Tgrt Haber

"TikTok kapatılsın" tartışması! Ahlaki yapı tehdit altında

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Türkiye gazetesi
30 Kasım 2023 06:36 - Güncelleme : 30 Kasım 2023 06:54
"TikTok kapatılsın" tartışması! Ahlaki yapı tehdit altında

Toplum ahlakına etkileri nedeniyle birçok ülkede yasaklanan Çin menşeli TikTok uygulaması Türkiye'de de tartışmaya açıldı. Dolandırıcılık ve teşhir başta olmak üzere birçok suçun adresi haline gelen platforma tepkiler büyürken  TikTok'un kapatılmasını isteyenlerin sayısı her geçen gün daha da artıyor.

Türkiye​'de son dönemde büyük rağbet gören Çin menşeli TikTok​ uygulaması, Türkiye'de de tartışmaya açıldı. Ahlaki yapıyı bozduğu ve kayıt dışı kazanın merkezi olduğu  gerekçesiyle dünya genelinde birçok ülkenin yasakladığı uygulamaya tepkiler Türkiye'de çığ gibi büyüyor.

SUÇ​ MERKEZİ GİBİ

Bir kadının TikTok üzerinden canlı yayın açıp vücudunu teşhir ederek, kendisine yapılan bağışlarla kısa sürede büyük meblağlar kazanması sonrası oluşn tepkiler "TikTok kapatılsın" tartışmasına dönüştü.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, çocuklar ve gençler arasında popüler olan TikTok, ahlaki ve sosyal yapının bozulmasına sebep olduğu eleştirilerinin yanı sıra kara para​ aklama, fuhuş, teşhircilik, vergi kaçırma ve yasa dışı bahis gibi birçok suç unsurunu da barındırması yüzünden ebeveynlerin korkulu rüyası hâline geldi.

İŞSİZLİĞE DE YOL AÇIYOR

TikTok’ta çoğu ahlaka mugayir ve uygunsuz olan yayınlar yaparak kontrolsüz para kazananları kendine rol model alan gençler aktif iş hayatına girmekten vazgeçerek gönüllü işsizliği de patlattı. Saatlerce telefon başında yayın açan gençlerde psikolojik sorunlar da görüldü. Sosyal hayatı bir kenara bırakan Z kuşağı âdeta telefonlara kilitlendi.

32,2 MİLYON TÜRK KULLANICI

Birçok ülke bu sorunlar yüzünden uygulamaya yasak getirdi. Avrupa Birliği, İngiltere, ABD, Yeni Zelanda, Danimarka,  Azerbaycan  Afganistan, Kanada, Tayvan ve Nepal uygulamayı yasaklayan ülkeler oldu. 

“Dijital Dünya” 2023 raporuna göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 67,5’i sosyal medya kullanıyor. YouTube, 57,9 milyon kullanıcıyla ilk sırayı alırken, Instagram 55,7 milyon, Facebook 34,4 milyon, TikTok 32,2 milyon, Twitter 20,4 milyon, Snapchat 16,6 milyon, Messenger 16,1 milyon, Linkedin ise 14 milyon kullanıcı sayısına sahip.

SOSYAL MEDYADA KAMPANYA BAŞLADI

Diğer sosyal medya platformu olan X (Twitter) üzerinden "TikTok kapatılsın" paylaşımları yapılmaya başlandı. Ayrıca internet üzerinden imza kampanyası düzenlendi. İki saat içinde 2 bin 169 imza toplanırken, kampanyaya katılanların çoğunun ebeveyn olması dikkati çekti. Yorumlarda gençlerin yayın yapma çıkmazına kapıldığı ve ailelerin bu durumdan rahatsız olduğu sonucu ortaya çıktı.

GENÇLERİ TELEFONA KİLİTLİYOR

Psikolog Nermin Yaşar, gençlerin bu tuzağa bilinçli olarak çekildiğini belirterek “Kendilerini fenomen yapmak isteyen yüz binlerce genç telefon başından ayrılmıyor. Dışarıda sosyalleşmiyor, hatta arkadaşları ile görüşmüyor. Beğeni alma çılgınlığı psikolojilerini bozmuş durumda. Kitlesel bir beğeni açlığı oluştu. Yemeklerini bile yayında yiyorlar. Üstelik para kazanmaya başlamaları gençlerimizi TikTok’a mahkûm etti” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Türkiye gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...