Tgrt Haber

İsveç, Finlandiya ve Türk heyetleri bugün bir araya geliyor: Terörist iadeleri masada

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
26 Ağustos 2022 08:30 - Güncelleme : 26 Ağustos 2022 08:53
İsveç, Finlandiya ve Türk heyetleri bugün bir araya geliyor: Terörist iadeleri masada

Madrid Zirvesi’nde imzalanan “Üçlü Muhtıra” çerçevesinde kurulan Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizması’nın ilk toplantısı bugün yapılacak. İki ülkeden bugüne kadar somut bir adım atılmazken mekanizmanın ilk toplantısında terör örgütü destekçilerinin iadesi yeniden masaya yatırılacak.

Türkiye​'nin, İsveç​ ve Finlandiya​'nın NATO​ üyeliklerine onay vermek için öne sürdüğü terörle mücadeleyle ilgili şartların yerine getirilip getirilmediğini denetlemek için kurulması kararlaştırılan Daimi Ortak Mekanizma'nın ilk toplantısı bugün Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de gerçekleştirilecek.

Toplantıya, Türkiye'den Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın başkanlığında bir heyet katılıyor. İsveç ve Finlandiya'nın kurulmasını önerdiği mekanizmanın ilk toplantısında terör örgütü destekçilerinin iadesi masaya yatırılacak.

TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRMEK İÇİN ADIM ATMADILAR

Ayrıca İsveç ve Finlandiya'nın taahhütlerini yerine getirmek için henüz bir adım atmadığı öğrenildi. Ankara, "Şartlarımız sağlanmadan üye olamazlar" diyerek kararlı duruşunu sürdürüyor. Sürecin uzaması konusunda ise Türkiye'nin değil, NATO' ya üye olmak isteyen taraf olan İsveç ve Finlandiya üzerinde zaman baskısı olması gerektiği ifade ediliyor.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN ÖNERİSİYLE KURULDU

NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç ve Finlandiya ile Türkiye arasında, 28 Haziran'da İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde Türkiye'nin endişelerini gidermeye yönelik "üçlü mutabakat muhtırası" imzalandı.

Anlaşmada taahhüt edilen adımların hayata geçirilmesi için Türkiye, Finlandiya ve İsveç dışişleri, içişleri, adalet bakanlıkları, istihbarat servisleri ile güvenlik kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis edilmesi kararlaştırıldı. Mekanizma üçlü mutabakata ilişkin atılacak somut adımların takibini yapmak için İsveç ve Finlandiya'nın önerisiyle kuruldu. Diğer ülkelerin katılımına da açık olan Daimi Ortak Mekanizma'nın ilk toplantısı bugün gerçekleştirilecek.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA AĞUSTOS AYINI İSTEDİ

Türkiye, ilk toplantının temmuz ayında yapılmasını teklif etti, ancak İsveç ve Finlandiya ülkelerindeki süreçler nedeniyle toplantı için ağustos ayını işaret etti. Ankara, Türkiye'nin şartlarını yerine getirmeden üyelik onayı alamayacak olan İsveç ve Finlandiya'nın ne kadar hızlı adım atarsa ittifaka o kadar hızlı üye olabileceğini ifade ediyor.

NE OLMUŞTU?

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım taleplerinin, iki ülkeden de terör örgütlerine ve teröristlere arka çıkmamaları istenmişti. Ayrıca, başta PKK ve FETÖ mensupları olmak üzere haklarında yakalama kararı olan firari isimlerin iadeleri talep edildi. Hem İsveç hem de Finlandiya bu şartı kabul etmiş, Türkiye de NATO’ya katılım müzakerelerinin başlamasına bu şartla onay vermişti.

.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...