Tgrt Haber

Türk avukatlardan Netanyahu'ya 'soykırım' davası: İddianame Adalet Bakanlığı'na gönderildi

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber
14 Kasım 2023 21:02 - Güncelleme : 14 Kasım 2023 22:13

Son dakika haberi: Bir grup Türk avukat, Gazze’de katliam yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 'soykırım' suçlamasıyla yargılanması için suç duyurusunda bulundu. 23 sayfalık suç duyurusu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edildi ardından Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Türk avukatlar Gazze’de sivilleri katleden ve insani yardımları engelleyerek Filistinlileri göçe zorlayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde soykırım​ suçlaması ile yargılanması için suç duyurusunda bulundu.

Eski AK Parti Milletvekili Metin Külünk ile avukatlar Mücahit Birinci ve Burak Bekiroğlu tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına sundukları dilekçede, yargılanması talep edilen Netanyahu'nun "savaş", "soykırım" ve "insanlığa karşı" gibi suçları tüm dünyanın gözü önünde işlediği belirtilmişti.

Netanyahu'nun, siyonist yapılanmanın hayali haritasını gerçeğe dönüştürebilmek amacıyla bebek, çocuk, kadın, sivil demeden, Gazze​'de yaşayan tüm insanları katletmekte olduğu anlatılan dilekçede, şunlar kaydedildi:

"Başvurumuza ve talebimize konu kişi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu​, isnat edilen suçları işlerken, uluslararası müktesebata göre yasaklanan silahları kullanmaktan çekinmemektedir. İşlenmiş olunan suçlar, insanlığın göz yummaması gereken, vicdanı olan her insanın gözyaşı pınarından akan her damlanın taneleri kadar sabit bir biçimde, inkar edilemez şekilde ve korkmadan işlenmektedir."

SUÇ ORTAKLARINA DA DAVA

Netanyahu ve birlikte hareket ettiği kişilerin uluslararası ceza normları çerçevesinde Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanması gerektiği bildirilen dilekçede, "Bu, insanlığın hukuka olan güveni ve cezasızlık algısının doğmaması için zaruridir. Aksi taktirde, tüm bu olanlara sessiz kalınması, insanlığın hukuka olan inancını zedeleyecek ve Uluslararası Ceza Mahkemesinin tarafsızlığına gölge düşürecektir." ifadeleri kullanıldı.

İsrail saldırıları sonucu Gazze'de ölen ve yaralanın çocukların fotoğraflarının da yer aldığı dilekçede, Netanyahu ve tespit edilecek diğer failler hakkında dava açılması talep edildi.

Netanyahu'ya suç duyurusu

Başvuruda Netanyahu'nun soykırımla yargılanması talep ediliyor. Soykırım ve savaş suçlarını içeren iddianame 23 sayfadan oluşuyor.

Netanyahu hakkında suç duyurusu yapıldı

NETANYAHU YARGILANABİLİR Mİ?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Rusya lideri Vladimir Putin gibi yargılanıp yargılanamayacağı ise merak ediliyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, mahkemenin kurucu anlaşması olan Roma Statüsü gereğince Putin hakkında soykırım suçlamasıyla tutuklama kararı çıkarmıştı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ahmet fâzıl bilgi li14 Kasım 2023 21:12

Geç bile kalındı

Sonraki Haber Yükleniyor...