Tgrt Haber

Türkiye sandık başında! Oy verme işlemi başladı

16 Nisan 2017 09:03
Türkiye sandık başında! Oy verme işlemi başladı

Türkiye sandık başında. Doğu ve Güneydoğu ile Doğu Karadeniz’deki 32 ilde oy verme işlemi 07.00'den itibaren başladı.

Diyarbakır, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Şırnak  ve Siirt'te seçmen anayasa değişikliği halk oylaması için saat 07.00'den itibaren  sandık başına gitti. 
  
Doğu ve Güneydoğu ile Doğu Karadeniz’deki 32 ilde oy verme işlemi 07.00'den itibaren başladı.
 
Sabah erken saatlerde okullara gelen sandık başkanı ve görevlileri,  hazırlıkları tamamladı.
 
 Bu kapsamda Diyarbakır, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Şırnak ve  Siirt'te vatandaşlarca günün ilk ışıkları ile sandık başına gidildi.
 
Sınıflarda sıra bekleyen vatandaşlar saat 07.00 itibarıyla oy  kullanmaya başlarken, kimi okullarda vatandaşlar sandık başında kuyruk oluşturdu.
 
Diyarbakır'da 991 bin 213 seçmen 3 bin 46 sandıkta, Batman'da 329 bin  519 seçmen bin 54 sandıkta, Bingöl'de 174 bin 843 seçmen 693 sandıkta, Elazığ'da  405 bin 353 seçmen bin 491 sandıkta, Mardin'de 454 bin 263 seçmen bin 560  sandıkta, Şırnak'ta 255 bin 296 seçmen 805 sandıkta, Siirt'te de 176 bin 248  seçmen 661 sandıkta oy kullanacak.


DOĞU ANADOLU'DA  İLDE OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
 
Doğu Anadolu'daki 7 ilde seçmen, anayasa değişikliği  halk oylaması için saat 07.00'den itibaren sandık başına gitti. 
 
Oylama için Erzurum, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Tunceli ve  Erzincan'da oy kullanmak isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinde sandık  başına gitmeye başladı.
 
Oy kullanacakları yerlerde vatandaşlar polisler tarafından üst  aramaları yapılarak salonlara alındı.
 
Burada ehliyet ve nüfus cüzdanlarını ibraz eden vatandaşlar,  pusulalarını alıp oylarını kullandı.
 
Sandık görevlileri de oy kullanma işlemleri öncesinde zarf, tercih  mührü ve pusulaları hazırladı.
 
Bölgede oy kullanma işlemi  saat 16.00'ya kadar devam edecek.
 
Öte yandan oy kullanma işlemleri sırasında bazı sandıklarda yabancı  gözlemciler olduğu görüldü.
 
 
Anayasa değişikliği için oy verme işlemi doğudaki 32  ilde başladı, diğer illerde 08.00'de sandık başına gidilmeye başlanIYOR.
 
Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140  sandıkta oy kullanacak. Bu rakamın 1 milyon 269 bin 282'sini oy verme gününe  kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenler oluşturacak. Halk oylaması için  cezaevlerine de 461 sandık kuruldu.
 
Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy verebilecek. Kağıdı  bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus  kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı  kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy kullanabilecek.
 
Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden  seçmenin oy verebilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya T.C.  kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibrazı şart olacak.
 
Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi  sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
 
Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı  sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde  "Hayır" ibareleri bulunan 2 ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile  "Tercih" mührü kullanılacak.
 
Oy verme saatleri
 
Seçmenler, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ,  Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya,  Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli,  Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00  saatlerinde oy kullanacak. Diğer illerde oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olacak.
 
Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını  vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla  oylarını kullanabilecek.
 
10 siyasi parti
 
Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasına ilişkin işlemlerde  bulunabilecek ve ayrıca Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında  Kanun'un 23. maddesi gereğince sandık kurullarına üye verebilecek siyasi partiler  de belirlendi.
 
Buna göre, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız  Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan  Partisi halk oylamasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve sandık kurullarına  üye verebilecek.
 
Yurt dışı oyları
 
Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında yurt dışındaki  seçmenler için 57 ülkedeki 120 temsilcilikte sandık kurulmuş, 27 Mart'ta başlayan  oy verme işlemi, 9 Nisan'da sona ermişti.
 
Halk oylaması için yurt dışında 1 milyon 326 bin 70 seçmen oy  kullandı.
 
Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik  kuryelerle Türkiye'ye getirildi. Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda  saklanan oylar, bu akşam, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından  diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.
 
Gümrüklerde oy verme sürüyor
 
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında 27  Mart'ta başlayan oy verme işlemi ise bu akşam saat 17.00'ye kadar sürecek.
 
Oy verme işleminin sürdüğü gümrük kapıları şöyle:
 
Sarp, İpsala, Kapıkule, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük  kapıları, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Çardak, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep,  Hatay, Atatürk, Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya, Dalaman,  Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapıları ile Kuşadası,  Ayvalık, Derince, Mersin, Taşucu, Marmaris, Samsun liman gümrük kapıları.
 
Oy verme yerleri
 
Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını  tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin  gözetlenmesine imkan bırakmayacak şekilde olacak.
 
Sandıkların, kapalı oy verme yerinin ve sandık kurulunun yerleştiği  yer merkez olmak üzere yüz metre yarıçaplı alan sandık alanı olacak. Sandık  alanına sandık kurulu başkan ve üyeleriyle oy vermek üzere gelen seçmenler,  siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri  dışında hiç kimse giremeyecek.
 
Sandık başında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler  (müşahitler), rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret  taşımayacak.
 
Sandık kurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce ilk iş olarak  sandık başında bulunanlar önünde ant içecekler ve sandığın boş olduğunu kontrol  edecekler.
 
Sandık alanında düzeni sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan,  düzeni bozmaya yeltenenleri uyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına  çıkarabilecek.


 
Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı  işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu  başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi  üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek. Oy verme  işlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.
 
Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale,  telkin ve tavsiyede bulunamayacak. Seçmenler oylarını kullandıktan sonra sandık  başından ayrılacaklar.
 
Seçim günü yasakları
 
Bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili  ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence  yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki  lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
 
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah  taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim  ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve  her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından  seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.
 
Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK  tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest  bırakılmasına karar verilebilecek.
 
İstanbul'da oy verme işlemi başladı
 
İstanbul'da seçmen, anayasa değişikliğine ilişkin halk  oylaması için 08.00'den itibaren sandık başına gitti. 
 
Kentin 39 ilçesindeki okullarda kurulan sandıklardaki görevliler,  sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara giderek hazırlıklarını yaptı.
 
 Sandık görevlileri, oy kullanma işlemleri öncesinde zarf, tercih mührü  ve pusulaları hazırladı.
 
Saat 08.00 itibarıyla vatandaşların okullara girişine izin verildi.
 
Listelerden isimlerini kontrol eden ve daha sonra sandık görevlilerine  nüfus cüzdanlarını ibraz ederek oy pusulalarını alan vatandaşlar, hazırlanan  bölüme geçerek, erken saatlerden itibaren oy kullanmaya başladı.
 
Başkent’te ilk oylar sandığa atıldı
 
Türkiye, Anayasa değişikliğini oylamak için yaklaşık 55 milyon seçmenle sandığa gidiyor. Ankara’da, halk oylaması saat 08.00 itibariyle başladı.  
 
Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı sistemini öngören Anayasa değişikliği için halk oylaması saat 08.00’de başladı. Başkentli seçmenler, saat 17.00’ye kadar oy kullanabilecek. İl genelinde kurulan 10 bin 336 sandıkta, 3 milyon 853 bin 894 kişi oy kullanacak.
 
Oy verme saatleri
 
 Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararına göre Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te oy verme saatleri 07.00-16.00; diğer illerde ise 08.00-17.00 olarak belirlendi.
 
Türkiye genelinde kurulan 167 bin 140 sandıkta 55 milyon 319 bin 222 seçmenin oy kullanması bekleniyor. İstanbul 10 milyon 518 bin 057 kişi ile en fazla seçmen sayısına sahip il olurken, Bayburt 56 bin 885 kişi ile seçmen sayısı en az olan il oldu.
 
 Liderler nerede oy kullanacak?
 
Referandumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da, TBMM Başkanı İsmail Kahraman Ankara’da, Başbakan Binali Yıldırım İzmir’de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara’da oy kullanacak. 
ETİKETLER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...