Bölgede yaralar sarılıyor! Termik santral faaliyete geçti
Yaklaşık 20 yıldan beri elektrik üreten her biri 360 megavat kurulu güce sahip 4 üniteden oluşan Afşin-Elbistan B Termik Santrali, yapılan bakım ve onarım çalışmalarının ardından tekrar faaliyete başlandı.
Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ de zarar gördü. Dün gece saat 23.00'da termik santralin ilk ünitesini devreye alınmaya başlandı.
Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürü (EÜAŞ) İzzet Alagöz yaptığı açıklamada, ’’7,6 büyüklüğündeki depremin bölgedeki termik santral yerleşkesini ciddi bir şekilde etkiledi. Hasar tespit çalışmalarının ardından çok ciddi bir şekilde bakım ve onarım çalışmasını yaptık. Ünitelerin tekrardan devreye alınabilmesi adına yoğun bir mesai harcadık. 3 ay gibi kısa bir sürede tesisteki hasarları ortadan kaldırdık ve bunun ardından üniteleri devreye almaya başladık.’’ olduğunu söyledi.
'' TÜRKİYE'NİN YÜZDE 3'NÜ KARŞILIYOR ''
Türkiye'nin en büyük elektrik üretim yerleşkelerinden biri olduğuna söyleyen Alagöz, "Yerleşke olarak bu bölge 3000 megavat civarında bir üretim kapasitesiyle Türkiye'nin yüzde 3 üretimini sağladığı için en büyük üretim tesisi burasıdır. Dolayısıyla buranın devreye girmesi bizim için çok özel bir anlam ifade ediyor. Aynı zamanda deprem yaraları tabii ki bütün toplumumuzu ilgilendirdiği gibi bizi de ilgilendiriyor.’’ Dedi.
Sözlerine devam ederek:
‘’Depremde Elbistan'da 150 bin, Afşin'de 90 bin insanın yaşadığı bir bölgedir burası. Bu nüfusun tekrar ayağa kalkabilmesi, yaralarını sarabilmesi için kalbinin çalışması gerekir. Afşin-Elbistan Termik Santrali bu bölgenin kalbidir. Afşin-Elbistan Termik Santrallerin de ve maden ocaklarında 9 bine yakın insan çalışmaktadır. Bu 9 bin insanın buradaki çalışması direkt etki alanına girmektedir. Gelirlerini buradan temin edip yaşamlarını Afşin, Elbistan'da sürdürmeleri dolayısıyla bu Afşin Elbistan'ın içerisine de kan pompalayan bir tesistir. Santralin çevre standartlarına göre çalıştığını, emisyon değerlerinin sürekli kontrol ediliyor.’’