Torba yasa neleri kapsıyor, Torba yasada neler olacak
Hükümetin, pek çok alanda yapacağı kanuni düzenlemeleri içeren torba yasa tasarısı içinde çalışma hayatıyla da ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, taşeron işçi için 1 yıl olan sözleşme süresi 3 yıla çıkarılıyor. Kamudaki taşeron işçilerle ilgili olarak da mahkemenin verdiği muvazaa kararları için sulh yada kadro yoluyla çözüme gidilmesi öngörülüyor.
Kıdem tazminatı sorununu şimdilik beklemeye alan hükümet, çalışma hayatının diğer alanlarındaki düzenlemelere yoğunlaştı. Edinilen bilgiye göre torba kanunda taşeron işçilikle ilgili önemli düzenlemeler bulunuyor. Yavaş yavaş netleşmeye başlayan paketin içeriğine göre taşeron işçilikteki sorunların önemli bir kısmını bu yasal çalışma ile giderilmeye çalışılacak. Bunların başında taşeron işçinin sözleşme süresi geliyor. 1 yıl olan sürenin 3 yıla çıkarılması gündemde. Yine alt işverenlik için bazı tanımlarda değişikliğe gidiliyor. Buna göre de asıl işverenin bir işi alt işverene verebilmesinde aranacak şartlarda bir takım değişiklikler de söz konusu.
Evde çalışan temizlikçi, hizmetli gibi süreksiz işçi diye tabir edilen işçilere sigorta müjdesi var. Konuyla ilgili hazırlanan yasal düzenlemeye göre, süreksiz işçiler 10 günün altında kaç gün çalışıyorsa çalışsın eğer 15 günlük prim öderse devlet bunu 30 güne tamamlayacak.Ocakta Meclis’e gelecek tasarıyla, Bağ-Kursigortalısından GSS’li ve prim borçlusu işverene kadar 5.5 milyon kişinin gecikme zammının yarısı silinip borç 36 taksite bölünecek.
BAĞ-KUR’LU İSTERSE PRİM BORCU SİLİNECEK
1- Gerek 1479 sayılı Bağ-Kur, gerek 2926 sayılıTarım Bağ-Kur ve gerekse 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince SGK’ya 24 aydan çok Bağ-Kur prim borcu olanların hem borçları, hem de borçlu oldukları sigortalılık süreleri silinecek. Mesela, BağKur’a (4/B) 10 yıllık 55 bin lira borcu olan birisinin hem 55 bin liralık Bağ-Kur borcu hem de 10 yıllık Bağ-Kur’luluk süresi silinecek.
2- Bağ-Kur’un hem borcunun hem sigortalılık süresinin silindiği dönemlerde SSK çalışması varsa, Bağ-Kur süresi silindiği için artık SSK ile Bağ-Kur çakışması ortadan kalkacağından, esasen Bağ-Kur ile çakıştığı için geçersiz olan SSK prim ödeme günleri de yasal ve geçerli hale gelecek.
İHTİYAÇ OLAN KISIM BORÇLANILABİLECEK
3- Emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duyanlar, tamamını değil silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek. Mesela, 10 yıllık Bağ-Kur süresinin 3 yılına ihtiyaç olursa bu kısmını ödeyip süresine ekletebilecek.
4- Bağ-Kur’a 24 aydan çok prim borcu olanlar, borcu sildirmek yerine ödemek isterlerse de ana para borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50’si silinerek 36 aya kadar taksitle de borcu ödeme hakkına sahip olacak. Öte yandan 24 aydan az borcu olanların sildirme hakkı olmadığı için bu kişiler de gecikme zammın yarısını sildirerek borçlarını 36 ay taksitle ödeyebilecekler.
GSS BORÇLARINA 36 AY TAKSİT VAR
Zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamında halen 3 milyon kişinin GSS prim borcu birikti . Bunlardan 550 bin kadarı da gelir testine zamanında gitmediği için borçları aylık geliri 2 asgari ücretten fazlaymış gibi her ay 240 lira borç çıkarılmış . Torba Kanun ile 240 lira borç yazılan kişiler yeniden gelir testine tabi tutulacak. Öte yandan GSS borçlularının anaparaları hariç gecikme zamları da yüzde 50’si silinerek 36 ay taksitle ödenebilecek.