Tgrt Haber

Türkiye sınırında terör örgütü yasaklandı! Irak yönetiminin aldığı kararda Hakan Fidan detayı dikkat çekti

Editör: Emir Yücel / Kaynak: tgrthaber.com
06 Ağustos 2024 15:12 - Güncelleme : 06 Ağustos 2024 15:12
Türkiye sınırında terör örgütü yasaklandı! Irak yönetiminin aldığı kararda Hakan Fidan detayı dikkat çekti

Irak Yüksek Yargısı, terör örgütü PKK ile ilişkili 3 sözde partinin faaliyetlerini yasakladı. Ayrıca bu partilerin mallarına el konulması kararı verildi. Mart ayında da PKK'yı 'yasaklı örgüt' listesine alan Irak'ın bu kararları Türkiye tarafından olumlu karşılandı. Yaşanan bu olumlu gelişmeleri tgrthaber.com'a değerlendiren ORSAM Irak Çalışmaları Koordinatörü Dr. Bilgay Duman; 'Irak'ın bu iradeyi göstermesi iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesini sağlayacaktır' dedi.

Türkiye​, terörle mücadelede yeni bir zafer daha elde etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘sadece teröristlerle değil aynı zamanda terörle de mücadele ediyoruz’ ifadelerinin gerçek manada hayata geçtiğini bu kez de Irak’ta gördük.

Türkiye sınırında terör örgütü yasaklandı! Irak yönetiminin aldığı kararda Hakan Fidan detayı dikkat çekti - 1. Resim

Mart ayında PKK’yı ‘yasaklı terör örgütleri’ listesine alan Irak​, yeni bir adım daha atarak PKK​ ile iş birliği içinde olan 3 siyasi partiyi kapatma kararı aldı.

Türkiye sınırında terör örgütü yasaklandı! Irak yönetiminin aldığı kararda Hakan Fidan detayı dikkat çekti - 2. Resim

Irak​ Yüksek Yargısı aldığı karar ile Ezidiler Demokrat ve Özgürlük Partisi, Demokratik Mücadele Cephesi Partisi ve Tevgera Azadi Partisi isimli sözde siyasi partilerin tüm faaliyetlerini sonlandırdı. Ayrıca sözde siyasi partilere ait mallara da el konulması yönünde talimat verildi.

Türkiye sınırında terör örgütü yasaklandı! Irak yönetiminin aldığı kararda Hakan Fidan detayı dikkat çekti - 3. Resim

Irak​ yönetiminin aldığı bu kararların, Türkiye’nin dış politikasında yaşanmış bir başarı daha olarak değerlendirildi.

Tgrthaber.com Özel Haberler Editörü Emir Yücel’e süreci değerlendiren ORSAM Irak​ Çalışmaları Koordinatörü Dr. Bilgay Duman; Irak​ yönetiminin aldığı bu kararların iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini ifade ederek şunları söyledi:

"PENÇE HAREKATLARI ETKİLİ OLDU"

Son dönemde gelişen Türkiye- Irak​ ilişkilerinin yanı sıra, Türkiye​'nin Pençe Harekatları serisinin etkisinin de olduğunu söylemek mümkün.

Türkiye sınırında terör örgütü yasaklandı! Irak yönetiminin aldığı kararda Hakan Fidan detayı dikkat çekti - 4. Resim

Pençe Harekatları ile Irak​'ın kuzeyinden baskılanan PKK​ şehir merkezlerine doğru kaymak durumunda kalmış ve böylece Irak​ otoritesi ile karşı karşıya gelmiştir.

Bu da Irak​ egemenliği için bir tehdit oluşturmaya başladı. Yani Irak​ için PKK​ konusunda tehdit algısı ve seviyesi değişti.

Türkiye sınırında terör örgütü yasaklandı! Irak yönetiminin aldığı kararda Hakan Fidan detayı dikkat çekti - 5. Resim

Ayrıca Irak​'ın nispeten önceki dönemlere göre istikrarı yakalaması, Irak​'ın ikincil sorunlara da yönelmesini beraberinde getirdi.

"HAKAN FİDAN'IN YÜRÜTTÜĞÜ DIŞ POLİTİKA KARARLARI BAŞARILI OLDU"

Kalkınma Yolu Projesi konusunda da ortak bir uzlaşıya varılması, iki ülke arasındaki sorunlu konuların çözülmesi konusundaki iradenin güçlenmesine sebep oldu.

Türkiye sınırında terör örgütü yasaklandı! Irak yönetiminin aldığı kararda Hakan Fidan detayı dikkat çekti - 6. Resim

Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan'ın yürüttüğü etkili ve efektif dış politikanın da, Irak​ yönetiminin bu kararları almasında etkili oldu.

Kaynak: tgrthaber.com
Sonraki Haber Yükleniyor...