Tgrt Haber

Türk hacılar, dehşet anını anlattı

26 Eylül 2015 07:04
Türk hacılar, dehşet anını anlattı

Mina'da 753 hacının yaşamını yitirdiği izdihamdan yaralı kurtulan Türk hacılar, yol ortasına park edilen bir kamyonet nedeniyle geçişlerin güçleştiğini, bazı kapıların kapatılmasının da olayın boyutunu büyüttüğünü söyledi.

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde 753 kişinin hayatını kaybettiği izdihamdan sağ kurtulan Türk hacılar, olayın çadırların bulunduğu alanların kapılarının kapalı olması, tekerlekli sandalyelerin devrilmesi ve yol ortasına bırakılan bir kamyonetin yol açtığını ileri sürdü. İzdihamda yaralanan 6 kişiden Mehmet Olgun, Ziya Koçak, Leyla Yıldırım, Hasibe Mert ve Birtecim Sıradaş, Mekke'deki Türk hastanesinde yapılan tedavinin ardından taburcu edildi. Tedavisi süren İdris Sıradaş da "Ayaklarım ezildi. Nasıl kurtulduk bilmiyorum ama yakınlarıma iyi olduğumu söyleyin" dedi. İzdihamdan kurtulan Nuh Ünal da şöyle konuştu:

"Yol üstündeki çadırların bulunduğu bölgelerdeki kapılar kapalıydı. Biraz nefeslenelim diye bu alanlara yanaşıyorduk ama görevliler kovuyorlardı. Ayrıca tekerlekli sandalyeler de devrilmişti. Bunların üstüne basanlar devrildi. Dağıtılan sulardan almak isteyenler de dalgalanmalara neden oldu. Bir de yol ortasına bırakılan kamyonet vardı.

5 TÜRK HALA KAYIP

Lübnan merkezli el-Diyar gazetesiyse, şeytan taşlamaya katılmak isteyen Prens Muhammed bin Salman'ın perşembe günü erken saatlerde alana geldiğini, kralın oğluna eşlik eden 200 ordu personeli ve 150 polis yetkilisi nedeniyle kapatılan oyllar yüzünden izdiham yaşandığını iddia etti. Mekke'deki Hac İdare Merkezi'nden yapılan açıklamada da, izdihamda 4 Türk vatandaşının öldüğü, kayıp 5 Türk vatandaşının arandığı belirtildi. Hayatını kaybeden 4 Türk'ün İzmir, Sivas, Samsun ve Yozgat'tan kutsal topraklara geldikleri, ailelere durumun bildirilmesinden sonra kimliklerinin açıklanacağı ifade edildi.

Kral’dan soruşturma izni

Mina’da yaşanan facia sonrası Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, ülkesinde yayın yapan bir kanalda açıklamada bulundu. Suudi Kral, olayda hayatını kaybedenlere rahmet ve ailelerine başsağlığı dileyerek, yetkililere ülkesinin hac planını gözden geçirmeleri talimatı verdiğini kaydetti. Suudi Kral, 863 kişinin de yaralandığı felaketle ilgili hızlı bir soruşturma başlatılmasını iznini de verdiğini aktardı.

Organizasyonu biz yapalım

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Mina’da tedbir yönünden ciddi eksiklik olduğunu belirterek “Bize versinler, Türkiye oradaki organizasyonu kimsenin burnu kanamadan hac vazifesini Allah'ın izniyle yaptırır” dedi. Şahin “Buna ‘kader’, ‘ecel’ deyip geçebilir miyiz? İstanbul’da teröre karşı miting yapıldı, 2 milyon insan burnu kanamadan dağıldı" ifadesini kullandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...