TBMM'de üst düzey güvenlik alarmı verildi!
TBMM idare amirlerinin belirlediği önlemler, güvenlik birimlerinin de katılımıyla netleştirildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki güvenlik zirvesinde, “riskli” olduğu uyarıları yapılan TBMM’de güvenlik önlemleri “terör saldırısı” düzeyine yükseltildi. Polis Özel Harekâtçılar (PÖH) ve bomba ekiplerinin desteğiyle Meclis kampusunun içindeki güven lik zafiyetleri tespit edildi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan TBMM idare amirlerinin belirlediği önlemler, güvenlik birimlerinin de katılımıyla netleştirildi. TBMM’de devreye sokulan yeni güvenlik önlemleri şöyle:
ARAÇLARA RÖNTGEN
-TBMM’de daha önce gündeme gelen ve kampus girişlerine araçların içinin röntgenini çeken özel cihazlar yerleştirilmesi projesi raftan indirildi.
-Röntgen cihazı, kapıları ya da bagajı açmaya gerek kalmadan, vekili rahatsız etmeden aracın içinin röntgenini çekecek. Böylece vekillerin araçlarını aratmaması nedeniyle yaşanan güvenlik riski ortadan kaldırılacak.
-Röntgen cihazı, araç içindeki C-4 patlayıcı maddesinden uyuşturucuya kadar her türlü maddenin tespitinde kullanılabilecek.
GİRİŞ RANDEVUYLA
-Milletvekillerinin Meclis’e girişi için tek bir kapı belirlenecek. Bu kapıdan vekiller dışında kimse alınmayacak.
-Misafirler randevuyla alınacak. Daha önce verilen giriş kartları iptal edilecek. Saat 18.00’den sonra ziyaretçi alınmayacak. Ziyaretçilerin uzun süre kalması önlenecek. Genel kurul olduğu saatlerde ziyaretçi alınmayacak.
-Milletvekillerinin araç giriş kartlarını danışmanlarına ya da misafirlerine vermeleri engellenecek.
-Eski milletvekillerinin kartları titizlikle takip edilecek.
-Dikmen Caddesi üzerinde olduğu için dışarıdan gelebilecek saldırılara açık bulunan milletvekili odalarının olduğu binayla ilgili güvenlik önlemleri artırılacak. Hem bu odaları kullanan milletvekillerinin dikkati çekilecek hem de cadde üzerinde resmi güvenlik görevlilerinin yanı sıra sivil görevliler de dikkat çekmeden nöbet tutacak.
‘HASSASİYET GEREK’
Alınan önlemlere ilişkin HABERTÜRK’ün sorularını yanıtlayan TBMM İdare Amiri Salim Uslu, “TBMM milletin meclisi. Burayı kışlaya çevirmeyeceğiz ama tabii ki güvenlik kurallarına da uyulması gerekiyor. Milletvekillerine mektup göndereceğiz. Dikkatlerini çekeceğiz. Hem çalışma ortamının güvenliği açısından hem de insanların yaşam hakkına saygı gösterilmesi için kurallara uyulması noktasında hassasiyet gerekiyor” dedi.
Uslu, kapılara konulacak röntgen cihazlarının 1’er milyon dolara mal olacağı gerekçesiyle daha önce reddedildiği yolundaki haberlerin anımsatılması üzerine, “Güvenliğin fiyatı olmaz. Radyasyon konusunda endişeler vardı. Ancak bu cihazlar cep telefonlarının yaydığı radyasyon kadar radyasyon yayıyor” bilgisini verdi.
Uslu, grup toplantılarına çok sayıda ziyaretçi gelmesi nedeniyle yaşanan güvenlik zafiyetinin nasıl giderileceği yolundaki soruya karşılık da bu konunun kendileri dışında olduğunu ancak TBMM Başkanı’nın genel başkanlarla görüşmesiyle bu sorunun aşılabileceğini kaydetti.