Türkiye 50 bin göçmeni ölümden kurtardı
Deniz yoluyla Avrupa'ya geçmeye çalışan yaklaşık 50 bin kaçağın, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldığı bildirildi.
Deniz yoluyla Yunanistan'a geçmeye çalışan yaklaşık 50 bin kaçağın, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldığı bildirildi. Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, düzensiz göç, sadece Türkiye'nin değil, tüm Avrupa'nın en önemli sorunlarından biri haline geldi.
Türk kara sularında geçen yıl 15 bin kişi yakalanırken, bu yılın ilk 8 ayında yakalanan göçmen sayısı 48 bin 279'a ulaştı. Son 1,5 yılda insan kaçakçılığı yapan onlarca çete çökertildi, 200'den fazla "organizatör" yakalandı.
Hollanda, İsveç gibi bazı AB ülkelerinin bu yıl başından itibaren mülteci alacaklarını açıklamalarıyla binlerce göçmen Avrupa'ya akın etti. Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün, Sahil Güvenlik Komutanlığından aldığı bilgiye göre, deniz yoluyla gerçekleştirilen göçte geçen yıldan bu yıla yaklaşık yüzde 400 oranında artış oldu. Türk Arama Kurtarma sahasında kurtarılan göçmen sayısı geçen yıl 574 olayda 14 bin 961 kişiyken, 1 Ocak-15 Eylül 2015 tarihleri arasında bin 428 olayda, toplam 53 bin 874'e ulaştı. Umuda yolculuğun başladığı noktalar ise Suriye, Afganistan, Myanmar ve Irak olarak belirlendi.
En fazla sığınmacı Türkiye'de
Birleşmiş Milletler rakamlarına göre dünyada 50 milyondan fazla kişi mülteci statüsünde veya yerlerinden edilmiş durumda. 2015 itibariyle dünyanın en fazla sığınmacı barındıran ülkesi Türkiye, en büyük kaynak ülke ise Suriye. 2.2 milyon Suriye ve Irak vatandaşına ev sahipliği yapan Türkiye, sığınmacılar için tek başına 7.6 milyar dolar harcama yaptı.
2 bin 800 kişi yaşamını yitirdi
Umuda yolculukta deniz yolunu seçen mültecilerden 2 bin 812’si hayatını kaybetti. Can kayıplarının tamamına yakını Libya ve Tunus üzerinden Malta ve İtalya'ya yönelen düzensiz göç hareketleri esnasında gerçekleşti. Deniz üzerinden yapılan düzensiz göç olayları raporlarına göre; Avrupa ülkeleri, karasularına giren mültecilerin hayatını "geri itme" operasyonları ile tehlikeye sokarken, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığının en büyük önceliği insan hayatı. Akdeniz'de Avrupa ülkeleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda ölüm oranları yüzde 1.6 iken, Türkiye’nin kendi bölgesinde gerçekleştirdiği titiz kurtarma operasyonlarında bu oran yüzde 0.1'e kadar düştü.
Defalarca deniyorlar
Sahil Güvenlik Komutanlığı raporlarında yer alan bir başka çarpıcı bilgiye göre, davranış profilleri incelenen göçmenlerin, tüm tehlikeleri göze alarak geçmeyi başarana dek bu tür tehlikeli yolculukları tekrar tekrar denemekten çekinmedikleri görülüyor.
Raporda, "Düzensiz göçü ortaya çıkaran nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe düzensiz göç hareketlerini tamamen engellemek mümkün gözükmemektedir" ifadesi de dikkati çekiyor.