Kimliğindeki 'din' hanesini değiştirmek istedi, mahkeme onayladı! 'Tengri din mi' sorusu tartışma konusu oldu
Kimlik kartının din bilgisi hanesine 'Tengri' yazılmasını isteyen bir vatandaşın başvurusu semavi din olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Başvuru reddinin laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davayı kazanan vatandaş, kimlik kartındaki din bilgisine 'Tengri' yazdırdı. Böylece Türkiye’de ilk kez biri din bilgisini 'Tengri' olarak tescillendirmiş oldu.
Türkiye’de ilk kez bir vatandaş kimlik kartındaki din bilgisine 'Tengri' yazdırdı. Resmi kayıtlardaki din bilgisini değiştirmek isteyen Avukat Burhanettin Mumcuoğlu başvuru yaptı.
NTV’nin haberine göre; nüfus müdürlüğü, Mumcuoğlu'nun başvurusuna kimlik kartında semavi dinler dışında başka bir ifade kullanılamayacağı bildiriminde bulundu.
Mumcuoğlu ise bunun laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirterek dava açtı. Davanın lehine sonuçlanması üzerine Mumcuoğlu, başvurusunu tekrarladı.
İçişleri Bakanlığı, Mumcuoğlu'nun kullanmak istediği 'Tengri' ifadesini ve Diyanet İşleri Başkanlığı ve Adalet Bakanlığına sordu.
TENGRİ NEDİR?
Tengri, Gök'ün tanrısal yüce ruhu veya Gök Tanrısı olarak biliniyor. Eski Türkçede tanrı sözcüğüne karşılık gelen tengri, eski Türk inanışına göre ise dünyada dengenin oluşturucusu ve koruyucusu anlamlarına geliyor.
BİR DİNİ İFADE ETMİYOR
'Tengri' diye bir dinin olup olmadığı sorusuna Diyanet, "Tengri ibaresi belli bir dini ifade etmemektedir" cevabını verdi.
Kesinleşmiş yargı kararının uygulanmasını isteyen Adalet Bakanlığının olumlu görüş bildirmesi üzerine kimlik kartındaki din hanesine 'tengri' ismi yazıldı.
Böylece Türkiye’de ilk kez biri din bilgisini 'Tengri' olarak tescillendirmiş oldu.