Tgrt Haber

Terörden temizlenen Kuzey Irak yeniden inşa edilecek

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
20 Temmuz 2022 05:59 - Güncelleme : 20 Temmuz 2022 06:07
Terörden temizlenen Kuzey Irak yeniden inşa edilecek

Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey Irak’ta PKK’nın can damarını kesti. 10 bin kilometrekarelik alanda terör örgütü temizlenirken artık teröristler bölgede haraç alamıyor. Duhok, Musul ve Erbil'de köylere dönüş başladı. Ulaşım, gıda, sağlık ve lojistik ağı tekrar kuruluyor. Altyapıyı da Türk şirketlerinin yenilemesi bekleniyor.

Türkiye’nin terör örgütü PKK/YPG’ye yönelik kararlı mücadelesi sürüyor. Terör örgütünün çırpınışları yaptıkları açıklamalar ve telsiz kayıtlarına yansırken PKK​ elebaşı Cemil Bayık’ın ‘can damarımızı kestiler’ dediği Irak’ın kuzeyinde Mehmetçiğin operasyonları sürüyor.

BÖLGEDE YENİ ADIMLARI ATILMAYA BAŞLANDI

MİT’in sadece son bir yılda 60’ı aşkın kritik operasyonla örgüt liderlerini etkisiz hale getirdiği bölgenin terörden arındırılan yerleşim birimlerinde sağlık, ulaşım, akaryakıt, gıda, lojistik, eğitim ve ticaret alanlarında yeni adımlar atılıyor. Mehmetçik, öncelikli olarak özgürleştirdiği 10 bin kilometreden fazla alanda ilk olarak İran sınırından başlayarak Türkiye​ sınır koridoru boyunca tüm kaçakçılık ve terör sızmalarını önledi. Ardından PKK’nın bölge halkına karşı şantaj aracı olarak kullandığı konularda çalışma başlatıldı.

YENİDEN DÖNÜŞ BAŞLADI

Irak​ resmi kaynaklarına göre PKK terör örgütünün bölgeye ilk yerleşmeye başladığı 1990’ların başından itibaren 500 köyü zorla boşalttı ve köylülerin tüm arazilerine el koydu. Türkiye’nin Duhok, Selahaddin, Musul, Zaho ve Erbil sınırları dahilinde PKK’dan temizlediği yerleşkelere yeniden dönüş başladı. Örgüt gasp ettiği köylere çoğunlukla kendi destekçilerini yerleştirirken arazileri ise uyuşturucu ekiminde kullanıyordu. PKK militanları doğrudan el koymadığı birçok köyün tarım ürünlerinden ise yüklü miktarda haraç alıyordu.

TÜRK FİRMALAR BÖLGEYE ÇAĞRILDI

Pençe Harekat zincirinin ilk başlangıcı olan 2019 yılı mayıs ayından itibaren Türk ordusu Irak içlerinde 90 kilometre derinliğe indi. Halen 10 bini aşkın Mehmetçiğin temizlik operasyonlarını sürdürdüğü bölgede terör kampları ile birlikte örgütün haraç, uyuşturucu ve kaçakçılık ağı tamamen çökertildi. İran sınırı Sidekan’dan başlayarak gerçekleşen operasyonlar kapsamında Zap, Avaşin, Basyan, Metina, Hakurk, Haftanin, Sinat, Şeraniş, Soran, Derkar, Batuba gibi beldelerde 30 yıllık işgale son verildi. Askerî operasyonları takiben atılan ilk adım bölge ulaşım hattı ve gıda, sağlık, akaryakıt, lojistik ağının yeniden kurulması olarak belirlendi. Bu kapsamda başlatılacak geniş çaplı kara yolu inşaatı için Türk firmalar bölgeye çağrıldı ve bir fizibilite çalışması yapıldı.

TSK’YA DESTEK ARTTI

Ulaşım unsurunu takip eden ikinci husus ise daha önce tamamen terör örgütünün kontrol ettiği gıda-lojistik zincirinin yeniden kurulması olacak. Bu adımları ise yine PKK’nın kontrol ettiği sağlık, tarım, akaryakıt, eğitim gibi alanlarda hayata geçirilecek adımlar izleyecek. Yaşanan gelişmeler uzun yıllardır zor şartlarda hayatını sürdürmeye çalışan bölge halkına rahat nefes aldırırken hem terör kıskacından kurtulma hem de huzur, istikrar ve refah adına umutlarını yeşertti. Son gelişmeler bölge genelinde TSK’ya desteği de artırdı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nurullah 4 Ağustos 2022 20:52

ARTIK ÜCRETLER KAKSIN TELSIZ KULLANIM ÜCRETİ KALKSIN

Sonraki Haber Yükleniyor...