Tgrt Haber

TBMM Başkanlığı seçim süreci yarın başlıyor

11 Kasım 2017 11:49
TBMM Başkanlığı seçim süreci yarın başlıyor

Seçim süreci yaklaşırken, Meclis Başkanlığı için adaylar da gündeme gelmeye başladı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 26. Yasama Dönemi'nde 22 Kasım 2015'te başlayan görev süresinin 22 Kasım 2017'de sona ermesi dolayısıyla Parlamento'da seçim gerçekleştirilecek. TBMM İçtüzüğüne göre, başkanlık için bir yasama döneminde 2 kez seçim yapılıyor.İlk seçilenin görev süresi 2 yıl, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yıldı. Ancak anayasa değişikliği ile genel seçimlerin süresi 4 yıla indirildiğinden, ikinci dönem için seçilecek TBMM başkanının görev süresi 3 değil, 2 yıl olacak.

İçtüzük gereği adaylar, mevcut başkanın görev süresinin dolmasından 10 gün önce başlamak üzere, 5 gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek ve TBMM Genel Kurulu seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak. Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak.İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki (367), üçüncü oylamada ise üye tamsayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak, dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak.

Meclis başkanlığı seçimi, aday gösterme süresinin bitiminden itibaren 5 gün içinde tamamlanacak. Siyasi parti grupları başkanlık için aday gösteremiyor.Buna göre TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanlığı seçiminin 20 Kasım Pazartesi yapılması bekleniyor. Başkanın ilk turda seçilememesi halinde, ikinci ve üçüncü turlar da aynı gün yapılacak.

TEMİZEL VE IRMAK ADAY

Seçim süreci yaklaşırken, Meclis Başkanlığı için adaylar da gündeme gelmeye başladı.CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un, partilerinin İzmir Milletvekili Zekeriye Temizel'in adaylığı için Başkanlık Divanına başvuracakları açıklandı.

HDP'den yapılan açıklamada da halen cezaevinde bulunan, partilerinin Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın Meclis Başkanlığı için aday gösterileceği duyurulmuştu.AK Parti ve MHP milletvekilleri arasından Meclis Başkanlığı için henüz adaylığı açıklanan bir isim olmadı.

BAŞKANLIK DİVANI DA BELİRLENECEK

Meclis Başkanlığı seçiminin ardından Başkanlık Divanı üyeleri de belirlenecek.İçtüzük gereği Başkanlık Divanı; Başkanın yanı sıra dört başkanvekili, yedi katip üye, üç idare amirinden oluşuyor.

TBMM İçtüzüğüne göre, TBMM Başkanı, siyasi parti gruplarının parti grupları toplam sayısı içindeki yüzde oranlarını ve bu oranlara göre her gruba düşen Başkanlık Divanındaki görev yeri sayısını tespit ediyor ve Danışma Kuruluna bildiriyor. Başkanlık Divanındaki görev yerleri; başkanvekillikleri için, 2'si TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğuna sahip siyasi parti grubuna ait olmak üzere oranı en yüksek olandan başlayarak sıra ile dağıtılıyor.Siyasi parti grupları, kendilerine düşen üyelikler için adaylarını gösteriyor. Bu adayları gösteren listenin Genel Kurulca işaret oyuyla oylanmasıyla seçim tamamlanıyor.

CHP VE HDP'NİN BAŞKANLIK DİVAN ADAYLARI

İçtüzüğün öngördüğü üye sayıları doğrultusunda CHP'ye düşen üyelikler için parti grubunda seçim yapılmış, Meclis Başkanvekilliğine Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, katip üyeliklere Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, İdare Amirliğine ise Adana Milletvekili İbrahim Özdiş seçilmişti. HDP'de ise yazılı açıklama ile partilerine düşen üyelikler için Meclis Başkanvekilliğine İstanbul Milletvekili Pervin Buldan'ın, Meclis İdare Amirliğine ise Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in devam etmesi kararı alındığını bildirmişti.

Başkanlık Divanında AK Parti ve MHP'ye düşen üyelikler için ise henüz isimler açıklanmadı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...