Tgrt Haber

Türkiye’nin 61 yıllık hayali gerçeğe dönüyor: TOGG bugün banttan iniyor

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
29 Ekim 2022 07:03 - Güncelleme : 29 Ekim 2022 07:12
Türkiye’nin 61 yıllık hayali gerçeğe dönüyor: TOGG bugün banttan iniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye’nin en büyük hayallerinden biri olan yerli otomobil 29 Ekim gibi anlamlı bir günde gerçeğe dönüyor. Bursa Gemlik’teki üretim üssünün açılması ile birlikte 61 yıllık rüya gerçeğe dönüşecek. Elektrikli yerli otomobilin 8 yılda bir milyon üretilmesi hedefleniyor.

TOGG’un Gemlik’teki üretim tesisinin açılışına saatler kaldı. Cumhuriyetimizin 99. yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​ tarafından açılacak olan dev tesis bugün hizmete girecek. Türkiye​'nin güzelliklerinden ilham alan TOGG​, “Anadolu”, “Gemlik” “Oltu” “Kula” “Kapadokya” ve “Pamukkale” isimleri taşıyarak “Türkiye’nin Renkleri” ile yollarda olacak.

8 YILDA 1 MİLYON ARAÇ BANTTAN İNDİRİLMESİ PLANLANIYOR

Sıfırdan elektrikli bir otomobil markası olarak doğan Türkiye'nin yerli otomobilinin geçtiği aşamalar, gelecek hedefleri ve üretileceği fabrikanın özellikleri ise otomotiv endüstrisinde ayrı bir öneme sahip.  TOGG fabrikasında, 2030 yılına kadar toplamda 1 milyon aracın bantlardan indirilmesi planlanıyor.  TOGG’un ilk etapta yerlilik oranı yüzde 51 olacak, 2025'te yüzde 68'e çıkacak. 2030’a kadar tek bir platformdan 5 farklı model üretilecek.

DEV TESİSE BÜYÜK YATIRIM

TOGG’un Gemlikfabrikası 1 milyon 200 bin metrekare açık alan üzerine inşa edildi. 15 yılda 22 milyar TL'lik yatırım yapılması planlanıyor. Bu yatırımın 3.5 milyar TL'lik kısmı 2021 yılı itibariyle tamamlandı. Bursa'nın Gemlik ilçesinde yer alan Togg fabrikasındaki yerli otomobillerin üretiminde 250 adet robot görev yapacak.

Fabrikanın zemin güçlendirmesi için 44 bin adet kazık çakıldı. Bu kazıklarda daha önce kullanılmayan özel formüllü bir çimento kullanıldı. Fabrikada toplam kullanılan çimento miktarı 7 adet 50 katlı gökdelene eşit. Fabrika tam kapasiteye ulaştığında, toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlanacak. Avrupa'nın en temiz üretim tesisi olacak Togg fabrikasında, uçucu organik bileşen (VOC) salınımı için Türkiye'deki yasal sınırın 9'da 1'i, Avrupa'daki yasal sınırın ise 7'de 1'i hedefleniyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...