Tatilcilere 'dönüş yolculuğu' uyarısı
Karayolları 13. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, bayram tatillerinde en çok kazanın dönüş yolculuğunda yaşandığını belirterek, sürücüleri uyardı.
Karayolları 13. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde 123 trafik kazasının yaşandığını, bu kazalarda 7 kişinin öldüğünü, 283 kişinin yaralandığını söyledi.
Söz konusu kazaların 53'ünün şehir içinde meydana geldiğini hatırlatan Çobanoğlu, trafik kazalarının oluşumuna göre en çok, araçların yoldan çıkarak devrildiğini aktardı.
Çobanoğlu, "55 yoldan çıkma, devrilme kaza türünü, 20 yandan çarpma, 18 arkadan çarpma, 14 yayaya çarpma, 12 karşılıklı çarpışma, 4 duran araca çarpma izledi. Kazaların 37'si tek yol, 86'sı bölünmüş yollarda meydana geldi." dedi.
"Bayram kazaları"nın beş yıllık kıyaslaması
Son 5 yılda sorumluluk sahalarındaki yollarda yaşanan "bayram kazaları"nın kıyaslamasını yapan Çobanoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Son 5 yılda bölgemizde bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazası sayısı 750. Bu kazalarda 54 kişi hayatını kaybetti, bin 526 kişi de yaralandı. Gün ortalamaları esas alındığında en çok kaza 99'la 2013 yılı Ramazan Bayramı tatili, en fazla ölümlü kaza 8 kişinin hayatını kaybettiği 2014 yılı Ramazan Bayramı tatili, en fazla yaralamalı kaza ise 157 kişinin yaralandığı 2015 yılı Ramazan Bayramı tatili olarak kayıtlarımıza geçti."
Kazalar en çok dönüş yolunda yaşanıyor
Çobanoğlu, çoğu kazanın dikkatsizlikten kaynaklandığını belirterek, bayram tatillerinde dönüş yolculuğuna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle dedi:
"Bayram tatillerinde en çok kaza dönüş yolunda yaşanıyor. Dönüş yolunda trafik yoğunluğu daha da artıyor. Sürücüler, yoğunluğun arttığı dönüş günlerinde hız sınırını aşmasın, şerit ihlali, hatalı sollama yapmasın, kurallara uysun çünkü en çok kaza, bu kuralların ihlallerinde yaşanıyor. Trafik yoğunluğunda sabretsinler. Acele etmesinler. Acele etmek, gidecekleri yere ulaşmalarında en fazla yarım saat fark eder. Mesaiye başlama, memlekete bir an önce ulaşma stresiyle hiçbir sürücümüz acele etmesin. Hız yaparak hem kendi canlarını tehlikeye atmasınlar hem de başkalarının."