Tgrt Haber

Depremzede gençler yaptı TEKNOFEST'te ilgi odağı oldu: 5 km uzağa veri gönderiyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
02 Eylül 2023 14:53 - Güncelleme : 02 Eylül 2023 21:17

Ankara’da ilk kez düzenlenen TEKNOFEST’te doğal afetlerle mücadele için geliştirilen projelere ayrı bir çadır verildi. Onlarca proje doğal afetlerle mücadele için yarıştı. Orman yangınlarından, depremlere varana kadar gençlerin hazırladığı projeler vatandaşlardan da büyük ilgi gördü.

Ankara’da ilk kez düzenlenen Teknofest’e vatandaşların ilgisi yoğundu. Hava gösterileri ve milli uçaklar vatandaşların beğenisini topladı. TEKNOFEST’te Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından doğal afetlerle mücadele için üretilen teknolojilere de geniş yer ayrıldı.

6 Şubat depremlerinin ardından TEKNOFET’te ayrı bir çadır da verildi. Depremlerde aydınlatma​ sorunu çözebilmek için Düzce’den gelen öğrenciler mobil projektör geliştirdiler ve burada vatandaşlara bunun tanıtımını gerçekleştiriyorlar. 6 şubat depremlerinde, arama kurtarma çalışmalarında en çok ihtiyaç duyulan ekipmanlardan biri de aydınlatma araçlarıydı.

İNSANSIZ HAVA ARACI GELİŞTİRDİLER 

Düzce fen ve teknoloji hafız Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerinin geliştirdiği bu dron​ sayesinde arama kurtarma çalışmalarında aydınlatma sorununa çözüm üretildi. Proje Sorumlusu Furkan Uyar, şunları söyledi: “Geliştirdiğimiz insansız hava aracı, 1 saat havada kalmakla beraber, aydınlatma modülüyle birlikte, başta afet bölgeleri olmak üzere deprem​, sel çığ felaketlerde sahada çalışan ekibe aydınlatma çözümleriyle cevap veriyoruz” dedi. 

DEPREMLERE ANAHTARLI ÇÖZÜM: 5 KM UZAĞA VERİ GÖNDERİYOR 

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük sorunlardan biri de iletişimdi. Gençlerin geliştirdiği işte şu küçük anahtarlıkla depremzedelerin merkeze ulaşıp taleplerini iletmesi mümkün olabilecek.

6 Şubat depremleri felakete yol açtı

Proje Sorumlusu Recep Tayyip İlhan, şunları söyledi: “Bu anahtarlığı deprem anında çalışması için geliştirdik. Her 4 baz istasyonundan birinin yıkıldığını gördük. Deprem anında bu anahtarlıkla depremzedelerin WİFİ’si ve mobil interneti çekmiyorsa bulltt ile bu anahtarlığa bağlanarak AFAD’a verileri gönderebiliyorlar. Yıl şarj ömrü var ve 5 kilometre uzağa veri gönderebiliyor.

DEPREMZEDE GENÇLER GELİŞTİRDİ 

Depremde en büyük sorunlardan biri de yolların kapanması ve binanın ağır hasarlı olup olmadığının tespit edilmesi süreciydi. TEKNOFEST’te tanıtımı yapılan zelzele adlı cihaz bu soruna çözüm sağlandı.

Gençlerin geliştirdiği bu ürün binalara yerleştirilecek ve depremde binanın yıkılıp yıkılmadığı, yıkıldıysa hangi yöne yıkıldığı ve binanın içinde kaç kişinin olduğunu merkeze gönderdiği verilerle tespit edebilecek. Depremi yaşayan gençlerin geliştirdiği proje afetin ardından müdahaleyi oldukça kolaylaştırıyor.

DEPREMDE KAPANAN YOLLARI TESPİT EDEN CİHAZ 

İskenderun Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi  Prof. Nazif Çalış, “Depremi birebir yaşadık acı da yaşadık, ülkemiz deprem ülkesi deprem her zaman olacak. Deprem anında saniyeleri nasıl değerlendirebiliriz diye bu projeler ortaya çıktı. Böyle bir cihaz o zaman olsaydı çok işimize yarayacaktı. 1 saatte ulaştığım okula 10 dakikada ulaşabilecektim. Bu ürün bir binanın kaç katının çöktüğünü, ne kadar sağa sola yatıp yattığını, binanın ağır hasarlı mı orta hasarlımı dimdik ayakta mı olduğunu gösterecek.”

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...