Tgrt Haber

Türk havacılık sanayisinde son 10 yılın ilk uçuşları: KAAN, Hürkuş, AKSUNGUR, Kızılelma...

Editör: Banu İriç / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
22 Şubat 2024 10:11 - Güncelleme : 22 Şubat 2024 10:14

Türkiye'nin havacılık macerasının son 10 yılının dev projelerinin ilk uçuşlarını Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün tarafından paylaşıldı. Hürkuş'tan KAAN'a Türkiye'nin gururu projelerin gökyüzü macerası anları...

Savunma Sanayii​ Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii bir büyük projesini daha gerçekleştirerek KAAN​'ın uçuşunu gerçekleştirdi. KAAN'ın da envanterde yer almasıyla Türkiye artık 5'inci nesil savaş uçağına sahip ülkeler arasında yer aldı.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Bayraktar TB2​, HÜRKUŞ, AKSUNGUR, AKINCI ve ANKA-3 gibi yerli projeleri konu alan bir video paylaştı. Paylaşımda Türkiye’nin iddialı projelerinin ilk uçuş anları yer aldı. Haluk Görgün’ün, ''Gökyüzüne bir kere daha bak'' dediği gururlandıran video büyük ilgi gördü.

HÜRKUŞ

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türk Başlangıç ve Temel Eğitim uçağı Hürkuş-A, ilk test uçuşunu 29 Ağustos 2013’te başarıyla gerçekleştirmişti. 

29 Ağustos Sabahı 07.30’da motor çalıştıran Hürkuş, 07.35’te uçuş kulesinden gerekli izinleri aldıktan sonra havalandı. Toplam 33 dakika havada kalan Hürkuş, 9500 feet yüksekliğe tırmanarak kumanda yüzeylerinin ilk kontrollerini tamamladı. Planlamalara uygun olarak tüm uçuşu iniş takımları açık olarak yapan Hürkuş, başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

Türk havacılık sanayisinde son 10 yılın ilk uçuşları: KAAN, Hürkuş, AKSUNGUR, Kızılelma... - 1. Resim

TB2 

29 Nisan 2014 tarihinde Bayraktar Blok B (Bayraktar TB2) ilk otomatik uçuş testi tamamlandı. 14 Haziran 2014 tarihinde Bayraktar Blok B tam yüklü olarak 27.030 feet irtifaya çıkarak Türkiye'deki irtifa rekorunu kırdı.

AKSUNGUR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından tasarlanan çift motorlu İnsansız Hava Aracı (İHA) AKSUNGUR ilk uçuşunu 20 Mart 2019 tarihinde yaptı.

AKSUNGUR, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) tarafından ANKA projesinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen Orta İrtifa – Uzun Hava Kalış (MALE) sınıfı, çift motorlu, yüksek faydalı yük kapasitesine sahip bir insansız hava aracı (İHA) sistemidir.

Türk havacılık sanayisinde son 10 yılın ilk uçuşları: KAAN, Hürkuş, AKSUNGUR, Kızılelma... - 2. Resim

KIZILELMA

14 Aralık 2022 tarihinde Kızılelma ilk uçuşunu yaptı. 23 Ocak 2023'te Bayraktar Kızılelma, sistem tanımlama uçuşunu başarıyla tamamladı. 30 Mart 2023 tarihinde Bayraktar Kızılelma, orta irtifa sistem tanımlama uçuşunu başarıyla tamamladı.

HÜRJET

18 Mart 2023'te Hürjet, piste çıkarak ilk taksi testini gerçekleştirdi. 25 Nisan 2023'te Hürjet, ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

TB3

TB3'ün ilk uçuşu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl kutlamalarına 2 gün kala, 27 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşti. Hava aracı, 5. uçuşunda iniş takımları kapalı şekilde ilk kez uçtu. TB3 16. uçuşunu yaptı . Bu uçuşta 30.000 ft irtifaya çıktı.

Türk havacılık sanayisinde son 10 yılın ilk uçuşları: KAAN, Hürkuş, AKSUNGUR, Kızılelma... - 3. Resim

ANKA 3

Türkiye'nin ilk dikey kuyruksuz Turbofan motorlu İHA'sı olan ANKA III ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İnsansız Hava Araçları (IHA) ailesinin 3. Üyesi olan ANKA III'ün ilk uçuşu 1 saat 10 dakika sürdü. 8 bin feet irtifaya ulaşan ANKA III 150 knot hıza ulaştı.

Türk havacılık sanayisinde son 10 yılın ilk uçuşları: KAAN, Hürkuş, AKSUNGUR, Kızılelma... - 4. Resim

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...