaya konduktan sonra milyonlarca insanın hayatını yakından etkileyecek. Torba yasa ne gibi yenilikler getiriyor? Torba yasada bağkur affı varmı? Torba yasada genel af varmı? Torba yasada neler var? Torba yasa uzun bir çalışmanın ardından kabul edildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Torba yasa pek çok yenilikler getirecek. 31.01.2014
Taşeron işçilere kadro umudu doğdu
Torba yasanın getirdiği bir yenilik yaşlılar için evde bakım hizmeti olacak. Evde bakım hizmetini evinde sürdüren ve evde yakınına bakım hizmeti veren yaklaşık 400 bin kişiye sigorta ve emeklilik hakkı da var. Uzun zamandır beklenen Torba yasayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onayladı. Abdullah Gül'ün onayından geçen Torba yasanın içinde hangi maddelerin bulunduğu büyük merak konusu. Torba yasada Taşerona büyük umut doğdu. Torba yasa emeklilere ne getirecek? Torba yasada bedelli askerlik varmı? Torba yasada intibak yasası yer alıyor mu? Torba yasada bedelli askerlik bulunmuyor. Peki neler bulunuyor? Meclis’te olan torba yasayla, evinde muhtaç yakınının bakımını üstlenene emeklilik hakkı. Evde muhtaç yakını olup da bu malul kişiye bakanlara, bugüne kadar verilen aylık asgari ücret üzerinden emekli olma hakkı sağlanacak. Tasarısı Meclis’te olan yeni haklar arasında evde yakınına bakım hizmeti veren yaklaşık 400 bin kişiye sigorta ve emeklilik hakkı da var. 2014′te beklenen en dikkat çekici yeniliklerden biri evde bakım hizmeti için. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evde bakıma muhtaç yakını olup da evinde bu malul kişilere bakanlara evde bakım parası adı altında her ay net asgari ücret düzeyi kadar para vermektedir. Bunların sayısı ise yaklaşık 400 bin. Ödemenin amacı da ‘madem ki evinde birisine bakmak zorundasın ve bu sebeple işe gidip gelir elde edemiyorsun bu geliri size devlet olarak ödüyorum’dur. İşte Torba Yasa ile evde bakım yapanlar adına SGK’ya her ay asgari ücret üzerinden prim ödenerek emekli olmaları da temin edilecek. Bu hak hayata geçirildiğinde muhtaç yakınına bakanlar 15 yıl prim ödeyip emekli olabilecek. Ancak burada sıkıntı primi kimin ödeyeceği? Zaten geliri olmayana bakım aylığı veriliyor. Bunlara prim yükü getirlimesi anlamsız olur. 2014′ün yeniliklerinde ise bakın neler var?
300 TL KREŞ YARDIMI
Habertürk’ten Ali Tezel’in haberine göre, Eğitimli kadını istihdamda tutarak doğuma teşvik için 300 TL kreş yardımı geliyor. SSK’lı çalışmış kadın, 3. doğum için de borçlanabilecek. Araştırmalara göre, lise ve üstü eğitim gören kadınlar istihdamda daha çok yer alıyor ama ortalama tek çocuk yapıyorlar. İlkokul veya daha düşük eğitimli kadınlar ise istihdamda hemen hemen yoklar ve 4 çocuk ortalamasındalar. Kendilerine sorulduğunda eğitimli kadınlar 2 çocuk, eğitimsiz kadınlar ise 3 çocuk idealdir diyorlar. Bu durumda eğitimli kadın ideal çocuk sayısında bir eksik, eğitimsiz kadın ise bir fazla çocuk yapıyor. Aile Bakanlığı’nca özellikle eğitimli kadınları hem istihdamda tutmak veya istihdama yönlendirmek aynı zamanda da doğuma teşvik etmek için çalışan kadınlara her ay 300 lira kreş yardımı geliyor. Ayrıca kreş açmak isteyenlere de bol sayıda teşvik ve kredi geliyor.
DOĞUM BORÇLANMASI HAKKI 3 ÇOCUĞA ÇIKIYOR
Mevcut durumlarda, sadece SSK’lı çalışmış olan kadınlar, SSK çalışması başladıktan sonra yaptıkları doğumları borçlanabiliyor. En çok 2 doğum için (her bir doğum için 720 gün olmak kaydıyla) 1440 günlük süre kazanabiliyorlar. Yani, Bağ-Kur’lu kadınlar doğum borçlanması yapamıyor, SSK’da ise girişten önce yapılan doğamlar da borçlanılamıyor. Torba Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile doğum borçlanma sayısı 3′e çıkıyor ayrıca, sigortalı olmadan önce yapılan doğumlar da borçlanabilecek. Bağ-Kur’lu kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek. Prim günü ve yıl şartlarını tamamlamış ancak yaşı bekleyen emekli adaylarına yönelik de çalışma yürütülüyor. Çalışma Bakanlığı bürokratlarının hazırladığı çalışmaya göre; yaşının dolup emekli olmasına 2 yıl kalanlar üzerinde ağırlıkla duruluyor. Bu kişilere, alacakları maaşlardan belirlenecek bir yüzdede kesinti yapılarak, emeklilik hakkı verilecek. Yapılan çalışmalarla ilgili ayrıca Maliye Bakanlığı’nın da görüşleri alınacak. Erken emeklilikte son durum ne? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaptığı açıklamada, erken emekliliğin, hükümet ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gündemlerinde bulunmadığını söyledi. Türkiye’de bununla ilgili yapılan düzenlemeler nedeniyle çok acılar çekildiğini belirten Çelik, iktidar ile muhalefetin böyle bir düşünceyi projelerine koyarak ülkeyi yeniden o günlere döndürme hevesinde olmayacağına inandığını anlattı. Ülkede zaten genç emeklilik olduğunu belirten Çelik, “Şu an 50 yaşında emeklilik var. Bunun daha ne gencini emekli edeceksiniz? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey var mı? Konuştuğumuz konu bu değil, karıştırılıyor. Art niyetli bazı kesimler ‘erken emeklilik’ deyip insanlara gereksiz yere ümit veriyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunu bütün vatandaşlarımızın bilmesinde yarar var” ifadesini kullandı. Erken emeklilik konusundaki yanlışın daha önce bir kez yapıldığını vurgulayan Çelik, bununla ortaya çıkan olumsuzlukları gidermeye çalıştıklarını bildirdi. “38-40 yaş emekliliğinin ne anlama geldiğini, bunun acılarını, sıkıntılarını, Mali yükünü anlatacak olan tek ve en deneyimli ülke Türkiye’dir” diyen Çelik, 50 yaşında emeklilik varken erken emeklilik gibi bir şeyin gündeme getirilmesinin söz konusu olmadığını dile getirdi.
“2036′ya kadar 60 yaş emekliliğine ancak ulaşacağız”
Çelik, kadınlarla ilgili doğum borçlanması, erkeklerin askerlik borçlanması gibi yeni bazı haklar verildiğini hatırlatarak, bunların ayrı konular olduğunu belirtti.
Kademeli olarak emeklilik yaşının 60′a çıkarılmasıyla ilgili geçmiş dönemde yapılan düzenlemenin devam ettiği bilgisini veren Çelik, şöyle konuştu:
“Burada vatandaşın mağduriyeti esas değil. Tam tersine bunlar vatandaş merkezli düzenlemelerdir. Türkiye bir anda 60 yaş emekliliği getirmemiştir. 40 yaş emekliliğini kademeli olarak yaparak 2036′Lara kadar 60 yaş emekliliğine geçeceğiz. Şu anda gelişmiş ülkeler 67-70 yaş emekliliğini konuşuyor. 2036′ya kadar 60 yaş emekliliğine ancak ulaşacağız. Dolayısıyla ülke ve ülkenin geleceği önemli. Tabii birey olarak bizden talepler olabilir ama talepler kesinlikle ülkeyi karanlığa, sıkıntıya sokacak bir şekilde olmamalıdır.” Faruk Çelik, 1999 yılında yapılan düzenlemede, emeklilik süresi 5-10 yıl uzayan çalışanların sorunlar yaşadığını vurguladı. Torba Yasa'dan ücretsiz seyahat ve indirim çıktı. Ücretsiz seyahat hakkı olanların yakınları da bu imkandan yararlanacak. 65 yaş üstündekilere ise şehirlerarası ulaşım yarı fiyatına. Ayrıca dul ve yetimlere faizsiz konut kredisi... Torba Yasa Tasarısı ile ücretsiz seyahat hakkı genişletilirken, 65 yaş ve üstündekilere şehirlerarası seyahatlerde yüzde 50 indirim imkanı getiriliyor. Bazı kanunlarda değişiklik öngören Torba Tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Tasarıya göre gazi, vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan 25 yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatları ile belediyelerin şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacak. Aynı şekilde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında çalışmaya başlamaları sebebiyle aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve 25 yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları, harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin yakınları da bu imkandan faydalanacak. Ayrıca bazı harp ve vazife malulleri ile aylıkları kesilenlerin su ve elektrik ücretlerinde indirim uygulanması öngörülüyor.Torba Yasa kapsamında yaşlılara da şehirlerarası ulaşımda indirimli seyahat imkanı getiriliyor. 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise yüzde 50 indirimli olarak yararlanacak.
Tasarıyla engelli istihdamı da teşvik ediliyor. İş gücü piyasasına kazandırılması güç olan zihinsel ve ruhsal engelli çalışanlar için yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde yüzü oranında iş yeri indirimi yapılacak. İndirim her bir engelli çalışan için 5 yıl süreyle uygulanacak.
KANUN TASARISI NELER GETİRİYOR?
Dul ve yetimlere faizsiz konut kredisi, buluşa teşvik
> Harp ve vazife malulleri ile vazife malullüğü aylığı alan dul ve yetimler de faizsiz konut kredisi hakkından yararlanacak.
> Türkiye'de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların; kiralanması, pazarlanması, devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançların, yüzde 50'si kurumlar vergisinden müstesna olacak.
> İnternette özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin başvurularda, TİB Başkanı yayına erişimi resen engelleme kararı alabilecek. İnternette kişilik haklarının ihlal edildiği iddia eden kişi, direkt olarak mahkemeye başvurabilecek.
> Tasarı ile yurt dışından getirilen telefonların gerçeğe aykırı şekilde kayıt altına alınması yasaklanıyor. GSM aboneliklerinin kişinin bilgisi dışında yapılamayacak.
> Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Vakıflar tarafından, Hazine'ye ait taşınmazların üzerindeki her türlü bina, yapı ve tesisler Hazine'ye intikal edecek.
-Kanuna göre, memur, subay, astsubay ve askeri öğrenciler; ofis, büro ve muayenehane açamayacak, vakıf yüksek öğretim kurumlarında çalışamayacak ancak memurların insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmaları bu yasaklamanın dışında olacak
-Sağlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek
-Mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyeleri, bu düzenlemenin yayım tarihinden itibaren 3 ay içerisinde faaliyetlerini sona erdirmezse üniversiteyle ilişikleri kesilecek
-GATA'da da sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek
-Sünnet ameliyatını sadece tabipler yapacak. Bu düzenlemenin yayımı tarihinde sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2014'e kadar faaliyetlerini sürdürebilecek
Milyonlarca vatandaş 2014 yılı ve Ocak ayına umutlarla girdi. 10.4 milyon emekli ve 2.6 milyon memur, bu ay yapılacak maaş zammına odaklanmış durumda. Yine tüm emekliler banka promosyonu çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyor. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların gündeminde ayrıca intibak zammı da var. Torba yasada neler var? Torba yasa içeriği. Tam gün yasası nedir? Torba yasa ile başlayan değişiklikler? Torba yasası doktorları nasıl etkileyecek? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, kamuoyunda "Tam gün yasası"olarak adlandırılan sağlıkla ilgili bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunu onayladı. 2014 yılı ve Ocak ayı milyonlarca vatandaş için umut oldu. Bu ayda çıkması beklenen torba yasa ve yeni yıldaki maaş zamları, yaklaşık 20 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. 10 milyon memur, işçi ve Bağ-Kur emeklisi Ocak ayında yapılacak maaş zammını bekliyor. Yine yaklaşık 7 milyon emekli için de yeni intibak umudu bulunuyor. Memur emeklileri toplu sözleşme zammının dışında enflasyon farkı alacak. Öte yandan Aralık sonunda belli olacak olan son 6 aylık enflasyon oranı ile işçi ve Bağ- Kur emeklilerinin de alacakları fark oranı ortaya çıkacak. Ocak ayında yaklaşık 2.5 milyon memur da zamlı maaşlarına ve enflasyon farklarına kavuşacak.
YAPILANDIRMA GELİYOR
Takvim'in haberine göre emeklilerin dışında devlete borcu olan 3 milyona yakın Bağ-Kur'lu esnaf gelecek yapılandırma umuduyla bekliyor. Torba yasayla gelecek bu yapılandırma sayesinde geçmiş Bağ- Kur borcu olan esnaf bu borçlarını yapılandırabilecek. Borçların ve hizmetlerin tamamen silinmesi de gündemde. Bunun yanında faiz ve gecikme cezalarının yarısının silinip, kalan borcun 36 aya kadar taksitlendirilmesi de ihtimaller arasında. Bu sayede esnaf hem sağlık hizmetlerinden faydalanacak, hem de borcundan kurtulacak. Devlet ise toplayamadığı bu alacağını tahsil ederek önemli bir kaynak elde edecek. Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırmadığı için evlerine borç yazıları gelen 4 milyona yakın vatandaş için de Ocak ayı bir umut oldu. Bu vatandaşların biriken 8 milyar liraya yakın borçları için çeşitli formüller hazırlandı. Borçların tamamen silinmesinden, faizlerinin kaldırılıp ana paranın taksite bölünmesine kadar çeşitli ihtimaller üzerinde duruluyor. Bu karar da Ocak'taki torba yasada şekillenecek.
TAŞERONA YENİ HAKLAR
Ocak ayında beklenti içinde olan önemli bir kesimde taşeron işçiler. Bu işçiler için hazırlanan yeni yasa taslağının son şeklinin Ocak ayında ortaya çıkması bekleniyor. Böylece 1 milyonun üzerindeki taşeron işçilerin izin hakkından, maaşlarına kadar özlük haklarında bir iyileştirme yapılacak. Taslak yakında sosyal taraflarla paylaşılacak.
BEKLENTİSİ OLANLAR
SSK prim borcu olanlar af ve yapılandırma bekliyor. Trafik cezası olanlar af ve yapılandırma bekliyor. 4C ve 4B'li çalışanlar kadro istiyor. Üniversite mezunu olup, işçi kadrosundakiler memurluk bekliyor. Taşeron çalışanları kadro istiyor. Emekliler yeni intibak istiyor
KiME NE GELiYOR
10 milyon emekliye zam ve enflasyon farkı... 2.5 milyon memura zam ve enflasyon farkı... 4 milyon vatandaşa GSS affı ve yapılandırması... 3 milyon esnafa Bağ-Kur borcu affı ve yapılandırması... 1 milyon taşeronun haklarında iyileştirme...
Torba yasa ile taşeron işçilere hakları veriliyor. Sözleşmeler 1 yıldan 3 yıla çıkacak. Muvazaalı olanlar kadroya alınacak. Hükümetin pek çok alanda yapacağı kanuni düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısı içinde çalışma hayatı ile ilgili de önemli konular yer alıyor. Taşeron işçilerinin sorunlarının çözümü için de düğmeye basılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre; taşeron işçileri için 1 yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılıyor. Kamudaki taşeron işçileriyle ilgili olarak da mahkemenin verdiği muvazaa kararları için sulh yada kadro yoluyla çözüme gidilmesi öngörülüyor. Kıdem tazminatı konusu taraflar arasında uzlaşma sağlanamayınca rafa kaldırılırken; çalışma hayatının diğer alanlarındaki düzenlemelere yoğunlaşıldı. Torba yasa tasarısında taşeron işçileriyle ilgili önemli düzenlemeler bulunduğu belirtiliyor. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan paketin içeriğine göre; taşeron işçilikteki sorunların önemli bir kısmı bu yasal çalışma ile giderilmeye çalışılacak. Bunların başında taşeron işçilerinin sözleşme süresi geliyor. 1 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarılması gündemde. Yine alt işverenlik için bazı tanımlarda değişikliğe gidiliyor. Buna göre de asıl işverenin bir işi alt işverene verebilmesinde aranacak şartlarda bir takım değişiklikler söz konusu. Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde, Gül'ün yasanın resmi adı olan "6514 sayılı yasayı onayladığı" duyuruldu. Türk Tabibler Birliği, yasa gündeme geldiğinde "doktorlara Gezi ayarı" olarak kamuoyuna yansıyan, "ruhsatsız sağlık hizmeti veren hekimlere bir ila üç yıl hapis cezası ve 20 bin güne kadar para cezası verilmesi" hükmü de yer alıyordu. Kamuoyuna bu madde, Gezi eylemleri sırasında alanda kurulan ilkyardım merkezlerinde görev yapan hekimlere yönelik önlem olarak yansımıştı.
İNTERNETTEN İLAÇ SATIŞI YASAK
Yasa ile ayrıca, ilaçların internet ya da başka bir elektronik ortamda satılması yasaklandı. Eczaneler adına internet sitesi açılamayacağı da karara bağlandı.
TAM GÜN DÜZENLEMESİ
Yeni yasanın getirdiği bir başka unsur ise şöyle; Eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversitelerle birlikte kullanımdaki hastanelerde çalışan profesör ve doçentler, her bir branş itibariyle sayılarının yüzde 50'sini geçmemek üzere, bir yıllık kurumsal sözleşme ile özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanelerinde çalışabilecek. Bu şekilde çalışabilecek öğretim üyeleri, yüzde 50'si uygulama, yüzde 50'si de akademik faaliyetlerden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenecek.
SÜNNETÇİYE SON
Yeni yasa ile, sünnetin sadece hekimlerce yapılması da şarta bağlanıyor. Ancak istisnai hallerde, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen eğitimi alanlara, hekim gözetiminde sünnet yapma imkanı tanınacak.  Ancak sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2014'e kadar bu işlemi yapmaya devam edebilecekler.
YASADA NELER VAR?
Yeni yasada şu unsurlar yer alıyor;
* Denetime tabi olan gerçek ve tüzel kişiler, denetim için gerekli bilgi, belge, defter ve kayıtları vermek, ayniyatı göstermek ve incelenmesine yardım etmek zorunda olacak.
* Kamu Hastaneleri Birlikleri'nde sözleşmeli statüde istihdam edilenlerin sözleşmelerinin kimler tarafından yapılacağı yeniden belirleniyor. Buna göre, genel sekreter, başkan ve hastane yöneticisinin sözleşmeleri bakan tarafından yapılacak. Başhekim, başhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, uzman personel ve büro görevlilerinin sözleşmeleri kurum başkanı tarafından yapılacak. Yükseköğretim kurumlarının öğretim üyesi kadrosunda bulunanlardan sözleşmeli statüde istihdam edilenlerin sözleşmeli olarak çalıştıkları süreler, yüksek öğretim kurumlarında geçmiş sayılacak. Kamu Hastaneleri Birlikleri'nde sözleşmeli statüde istihdam edilen personelin iş sonu tazminatı, açıktan sözleşme imzalayanlara verilecek. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun ihtiyacı halinde, denetim hizmetlerini yürütmek üzere merkeze bağlı gruplar oluşturulabilecek. Sağlık personeli, mesai saatleri dışında da hastane ya da sağlık kuruluşuna çağrılabilecek. Mesai saatleri dışında da hizmetine ihtiyaç duyulması halinde, personelin sağlık kuruluşuna ulaşabilmesi için alınacak tedbirler ve uyulacak kuralları Sağlık Bakanlığı belirleyecek. Sağlık Bakanlığı'na yapılacak kayıt ve bildirimlerden de ücret alınacak. Kanunla, Anayasa Mahkemesi'nce, Devlet Memurları Kanunu'nun iptal edilen maddesi yeniden düzenleniyor. Buna göre, memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak, gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yüksek öğretim kurumlarında çalışamayacak. Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışında olacak.
- Yoğun bakım, acil servis ve 112'de çalışanlara yüzde 50 fazla ödenecek. Sağlık çalışanlarına ödenen nöbet ücretleri yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan nöbetler için yüzde 50 oranında fazla verilecek. Tabip ve diş tabibi olan profesör ve doçentler, kurumsal sözleşme ile özel hastane ve vakıf üniversitelerinde çalışabilecek. Yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, tıp ve diş hekimliği fakültelerinde sözleşmeli öğretim üyesi olarak istihdam edilebilecek. Bu kişilere, devamlı statüde çalışan profesör ve doçentler için belirlenen ek ders ücretinin on katına kadar saatlik sözleşme ücreti ödenebilecek. Bu kişiler, rektör, dekan, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezi müdürü, senato, yönetim kurulu ve kurul üyesi bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı ve başhekim olamayacak. Profesör ve doçentler, toplam sayının yüzde 50'sini geçmemek üzere ve geliri de üniversiteye kaydedilmek şartıyla mesai dışında özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanesinde çalışabilecek. Bu şekilde çalışabilecek öğretim üyeleri, yüzde 50'si uygulama, yüzde 50'si de akademik faaliyetlerden oluşacak önceki yılın performans kriterlerine göre belirlenecek. Özel hastane ve vakıf üniversitesi hastaneleri, tabip ve diş tabibi kadro sayılarının yüzde 20'sini geçmemek üzere üniversite ile sözleşme yapabilecek. Kanunla, öğretim üyelerine mesai saatleri dışında ilave ücret alınmak suretiyle üniversitede sundukları sağlık hizmetlerine karşılık ödenecek ek ödemenin oranları ve kuralları belirleniyor. Dağıtılan gelirlerden kalan tutarların harcanabileceği işler sayılarak, fiilen mesai dışında çalışan diğer personele de yapılacak ek ödemede kullanılabileceği düzenleniyor. Ayrıca üniversite dışındaki hizmetlerinden elde edilen gelirlerin de yüzde 50'sinin limite bağlı olmaksızın öğretim üyelerine ödenmesi öngörülüyor. Buna göre, öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında üniversitede sundukları sağlık hizmetlerinden dolayı alınan ilave ücretler, döner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanacak. Bu şekilde elde edilen gelirin yüzde 50'den az ve yüzde 60'dan fazla olmamak üzere üniversite yönetim kurulunca tespit edilecek oran; mesai saatleri dışında sağlık hizmeti sunan öğretim üyesine, mesai içinde gerçekleştirilen iş miktarı ve çeşidi dikkate alınarak belirlenen toplam performansı aşmamak kaydıyla, ek ödeme matrahının yüzde 800'ünü geçmemek üzere her ay ayrıca ödenecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle mesai saatleri dışında çalışan öğretim üyeleri, 3 ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirecek. Bu süre içinde faaliyetlerini sona erdirmeyen öğretim üyelerinin üniversiteyle ilişikleri kesilecek.
GATA'DA SÖZLEŞMELİ PROFESÖR VE DOÇENT ÇALIŞTIRILABİLECEK
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup subaylar, astsubaylar, harp okulları, fakülteler, yüksek okullar ve astsubay okullarında öğrenim yapan askeri öğrenciler, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamayacak, gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamayacak. Kanunla, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu'nun Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen maddesi yeniden düzenleniyor. Böylece, akademideki kadrolu asker ve sivil öğretim elemanları da mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunma yasakları bakımından ilgili kanun hükmüne tabi kılınıyor. Ancak üniversitelerde olduğu gibi, Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) de sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırılabilecek. Sözleşmeler, GATA Akademi Kurulu'nun teklifi ve Genelkurmay Başkanlığı'nın onayı ile yapılacak. Sözleşmeli öğretim üyeleri dekan, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezi müdürü; yönetim kurulu ve kurul üyesi, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı ve başhekim olamayacak.
SÜNNETÇİLERE 2014 YILINA KADAR SÜRE
Kanunla, sünnet ameliyatının yalnızca tabiplerce yapılabileceği düzenleniyor ancak olağanüstü ve istisnai hallerde Sağlık Bakanlığı'nca düzenlenecek eğitimi alanlar hekim gözetiminde sünnet ameliyatı yapabilecek. Bu düzenlemenin yayımı tarihinde sünnetçilik yapanlar, 31 Aralık 2014 tarihine kadar faaliyetlerini sürdürebilecek. TSK'nın muharip unsurlarından ve Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi Başkanlığı'nın personelinden, görevlendirilen ve eğitimi başarıyla tamamlayanlar, hastane öncesi, sağlık personeli yokluğunda, sağlık hizmetine ulaşıncaya kadar acil tıbbi müdahaleleri yapabilecek. Kamuda tam gün çalışmanın bir istisnası olarak, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, çalışma saatleri dışında, kurumlarının izniyle, aylık 30 saatten fazla olmamak şartıyla işyeri hekimliği yapabilecek. Tabipler, işyeri eğitimi alma ve işyeri belgesine sahip olma şartı aranmaksızın, 10'dan az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinin işleri hekimliği görevini yapabilecek. Ebelik eğitimi lisans seviyesine çıkarılıyor. Buna göre, üniversitelerin ebelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksekokullarından mezun olan ve diplomaları bakanlıkça tescil edilenler ile öğrenimlerini yurtdışında ebelik ile ilgili okulda tamamlayarak denklikleri onaylananlara ebe unvanı verilecek. Hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni adıyla üç yeni "yardımcı sağlık mesleği" geliyor. Hemşire ve ebe yardımcısı, hemşire ve ebe nezaretinde yardımcı olarak, sağlık bakım teknisyeni ise en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışacak. Bu kişiler, hastaların günlük yaşam aktivitelerine, beslenme programının uygulanmasına, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşmasına yardımcı olacak ve refakat edecek. Ayrıca teknisyenlik seviyesindeki sağlık meslekleri kaldırılıyor.
YABANCI ASİSTANLARA ÖDEME
Uzmanlık eğitimi alan yabancı uyruklu asistanların maddi mağduriyetinin giderilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Buna göre, eğitim hastanelerinden sadece 500 TL alan bu asistanlara, ilgili kurumun döner sermayesinden ödeme yapılacak. Eğitime başladıkları tarihte çalıştıkları aile hekimliği birimini en az 3 yıl değiştirmemek şartıyla uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, devlet hizmetini yapmış sayılacak. Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, sağlık meslek liselerinin hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği haricindeki programlarına öğrenci kaydedilmeyecek. Sağlık meslek liselerinin hemşirelik programına da öğrenci kaydı yapılmayacak. Kamuda Çalışan Şirket İşçileri Derneği (KAŞİD) Genel Başkanı Adem Kuru, asgari ücrete yapılan zamma tepki göstererek, Sayın Bakan'ın veya danışma kurulundaki insanların ortaya çıkardığı rakam asgari ücret değil, sefalet ücretidir dedi. KAŞİD Genel Başkanı Adem Kuru ve derneğin yönetim kurulu üyeleri 4 kişilik bir ailenin asgari ücret ile geçinmesinin mümkün olmadığını belirterek, yeni yılda asgari ücrete yapılan zamma tepki gösterdi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...