TSK'nın köklü bir geleneği değişti
Resmi Gazete'de yayımlanan iki yeni Kanun Hükmünde Kararname'ye göre Genelkurmay Başkanı'nın atamasını Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu'nun teklifi üzerine yapacak. Genelkurmay Başkanı olabilmek için kuvvet komutanı olma şartı da kaldırıldı.
Olağanüstü hal kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararname ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin köklü bir teamülü değişti. Genelkurmay Başkanı atanabilmek için kuvvet komutanlığı yapma şartı artık aranmayacak. Hükümet, şu anda mevcudu 11 olan orgeneral - oramirallerden birini genelkurmay başkanı olarak ataması için Cumhurbaşkanı'na teklif edebilecek. Bugüne kadar genelkurmay başkanları sürekli karacılar arasından seçiliyordu. Hükümetin tercih etmesi durumunda hava ve denizci bir orgeneral - oramiral, genelkurmay başkanı olarak atanabilecek.
Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan 1324 sayılı KHK ile genelkurmay başkanının görev ve yetkilerine ait kanunda da değişiklik yapıldı. Yasanın ikinci maddesindeki, "Genelkurmay Başkanı, Silahlı Kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında; personel, istihbarat, harekat, teşkilat, eğitim, öğretim ve lojistik hizmetlerine ait ilke ve öncelikler ile ana programlarını tespit ve koordine eder" hükmü şu şekilde değiştirildi:
"Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanlığı'nın görevleri saklı kalmak kaydıyla; Silahlı Kuvvetlerin savaşa hazırlanmasında personel, istihbarat, harekat, teşkilat ve eğitim hizmetlerine ait ilke ve öncelikler ile ana programları tespit eder."
KUVVET KOMUTANI ŞARTI KALDIRILDI
Yasanın, "Genelkurmay Başkanı; Kara, Deniz veya Hava Kuvvetleri Komutanlığını yapmış general ve amiraller arasından, Bakanlar Kurulu'nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır" hükmü de, aşağıdaki şekilde değiştirildi:"Genelkurmay Başkanı; orgeneral ve oramiraller arasından Bakanlar Kurulu'nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca atanır."Daha önce olağanüstü hal kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararname ile bu ifadeler personel yasasında yer almıştı. Genelkurmay Başkanı'nın görev ve yetkileriyle ilgili yasada da bu hükümler yer aldı.Daha önce bir komutanın genelkurmay başkanı olabilmesi için kuvvet komutanlığı yapmış olması gerekiyordu. Türk Silahlı Kuvvetleri'deki teamüller çerçevesinde kara kuvvetleri komutanı genelkurmay başkanı olarak atanıyordu. Teammülere göre, ağırlıklı olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na da, 1. Ordu Komutanı getiriliyordu. Ancak jandarma veya diğer ordu komutanlıkları ile Genelkurmay İkinci Başkanlığı'ndan da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilen isimler olmuştu.
Yeni düzenleme ile TSK'nın köklü bir geleneği ortadan kalktı. Artık genelkurmay başkanı olabilmek için kuvvet komutanlığı yapmış olmak gerekmeyecek. Hükümet, şu anda mevcudu 11 olan orgeneral - oramiraller arasından bir ismi Genelkurmay Başkanı olarak ataması için Cumhurbaşkanı'na teklif edebilecek.
HAVACI VEYA DENİZCİ GENELKURMAY BAŞKANI
TSK'nın diğer bir teamülünü ortadan kaldırıp kaldırmama ise hükümetin inisiyatifine geçti. Bugüne kadar bütün genelkurmay başkanları karacılar arasından atandı. Cumhuriyet tarihinde deniz ve havadan genelkurmay başkanı olan hiç olmadı. Hükümet isterse havacı bir orgenerali veya denizci bir oramirali genelkurmay başkanı olarak ataması için Cumhurbaşkanı'na önerebilecek.