Türkiye Gazze'ye verdiği sözleri tutuyor
Türkiye, İsrail'in tahrip ettiği Gazze'nin imarı için yardımlarını sürdürüyor. Filistin'e geçen yıl yapılan 76,3 milyon dolarlık yardım Ekim 2017'ye kadar 200 milyon dolara ulaşacak.
İsrail'in binlerce sivilin ölmesine ve yaralanmasına sebep olan bombardımanlarında yerle bir edilen Gazze'nin yeniden imarı için Türkiye'nin yardımları aralıksız sürüyor. Yalnızca geçen yıl Gazze'ye 76,3 milyon dolarlık yardım ulaştıran Türkiye'nin toplam yardımı Ekim 2017'ye kadar 200 milyon doları bulacak. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı (TİKA) Serdar Çam, bu gerçekler bilinmesine rağmen İsrail'i eleştirmeye cesaret edemeyen "malum çevrelerin" Türkiye aleyhine dezenformasyon yaptığına dikkati çekti.
İsrail'in 7 Temmuz 2014'te başlayan ve 51 gün süren saldırılarında Gazze'de 2 binden fazla insan katledilmiş, 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina da hasar görmüştü.
İsrail'in Gazze'yi tahrip etmesinin ardından yaraların sarılması için en fazla çaba gösteren ülkelerin başında Türkiye geldi.
Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nden (KDK) elde edilen verilere göre, 2014 yılı içinde Türkiye ağırlıklı olarak Gazze'ye olmak üzere Filistin'e 34,7 milyon dolar kamu kalkınma yardımı ve 24,5 milyon dolar tutarında acil yardımda bulundu. Türk sivil toplum kuruluşları da 9,4 milyon dolarlık kalkınma yardımı ve 7,7 milyon dolar tutarında acil yardım yaparak, toplam rakamın 76,3 milyon dolara ulaşmasına katkı sağladı.
Türkiye yardımlarını söz verdiği takvime göre yapıyor
Diğer yandan Türkiye, Mısır'ın başkenti Kahire'de 12 Ekim 2014'te düzenlenen konferansta Gazze'nin yeniden imarına ve Filistin'in sürdürülebilir kalkınmasına destek olmak amacıyla 2015-2017 dönemi için 200 milyon ABD doları tutarında yardım taahhüt etmişti. Buna göre peyder pey gerçekleşecek yardımların proje bazında hayata geçirileceği de konferansta kayıt altına alınmıştı.
Türk Dışişleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, projeler, yoğun olarak kalkınma odaklı ve Filistin halkının ihtiyaçları doğrultusunda şekillendiriliyor. Bu çerçevede, sağlık, eğitim, su, atık su, acil yakıt desteği, yıkılmış konutların yenilenmesi, un ve gıda ile benzeri projelere öncelik verilmesi öngörülüyor.
"Dezenformasyon yapıyorlar"
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı (TİKA) Serdar Çam, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye Cumhuriyeti bir vaatte bulundu mu, o mutlaka yerine gelir. Bir devlet büyüğümüzün lafı yere düşmez. Gazze'ye 200 milyon dolar yardım yapılıyor" dedi.
Çam, geçen yılki konferansta Türkiye’nin Gazze’ye 3 yılda 200 milyon dolar yardım yapacağını taahhüt ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Filistin Başbakanı ocak ayında 'Şu ana kadar sadece Türkiyeyardım yaptı' dedi ve teşekkür etti. Sağlık Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kızılay, TİKA, birçok bakanlık ve yerel yönetim yoğun bir şekilde yardım yapma gayretinde. Ancak, abluka ve izinler süreci yavaşlatıyor. Yardımların tutarı, farklı kanallardan gerçekleşen çalışmaların yatırımların derlenip toparlanması ve tamamlanmasıyla ancak bir sonraki yıl hesaplara dökülerek netlik kazanacak."
Dünya Bankası'nın Gazze ile ilgili raporuna gönderme yapılarak, Türkiye'nin Gazzeliler için verdiği sözleri yerine getirmiyormuş gibi gösterilmesini de eleştiren Çam, "Malum çevreler Gazze için çabalarımızı ve gerçekleri bile bile Türkiye aleyhine dezenformasyon yapıyor. Ama Türkiye’yi haksız yere eleştirenler Gazze’yi yakıp yıkan İsrail’i eleştirmeye cesaret ve istek gösteremiyor" dedi.
Gazze’ye yüzlerce milyon dolar ulaştırıldı
Gazze'de sadece şu an 300 dairelik 20 milyon dolar tutarında inşaatın abluka nedeniyle beklediğini ve sürekli ağır yaralıların uçakla Türkiye'ye getirilip tedavi ettirildiğini anlatan Çam, bir taraftan da Gazzelilere elektrik icin mazot alındığını ve bu yaz için 2 bin Gazzeli çiftin düğününü organize ettiklerini anlattı. Çam, Türkiye'nin büyük mücadeleyle 4 yılda yaptırdığı 10 bloklu 200 yataklı Gazze Eğitim ve Araştırma Hastanesi inşaatının da bitmek üzere olduğunu, sadece bu inşaatın maliyetinin 50 milyon doları bulduğunu ifade etti.
KDK'dan elde edilen bilgiye göre, Türkiye’den Gazze’ye yalnızca kamu kurumları, 2008’de 20 milyon, 2009’da 48 milyon, 2010’da 28 milyon, 2011’de 26 milyon, 2012’de 50 milyon ve 2013’te 63 milyon dolarlık yardımda bulundu.
Yardım kuruluşları da seferber oldu
AFAD, 2014 yılı itibarıyla gıdanın yanı sıra bölgenin en hayati ihtiyaçlardan olan tıbbı gereksinimlerin karşılanması için 1,5 milyon dolarlık tıbbi yardımı Gazze’ye gönderdi. AFAD’ın Türkiye ile Gazze arasında kurduğu hava köprüsü üzerinden içlerinde zeytin, yağ, tahin helvası, un, şeker, pirinç, makarna ve konserve bulunan binlerce gıda kolisi Gazze’ye ulaştırıldı.
Türk Kızılayı, "Gazze Umudunu Kaybetmesin" sloganıyla yardım kampanyası başlattı. Yardım çalışmalarının ilk etabında 2 bin aileye gıda yardımı yapıldı. Okullara sığınan Filistinlilere her gün 70 metreküp temiz içme suyu da Türk Kızılayı tarafından sağlanıyor.
Türk Kızılayı, 3 bin gıda kolisi ve bin sünger yatağı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Hijyen koşullarının iyileştirilmesi için de gayret gösteren Türk Kızılayı ekipleri, 13 okulun tuvaletlerini tadilattan geçirerek, banyo imkanı bulunmayan okullara duş imkanı sağladı. Diğer yandan 4 bin 645 paket çeşitli ebatlardaki çocuk bezi, bölgede Kızılay ekiplerince dağıtıldı. 13 ayrı okula her gün temiz içme suyu ulaştıran Türk Kızılayı ekipleri, ilk günden bu yana 10 bin 574 metreküp suyu okullardaki su tanklarına taşıdı.
Bu arada Türk Kızılayı’nın aynı dönemde yetim çocuklara desteği sürdü. Üç ay önce başlayan çalışma kapsamında çocuklara toplam 7 bin dolar maddi destek verildi. Her ay düzenli yapılan yardım çalışmasında toplam 129 yetim çocuğa harçlık dağıtıldı.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda mağdur ailelere, yetim ailelerine ve maaş alamayan bazı işçilere ayni ve nakdi yardım yaptı. Söz konusu yardımlardan 3 bin 500 kişi istifade etti. Ayrıca kış yardımları kampanyasıyla 3 bin 500 aileye battaniye, elektrikli soba, kışlık çocuk kıyafeti, mutfak ocağı ve tüpü dağıttı. İHH, ayrıca bir ay süren ekmek yardımı yaptı.
Sadakataşı Derneği, "Kış Gelmeden Siz Gelin" kampanyası çerçevesinde Gazze'de 6 bin battaniye dağıttı. Sel felaketinde evleri zarar gören bazı ailelere de nakdi yardım ulaştırdı.
Cansuyu Derneği, Gazze'deki İslam Derneği işbirliğiyle eğitim öğretim yılının başında açtığı anaokulunda fakir ve yetim 200 çocuğun eğitimini üstlendi. 700 kişilik yetim merkezinde 550 lise ve ilköğretim, 150 de anaokulu öğrencisi eğitim alıyor. Cansuyu Derneği ayrıca, Gazze'nin en büyük hastanesi Şifa Hastanesi'nin yemek teminini üstlendi.
Türkiye Diyanet Vakfı da Gazze'de özellikle İsrail saldırıları sonucu yıkılan camilerin yapımı konusunda çalışmalar yürütüyor. 2008 saldırılarında yıkılan 9 caminin inşa projesini tamamlamayı hedefleyen Vakıf'ın Gazze'nin diğer bölgelerinde de 10 cami inşa projesi bulunuyor.
Deniz Feneri Derneği de geçen sene Kurban Bayramı'nda pek çok hayırsever adına kurbanlarını Gazze'de keserek etlerin dağıtımını yaptı. Dernek ayrıca İsrail saldırısı altında zor şartlar altındaki Gazzelilere gıda ve ilaç yardımının yanı sıra temiz içme suyu ulaştırarak, mağdurlar için hayır kampanyaları düzenledi.
Yardımeli Derneği ise bölgede iş bulamayan aileler için iş imkanları oluşturmak adına çalışmalarda bulundu. Dernek bu bağlamda ailelere şehir içi taşımacılık ve nakliye işlerinde kullanılabileceği 3 tekerlekli araçlar verdi. Kardeş aile projesi başlatan dernek, Gazze'deki mağdur ailelerle Türkiye'deki aileler arasında bağlar tesis etti.