Türk denizaltılarının yetenekleri tanıtıldı
Denizaltı Filosu Komutanlığı bünyesindeki denizaltıların imkan ve kabiliyetleri, Gölcük Donanma Komutanlığında düzenlenen programla tanıtıldı.
Denizaltı Filosu Komutanlığı bünyesindeki denizaltıların imkan ve kabiliyetleri gerçekleştirilen programla tanıtıldı. Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığında düzenlenen brifingde konuşan Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, 128 yıllık geçmişe sahip Türk denizaltıcılığının bugün ulaştığı seviyeyle dünya bahriyeleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Türk denizaltıcılığının İngiltere’den parça parça getirilerek Taşkızak Tersanesi’nde monte edilen ve 6 Eylül 1886’da denize indirilen "Abdülhamit" isimli denizaltı gemisiyle başladığını ifade eden Doğan, Cumhuriyet döneminde Saldıray, Batıray, Atılay ve Yıldıray denizaltılarına isimlerinin Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildiğini kaydetti.
Doğan, Atatürk’ün denizaltıcılığa önem verdiğini dile getirerek, “Halen hizmette olan denizaltılarımızdan önce Cumhuriyet ilanından itibaren farklı ülkelerden toplam 32 denizaltı gemisi alınmış ve bu gemiler hizmet ömürlerini dolduruncaya kadar Denizaltı Filosu Komutanlığı emrinde görev yapmışlardır. Halen hizmette olan dizayn ve inşasında Almanya ile işbirliği yaptığımız 'AY sınıfı' denizaltılarımız, 1975 yılından itibaren hizmete girmeye başlamıştır” diye konuştu. Ay sınıfı denizaltı gemilerinin ilk üçünün Almanya’da, diğer üçünün ise Gölcük Tersane Komutanlığı’nda inşa edildiğini vurgulayan Doğan, denizaltıcılığın bir sonraki aşaması olan 1400 tonluk Preveze ve Gür sınıfı denizaltıların Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda Almanya işbirliğinde inşa edildiğini bildirdi.
“Bu gemilerin en önemli özellikleri, modern elektronik sistemlerinin yanı sıra sualtından uzun menzilli güdümlü mermi atabilme yeteneğine sahip olmalarıdır” diyen Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hizmetteki deniz gemileriyle denizaltı filosu, Türk donanmasının vurucu gücünü oluşturan muharip birliklerinden birisidir. Denizaltı Filosu Komutanlığı bünyesinde 6 adet Ay sınıfı, 4 adet Preveze sınıfı ve 4 adet Gür sınıfı olmak üzere toplam 14 denizaltı gemisi ve 2 torpido yakalama botu bulunmaktadır. 14 denizaltı gemisiyle verilecek görevlere hazır durumdaki bu kuvvet, bölgemizde ve dünya çapında dikkate değer bir caydırıcı güçtür. Denizaltıcılık, güçlü, kararlı, fedakar, kendine güvenen, ekip ruhu ile çalışan, dalışta ve satıhta kader birliği, arkadaşlık ve dostluk içinde yaptığı işten gururlu ve onur duyanların işidir. Şu anda dünya denizlerinde bayrak dalgalandıran Deniz Kuvvetlerimizin gemileri ve Türk Deniz Kuvvetlerinin tüm unsurları Türkiye Cumhuriyeti’nin deniz hak ve menfaatlerinin korunması maksadıyla verilecek her türlü görevi icra etmeye hazırdır.” Denizaltı Merkez Eğitim Komutanı Albay Hasan Çankaya tarafından komutanlık içerisindeki Denizaltı Taktik Simülatörü (DATAS), dalış simülatörü vedenizaltı serbest çıkış kulesi hakkında basın mensuplarına bilgi verildi.