TBMM'de 3 alt komisyonun üyelerini belirledi
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan 3 alt komisyonun üyelerini belirledi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 17 Aralık günü yapılan komisyonun ikinci toplantısında 3 alt komisyon kurulmasına karar verildiği hatırlatıldı. Açıklamada, kurulan komisyonların "Mülteci Hakları Alt Komisyonu", "12 Eylül Askeri Darbesinden Sonra Oluşturulan Diyarbakır Beş No'lu Cezaevi İnceleme Alt Komisyonu" ve "Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu" olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Mülteci Hakları Alt Komisyonu" üyeliklerinin AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Ak Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ve MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy'dan oluştuğu kaydedildi.
"12 Eylül Askeri Darbesinden Sonra Oluşturulan Diyarbakır Beş No'lu Cezaevi İnceleme Alt Komisyonu" üyeleri ise AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal, AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ve HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran oldu.
"Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu" üyeliklerinde ise AK Parti Ankara Milletvekili Aydın Ünal, AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya isimleri yer aldı.
Açıklamada, alt komisyonun önümüzdeki günlerde bir araya gelerek başkanları ve çalışma takvimleri ile yöntemini belirleyeceği vurgulanarak, yapılan alt komisyon çalışmalarının ardından hazırlanan raporların İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna sunulacağı kaydedildi.
Açıklamada şöyle devam edildi:
"İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde daha önce de mülteciler ile hükümlü ve tutuklularla ilgili incelemeler yapılmış, yasal altyapıya ve uygulamalara ilişkin tespit ve önerileri içeren raporlar yayınlanmıştır. Ancak her iki konunun da güncelliğini koruması ve acil çözüm bekleyen sorun alanları içermesi sebebiyle Komisyon önceliği bu konulara vermiştir. 12 Eylül askeri darbesinden sonra Diyarbakır Beş No'lu Cezaevinde gerçekleşen bütün uygulamaların ve siyasi sonuçlarının incelenmesinin ise, ülkemizin geçmişle yüzleşme politikalarına ve bugün en çok arzu edilen siyasi normalleşmeye katkı sağlaması ve insan hakları mücadelesini zenginleştirmesi beklenmektedir. Komisyonumuza sunulan diğer alt komisyon önergeleri gelecek toplantılarda görüşülecek ve karara bağlanacaktır."