Tgrt Haber

Türkiye - Almanya ilişkilerinde yeni dönem!

01 Haziran 2016 13:42
Türkiye - Almanya ilişkilerinde yeni dönem!

Gözler Almanya'nın yarın yapacağı oylamada. Türkiye'den Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı ve Başbakan konu ile ilgili tepkileri dile getirdi. Ancak neler yaşanacağı oylamadan sonra belli olacak.

ALMANYA Almaya'nın yarın Meclis'te 1915 sözde Ermeni soykırımını oylaması bekleniyor. Türkiye'den Cumhurbaşkanı Erdoğan oylama öncesi mevkidaşı Merkel ile telefonda görüşüp "Almanya sağduyulu yaklaşım sergilemeli dedi". Bu sabah havalimanında açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, kabul edilmesi durumunda Almanya ile ilişkilerin zedeleneceğini ama bunun olmasını istemediklerini söyledi. Peki tasarı yarın oylanırsa Türkiye'nin buna karşılık tavrı ne olacak?

ALMANYA 2005'TE 'SOYKIRIM' DEDİ 

Almanya'da Federal Meclis 16 Haziran 2005 yılında 'soykırım'ı tanıdı ve 'Türkler ve Ermenilerin barışmasına katkıda bulunmalıdır" başlıklı karar kabul edildi. Ancak yarın tasarının oylanması durumunda 'soykırım'ı kabul etmemek suç haline gelecek.

TÜRKİYE'NİN TAVRI NE OLACAK?

Beş sayfalık tasarının onaylanması durumunda Türkiye'nin Almanya'daki Büyükelçisini çağırması ihtimaller arasında. Türkiye daha önce Avusturalya ve Vatikan tarafından tasarının kabul edilmesi üzerine Vatikan ve Viyana'daki Büyükelçilerini geri çağırmıştı. Geçmiş dönemde tasarıyı onaylayan ülkelerle ekonomik ambargolar gündeme gelmişti, Türkiye'nin en büyük ticari ortaklarından biri olan Almanya'ya karşı böyle bir tavır koyulup koyulmayacağı henüz netleşmiş değil. Ancak, Erdoğan ve Yıldırım'ın yaptığı açıklamalar siyasi ilişkilerde bir güven kırılması yaşanacağını gösteriyor.

SÖZDE SOYKIRIMI KABUL EDEN ÜLKELER 

İlk kez 1965 yılında Uruguay tarafından kabul edilen sözde Ermeni soykırımını onaylayan 20 ülke var. Bunların bazıları yerel parlamentolar tarafından onaylandı. En yakın tarihli ve en çok yankı uyandıran ülke ise Fransa. Fransa Meclisi, tasarıyı 2011 yılındı kabul etti. Türkiye buna karşılık olarak ekonomik ambargo getirmedi ancak Fransa’yı kamu ihalelerinden dışlama yoluna gitti. Ayrıca dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy başta olmak üzere Fransa ile ilgili etkili birçok protesto gösterileri düzenlendi. Hatta Fransız malları halk tarafından uzun bir süre boykot edildi. 

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...