'Trend Topic: Sürdürülebilirlik' webinarı yoğun ilgi gördü
Rönesans Holding’in üniversite öğrencilerine sürdürülebilirlik kültürünü kazandırmak amacıyla 2015’ten bu yana düzenlediği “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” yarışmasının bu yılki kazananları belli oldu. ‘Trend Topic: Sürdürülebilirlik’ webinarı kapsamında gerçekleşen törende 10 farklı kategoride proje ödüle layık görüldü.
Mühendislik, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanındaki yatırımlarıyla 28 ülkede 75 bin kişiye istihdam sağlayan Rönesans Holding, gelecek nesillerin daha sağlıklı ve çevre dostu yapılarda yaşam sürmesi vizyonuyla bu yıl “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” yarışmasının 7'ncisini düzenledi. Geleceğin mimar, mühendis ve şehir planlamacısı adaylarının katılımıyla gerçekleşen yarışmanın bu seneki konsepti 'Pandemi ile Değişen Yaşam Alanları' olarak belirlendi. Türkiye genelindeki 60'tan fazla üniversiteden 649 öğrencinin katıldığı yarışmada 10 kategoride ödül verildi. Holdingin, bugüne kadar sürdürülebilirlik kültürünü yaygınlaştırmak hedefiyle üniversitelerde düzenlediği seminerlerde 100 binden fazla gence ulaştığı belirtildi.
Yarışmanın finalinde gerçekleştirilen Trend Topic: Sürdürülebilirlik isimli webinara katılan her kişi adına ise TEMA Vakfı'na fidan bağışında bulunuldu.
Webinarda, Next Academy Kurucusu ve Akademisyen Levent Erdenve Konda Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır ilham veren sohbetleriyle geleceğin mimar, mühendis ve şehir planlamacısı adayları için ufuk açıcı konuşmalar yaptı. Türkiye toplumunun genel ortalamasının gelecek denildiğinde önümüzdeki 10 yılı, gençlerin ise sadece 3 yılı düşündüğünün altının çizildiği sohbette, çevre için yapılacak çalışmaların sonucunu 10 yılda görmenin mümkün olmadığı vurgulandı. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ile ortaya konan 2050 sera gazında sıfır salınım hedefi örneği verilerek planlamaların şimdiden önümüzdeki 30-50 yılı kapsaması gerektiği belirtildi. Ayrıca sürdürülebilirliğin hava, su, toprak ilişkisinden öte bir toplumsal esenlik konusu olduğu vurgulandı. Karbonun sadece basit bir ayak izi olmadığı ve herkesin karbon hassas bir yaşama geçme zorunluluğu bulunduğuna dikkat çekildi.
Konuşmanın sonunda Erden ve Ağırdır, genç arkadaşlara, sadece en iyi bildikleri şeylere takılı kalmak yerine farklılıklara açık olup onlarla işbirliği içinde olmalarını önerdi.
“GENÇLER KENDİ YOLLARINI KENDİLERİ ÇİZECEKTİR”
Doğayla ve bulunduğu coğrafyayla uyumlu mimarisiyle farklılaşan Baksı Müzesi hakkında keyifli anlatımıyla izleyicileri bilgilendiren Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ise gençlere sürdürülebilirlik kapsamında farklı bakış açıları sunarak, “Baksı, her insanın buluşacağı bir kültür tepesidir. İnsanların farklılığına, biricikliğine hepimiz özen göstermeliyiz. Siz özgün bir şey üretirseniz ve bunda ısrarlı olursanız merkezde ve başarılı olabilirsiniz. Bir kültürün arkasında tarih, coğrafya ve çağ vardır. Biz Baksı'dagelenekleri yan yana getirdik, coğrafyanın verilerine dikkat çektik, çağın mimarine uyum sağladık. Kadının üretime katılması doğuda yüzde 12, batıda ise yüzde 50 civarında. Yüzde 12 olan bu oranı artırmalıyız. O yüzden biz kadın ve çocukları her zaman öncelik olarak görüyoruz. Her sene atölyelerimizde çevre illerdeki çocukları toplayıp onlara burslar veriyoruz. Baksı bize insanın çok derin bir varlık olduğunu öğretti. İnsanlara kendisini temsil etme imkânı sunmamız gerekiyor. Gençler kendi yollarını kendileri çizecektir. Kadın ise hatırlayan, dayanıklı, sürdürülebilirliği olan ve yeniliğe açıktır, kadın gelecek umududur” dedi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK GENÇ BİR ÇOCUKLA DEDENİN EL SIKIŞMASIDIR”
Yaşam, sürdürülebilirlik bir canlılıktır, enerjidir diyerek sözlerine devam eden Koçan: “Geçmişten gelip geleceğe giden bir hikayemiz var. Bu nedenle geçmiş ve geleceği birbirine bağlamamız gerekiyor. Gelecek, sevgiyle üretilen bir şeydir. Yaşama sevinciniz varsa barışı, iletişimi, farklı insanların zenginliğini arıyorsunuz. Yaşama gelecek umuduyla bakılması gerektiğine inanıyorum. Sürdürülebilirlik bir üretimdir, olmayan bir şeyi sürdüremezsiniz. Geçmişi hatırlayacağız ve özleyeceğiz. Geleceğimiz için ise adanmışlık duygusuna, masumiyete, vicdana ve yaşama sevincine ihtiyacımız var. Kısaca sürdürülebilirlik genç bir çocukla dedenin el sıkışmasıdır” şeklinde konuştu.
Help Steps kurucusu Gözde Venedik, Tarla.io kurucusu Kerem Erikçi ve ZOOP Shared Mini-Mobility kurucusu Kerem Odabaşı'nın katılımıyla gerçekleşen panelde ise sosyal girişimcilik konusu ele alındı. Girişimlerin sürdürülebilir olması, sponsor desteği bulunması ve sürdürülebilir gelir modelinin oluşturulması konularına yönelik paylaşımlar yapıldı.
BİRBİRİNDEN DEĞERLİ JÜRİ ÜYELERİ YENİLİKÇİ FİKİRLERİ DEĞERLENDİRİRKEN ZORLANDI
Jüri, doğal kaynakların verimli kullanılması, çevreye saygılı ve sürdürülebilir olması ve sosyal girişimciliği öne çıkarması kriterlerine göre projeleri değerlendirdi. Jüri üyeleri, öğrencilerin yenilikçi bir sürdürülebilir bakış açısıyla oluşturduğu projeleri değerlendirirken zorlandıkları belirtildi.Yüzlerce öğrencinin, 350 proje ekibiyle yarışmaya katıldığına dikkat çekilirken, ön eleme sonucu 32 projenin finale kaldığı ve 10 projenin ödül almaya hak kazandığı açıklandı.Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda ödüle layık görülenler ise şöyle:
KAZANANLAR LİSTESİ
Birincilik Ödülü
Nisa Nur Alpan, Şeyma Güneş, Zehra Ertürk, Emine Gizem Aslan, Yusuf Biricik
Necmettin Erbakan Üniversitesi
Proje ismi: Sıkışıklık İçinde Ferahlık
Dairesel formlardan oluşan proje, doğal çevreyle uyumu, doğal kaynakların korunumu, sürdürülebilir uygulamalar ve ölçeği ile ön plana çıkmaktadır. Ekolojik malzemelerin kullanımı ve yeşille bütünleşik olarak tasarlanan bina cepheleri ve çatıları projenin olumlu özelliklerdir. Ayrıca pandemide açık alanların kullanımı için oluşturuan tasarım fikirleri de projenin seçilmesine katkı sağlamıştır.
İKİNCİLİK ÖDÜLÜ
Hilal Sof, Ali Mert Mutlugöl, Hamit Bala
Kocaeli Üniversitesi
Proje ismi: Mesafe
Semt pazar alanlarının hem pandemi döneminde mesafeli kullanımı hem de ürünlerin tazeliğini koruyarak sürdürülebilir bir ekonomik yaklaşım oluşturması anlamında nitelikli bir projedir. Pazar sonlandıktan sonra oluşan bitki artıklarının değerlendirilmesi, doğal enerji kaynaklarının kullanımı ve açık havada sosyal alanların tasarlanması olumlu bulunmuştur.
ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ
Elif Akbaş, Ece Tamer
İstanbul Teknik Üniversitesi
Proje ismi: Askıda Bostan
Gri suyun binalardan elde edilerek yeniden kullanıma sunulması konusunda kollektif bir yaklaşım geliştirmekte, bina kullanıcılarının bu ortak fikre katkı sağlamaları desteklemektedir. Gri suyun arıtılarak yeniden ekolojik sulamada değerlendirilmesi yönünde olumlu nitelikler sergilemektedir.
MANSİYON ÖDÜLÜ
Büşra Tutal
Karabük Üniversitesi
Proje ismi: Green Water/Blue Voronoı
Proje, İznik Gölü kıyısında gölün etrafındaki doğal çevreyle uyumlu bir yapı sergilemektedir. Çevreye saygılı mimari ölçeği ile halkın göl kenarında sosyalleşebileceği açık ve yarı açık alanlar oluşturmaktadır. Havuz suyunun biyolojik yöntemle elde edilme ve çevreye zarar vermeme stratejisi olumlu özelliklerindendir.
RGY ÖDÜLÜ
Atakan Uzun, İrem Tezcan, Adem Güngör, Murat Can Yar
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Proje ismi: Palimpsest
Proje alanı olarak Haydarpaşa TMO Siloları'nın seçilmesi, Siloların korunarak dönüştürülmesi ve atık konteynerların kullanılması fikirleri ile mevcut doku kimliğinin sürdürülmesi olumlu bulunmuştur. Bununla beraber yaşam modülleri bloğunun, mevcut yapının dönüştürülmesi aynı zamanda Siloların düşey yapı kurgusuna benzer olması nedeni ile silüet içerisinde uyumlu bulunmuştur. Yaşam modüllerinin plan kurgusu; modüllerin birbirlerinden koparılması ile her birinin izolasyon evine dönüştürebilme esnekliğini sağlamış ve pandemi ilişkisini kuvvetlendirmiştir. Siloların iç mekân kurgusu ise mekan çeşitliliği ve esneklik sağlamaktadır. Sunum paftaları ve açıklama raporu, proje konseptini açıkça yansıtmaktadır.
KENTSEL GELİŞİM VE DEĞERLENDİRME ÖDÜLÜ
Gülin Yazıcıoğlu, Damlanurİlipınar
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Proje ismi: Kent Bizim, Stat Bizim
Kentin eski bir yapısının dönüştürülerek yeniden kazanılması ve bunun sonucunda yapının ekonomik, insanların da sosyal anlamda bir araya gelebileceği sürdürülebilir bir tasarım ortaya konulmuştur. Yapı yeniden işlev kazanırken doğal kaynakların kullanımı ile ilgili üretilen stratejiler olumlu bulunmuştur.
YENİLİKÇİ FİKİR VE DETAY ÇÖZÜMÜ ÖDÜLÜ
Furkan Kaplan, Muhammed Kır, Musab Oğuz, Mahmuthan Öksüz
Karabük Üniversitesi
Proje ismi: Özgür Pranga
Proje, pandemi dönemi ve sonrası kullanım için dönüşebilen, rayların üzerinde konumlandırılmış hareketli mekanlar fikri üzerine kurgulanmıştır. Pandemi döneminde bireysel ve mesafeli alan çözümleri içeren birimlerin dış mekanla ilişkileri iyi düşünülmüştür. Pandemi sonrası bu ayrı birimlerin ortak kullanım ve sosyalleşme mekanlarına dönüşümü yenilikçi bir yaklaşım olarak görülmüştür.
İYİ UYGULAMA ÖDÜLÜ
Eda Nur Subaşı, Zeynep Gül Yanık, Tuğçe Gül Yanar, Ömer Kuşari
Bursa Uludağ Üniversitesi
Proje ismi: Sınırsız Yaşam
Karmaşıklıktan uzak, sade, "az çoktur" ilkesi doğrultusunda, modüler bina ve arazi kullanımı projenin iyi uygulama olmasını desteklemektedir. Pandemide insanlar arasında açık alanlarda bırakılması gereken mesafe önemli oranda gerçekleştirilmiş, çocuk oyun alanlarında da bu özelliğe dikkat edilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları ile kullanılacak enerjini üretimi projeye katkı sağlamaktadır.
GÖRSEL TASARIM ÖDÜLÜ
Emre Duran, Halit Akın, Özge Yılmaz, Yusuf Babaer, Rabiye Doğan
Necmettin Erbakan Üniversitesi
Proje ismi: Gelenekten Geleceğe
İznik Gölü kıyısında tasarlanan projenin biçimsel özellikleri ve planlanan amaca uygun yerleşimi hem plan düzleminde hem de perspektiflerde görsel algı zenginliği oluşturmaktadır. Mekanların kurgusal yapısı ve ölçeği olumlu özelliklerindendir.
SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖDÜLÜ
Burcu Ördek, Hacer Et / Gaziantep Üniversitesi
Proje ismi: Alegria
Proje, kadınların sosyal hayat içinde birer birey olarak varlıklarını sürdürebilecekleri ekonomik ve eğitsel yönden kendilerini geliştirebilecekleri bir kurguya dayanmaktadır. Bu anlamda kadın dayanışması ve birlikteliği göz önüne alındığında sosyal sürdürülebilirlik yönü ağır basmaktadır. Projenin Antep şehrinin sıcak-kuru iklimine uygun avlulu şekilde biçimlenişi, açık, yarı açık alanlarındaki geçirgen özellikleri de olumlu yanları arasındadır.