Türkiye, yabancı terörist protokolünü imzaladı
Türkiye, Avrupa Konseyi Terörizmin Engellenmesi Sözleşmesi'nin ek protokolünü imzaladı.
Türkiye'nin, Avrupa Konseyi'nin yabancı terörist savaşçılar konusundaki Avrupa Terörle Mücadele Sözleşmesi'nin ek protokolünü imzaladığı belirtildi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2178 (2014) sayılı kararından sonra, Avrupa Konseyi Terörizmin Engellenmesi Sözleşmesi'ne Ek Protokol, üye ülkeler tarafından rekor sayılabilecek kısa bir sürede hazırlandı.
Söz konusu ek protokol, Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen Bakanlar Komitesi toplantısında, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 17 üye ülke ve Avrupa Birliği tarafından dün imzalandı.
Protokolün hazırlık sürecine aktif katkı sağlayan Türkiye adına imzayı, Türkiye'nin Avrupa Konseyi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdoğan Şerif İşcan'ın attığı belirtildi.
Protokol ile birlikte kimi eylemlerin suç sayılmasına yönelik bazı maddelerin yanı sıra üye ülkeler arasında 7/24 esasında faaliyet gösterecek irtibat noktalarının kurulması ve bilgi paylaşımı hususunda çok önemli bir boşluğun doldurulduğu ifade edildi.
Diplomatik kaynaklar, söz konusu belgenin üye ülkeler tarafından onaylanarak ivedilikle yürürlüğe girmesinin beklendiğini ve bu sürecin en kısa sürede tamamlanmasının üye ülkelerin terörizmle mücadele alanındaki kararlılığının göstergesi olacağını vurguladı.
Atılan imza ile Türkiye'nin çatışma bölgelerine komşu bir ülke olarak açık ve artan bir tehditle karşı karşıya olduğunun, bütün terör örgütleriyle aynı kararlılıkla mücadele ettiğinin, Türkiye’nin terörizmin herhangi bir din, milliyet, medeniyet ya da ırkla bağdaştırılamayacağını her platformda vurgulamaya devam ettiğinin altı çizildi.
Aynı kaynaklar, terörizmin ülkelerin güvenlik, istikrar ve barışına yönelik bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini, terörizmin ortak düşman olduğunu, hiçbir ülkenin tek başına bu tehdidin üstesinden gelmeye muktedir olmadığını, yabancı terörist savaşçılardan kaynaklanan tehdidin, terörizmin küresel niteliğini açıkça ortaya koyduğunu aktardı.
Ek protokolü ilk imzalayan ülkeler, Türkiye, Belçika, Bosna Hersek, Estonya, Fransa, Almanya, İzlanda, İtalya, Letonya, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Slovenya, İngiltere, İspanya, İsveç ve İsviçre oldu.
Ek protokol aynı zamanda imzacı ülkeler arasında işbirliği ve koordinasyonu da hedefliyor.