Tgrt Haber

Türkiye'de 2014 senesi böyle geçti

23 Aralık 2014 19:50
Türkiye'de 2014 senesi böyle geçti

Türkiye'de 2014'te halk cumhurbaşkanı seçmek için ilk kez sandık başına gitti. Yerel seçimler, MİT tırlarının aranması, Soma ve Ermenek'teki maden ocağı faciaları yıla damgasını vurdu.

Türkiye'de, yeni yılın ilk ayında, İstanbul merkezli yürütülen soruşturmanın yakınları devam ederken, Adana'da, Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla MİT'e ait 3 tırın jandarma ekiplerince durdurularak aranması da gündemde geniş yer tuttu. İstanbul merkezli soruşturmayı yürüten savcıların yetki alanları değiştirildiği, MİT tırlarında arama yaptıran özel yetkili Adana Savcısının da yetkisinin kaldırıldığı ocak ayında, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısının değiştirilmesine ilişkin hazırlanan Kanun teklifiyle ilgili tartışmalar da gündemde yer aldı. Anayasa Mahkemesinin uzun tutukluluk nedeniyle verdiği ihlal kararının ardından, KCK davasından tutuklu BDP'li milletvekilleri cezaevlerinden tahliye edildi.

1 Ocak

- Askerlik süresini 15 aydan 12 aya indiren düzenleme yeni yılın ilk gününde yürürlüğe girdi. Kışlalarda terhis heyecanı yaşandı.

- İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli operasyon kapsamında tutuklanan iş adamı Reza Zerrab'ın eşi şarkıcı Ebru Gündeş ve ağabeyi Cengiz Kumartaşlıoğlu'nun ifadelerine başvurdu.

- Anayasa Mahkemesi, KCK davasından tutuklu BDP milletvekilleri Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan'ın yaptıkları bireysel başvurularda, bu kişilerin haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Yıldırım ve Ayhan'a 3'er bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

3 Ocak

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Paralel devlet" iddialarına ilişkin, "Bir devlet içerisinde ayrı bir devlet olamaz. Devlet içerisinde ayrı yapılanmalar da asla olamaz. Hele hakimler, yargı içerisinde böyle bir şey varsa asla tahammül edilemez. Ama peşinen de kimseyi başından suçlayamazsınız. Bu tip iddialar ciddiyse bunlar araştırılır ve sonunda gereği muhakkak ki yapılır" dedi.

- Anayasa Mahkemesinin verdiği ihlal kararlarının ardından, Diyarbakır 5. ve 6. ağır ceza mahkemeleri, KCK davalarında tutuklu yargılanan BDP milletvekillerinin tahliyesine karar verdi. İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım, bulundukları cezaevlerinden tahliye edildi.

4 Ocak

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde gazeteci ve yazarlarla bir araya geldi. Erdoğan, "Bu süreçte örgütsel mantık içinde, örgüt içi hiyerarşi gözetilerek Türkiye'de bir yargı darbesi yapılmak istendi. Egemenlik milletten alınıp, yargıya devredilmeye çalışıldı. Biz buna karşı çıktık ve karşı çıkmaya da devam edeceğiz. Millet iradesi dışında hiç bir gücün hükümet değiştirmesine asla izin vermeyeceğiz" dedi.

- Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliyesine karar verilen BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinden, BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş da tutuklu bulundukları Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden tahliye edildi.

- Rize'de 15 yıldır yayın hayatını sürdüren Gelişim TV, Lazca yayına başladı.

5 Ocak

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Balyoz ve Ergenekon davalarıyla ilgili yeniden yargılamaya olumlu baktıklarını ve kendileri açısından herhangi bir sıkıntının bulunmadığını ifade etti.

- Suriye'de 40 gün önce kaçırılan Milliyet gazetesi foto muhabiri Bünyamin Aygün'ün kurtarılması için MİT devreye girdi. Aygün, MİT'in Dış Operasyonlar Başkanlığına bağlı 8 kişilik timin eşliğinde Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geldi.

 7 Ocak

- İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince "çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, rüşvet, zimmet, ihaleye fesat karıştırma, irtikap, nitelikli dolandırıcılık" suçlarına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda, aralarında İzmir Limanı'nda görevli bazı kişilerin de bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alanlardan 15 kişi tutuklandı, diğerleri ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

- Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, 28 Aralık 2011'de "Şırnak'ın Uludere İlçesi Güney sınırı ötesinde 34 kişinin ölümüyle ilgili ihmal iddiaları" üzerine yürütülen soruşturmada Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Tümgeneral İlhan Bölük'ün de arasında bulunduğu 5 şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığının kararında, "Genelkurmay Başkanı'nca hava harekatının yapılmasına onay verildiği" bildirildi.

- Muğla'nın Marmaris ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralanan ve 10 gündür yoğun bakımda tedavi gören 26 yaşındaki tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Huban Öztoprak hayatını kaybetti.

- Anayasa Mahkemesi, evlendikten sonra çift soyadı kullanan kadının, sadece kendi soyadını kullanmak için açtığı davanın reddedilmesi nedeniyle Anayasanın 17. maddesinde güvence altına alınan manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

- HSYK, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ü, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atadı.

- HSYK Üçüncü Dairesi, aralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, savcılar Zekeriya Öz ve Muammer Akkaş'ın bulunduğu bazı savcılar hakkındaki "25 Aralık soruşturmasını engelledikleri iddiasıyla" yapılan ihbar ve şikayetler nedeniyle inceleme yapılmasına karar verdi.

- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından 18 sanığın yeniden yargılandığı davada, tutuksuz sanıklar Osman Hayal ve Zeynel Abidin Yavuz hakkında duruşmaya katılmadıkları gerekçesiyle yakalama kararı çıkarılmasına hükmedildi.

 8 Ocak

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'da resmi programı kapsamında, TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B uydularının yapıldığı Tokyo'daki Mitsubishi Electric firmasının uydu üretim merkezini ziyaret etti. Türk ve Japon mühendislerin ortak ürettiği TÜRKSAT 4A uydusu, Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törenle teslim edildi.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın haklarında inceleme kararı verdiği isimlerden İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve Başsavcıvekili Oktay Erdoğan hakkında inceleme iznini onaylamayı düşünmediğini söyledi.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin, çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ayrı konuşma nedeniyle Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana hakkında "sanığın eylemlerinin bir bütün halinde terör örgütü PKK üyeliği boyutuna ulaştığı'' gerekçesiyle verdiği 10 yıllık hapis cezasını bozdu.

- "Bizimkiler" dizisindeki "Davut Usta" rolüyle hafızalarda yer eden Türk tiyatrosunun tanınmış ismi Selçuk Uluergüven, Aydın’da uzun süredir tedavi gördüğü hastanede 73 yaşında hayatını kaybetti.

 9 Ocak

- Hava Kuvvetleri Komutanlığının gösteri ekibi Solotürk, Sarıkamış Harekatı'nın 99'uncu yılı dolayısıyla yaptığı gösteride akrobasi tarihinde bir ilke imza attı. Ankara'daki 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan Solotürk, Kars üzerinde tanker uçakla buluşarak yakıt ikmali yaptı. Havada yakıt ikmali yapıldıktan sonra gerçekleştirilen ve bu özelliğiyle bir ilk olan gösterinin her aşaması Anadolu Ajansı ekiplerince görüntülendi.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Singapur'da, Başbakan Lee Hsien Long tarafından askeri törenle karşılandı. Erdoğan, İstana Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam ile de görüştü.

- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin İstanbul'daki dava çerçevesinde Trabzon'da tutuklanan sanıklar Osman Hayal ile Zeynel Abidin Yavuz, davanın görüldüğü mahkemece Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi sayesinde ifadeleri alınarak serbest bırakıldı.

10 Ocak

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, resmi ziyarette bulunduğu Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nde düzenlenen törenle fahri doktora tevdi edildi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında değişiklik öngören teklifi hakkında TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Çankaya Köşkü'nde görüştü.

- HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici, kişisel değerlendirmelerine yer verdiği yazılı açıklamasında, HSYK Kanunu'nda değişiklik öngören teklifte yer verilen düzenlemelerin, Anayasa'nın 159. maddesi ile 2. maddesinde ifadesini bulan "hukuk devleti" ilkesine aykırı olduğunu savundu.

- "Kötü adam" rolleriyle tanına tiyatro ve sinema sanatçısı Süheyl Eğriboz, bir süredir tedavi gördüğü Samatya İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 87 yaşında hayatını kaybetti.

11 Ocak

- Türk Hava Kurumu, dalış sporlarına destek amacıyla Mersin'in Anamur ilçesinde 1967 model Dornier tipi bir uçağı denize batırdı. Yaklaşık 20 metre derinliğe batırılan uçağa ilk dalışı, eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve bir grup dağcı yaptı.

 12 Ocak

- Türk arkeolojisinin önemli isimlerinden, olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporculardan İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Halet Çambel,  97 yaşında İstanbul'da vefat etti.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak'ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinde 26 Mart 1994'te, bombalama sonucu 38 kişinin öldüğü olayla ilgili Kuşkonar köyünde toplu olarak gömüldüğü iddia edilen 25 kişinin mezarının açılmasını kararlaştırdı.

13 Ocak

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklif hakkında, Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ayrı ayrı bir araya geldi.

- İstanbul merkezli operasyon kapsamında, işadamları Mustafa Latif Topbaş, Üsame Kutup, Cemal Kalyoncu, Ömer Faruk Kalyoncu, Mehmet Cengiz, Abdullah Tivnikli ve Cengiz Aktürk ile Bosphorus 360 Limited Şirketi ve Zirve Holding Anonim Şirketi hakkında alınan "mal varlıklarına el koyma kararı" kaldırıldı.

14 Ocak

- Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talimatı doğrultusunda, Van Emniyet Müdürlüğüne bağlı polisler, sabah saatlerinden itibaren Van, Kilis, Kayseri ve İstanbul'un da aralarında bulunduğu bazı şehirlerde operasyon başlattı. Operasyon kapsamında, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfına ait Kilis'teki ofiste arama yapıldı.

-Cumhurbaşkanı Gül, Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ı kabul ederek, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklifi hakkında görüşlerini aldı.

- İzmir merkezli operasyon kapsamında polise teslim olan TCDD Limanlar Daire Başkanı Muhsin Yılmaz, tutuklandı.

15 Ocak

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 6. Büyükelçiler Konferansı katılımcılarına verdiği yemekte yaptığı konuşmada, "Türkiye'de 17 Aralık tarihinde başlayan süreç yolsuzluk kılıfına gizlenmiş bir darbe girişimidir" dedi.

- Ankara 18. İdare Mahkemesi, 8 Haziran 2013'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Milli Eğitim Bakanlığından (MEB), SBS sonuçlarının yürütmesinin durdurulması kararına ilişkin, bir üst mahkemede itiraz hakkı da dahil olmak üzere gerekli tüm hukuki süreçlerin takip edileceği bildirildi.

- Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında kamuoyunda "kırmızılı kadın" olarak gündeme gelen Ceyda Sungur'a biber gazı sıkan polis memuruna, "görevi kötüye kullanma" suçundan dava açıldı.

 16 Ocak

- Başbakan Erdoğan, 6. Büyükelçiler Konferansı katılımcılarına verdiği yemekte yaptığı konuşmada, "Türkiye'de 17 Aralık tarihinde başlayan süreç, yolsuzluk kılıfına gizlenmiş bir darbe girişimidir" dedi.

- Ankara 18. İdare Mahkemesi, 8 Haziran 2013'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan SBS sonuçlarının yanlış hesaplandığı gerekçesiyle 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin girdiği sınav sonuçlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Bu sınav sonucunda okullara yerleşen öğrencilerin hiçbir hak kaybı olmayacağını açıkladı.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın inceleme kararı verdiği Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Celal Kara hakkında inceleme kararına onay verdi.

- HSYK adli yargı kararnamesi ile 20 hakim ve savcının görev yeri değişti. Buna göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı Bölge Adliye Başsavcılığı'na, İstanbul Başsavcıvekillerinden Fikret Seçen Gebze'ye, Cihan Kansız Sakarya'ya, Ercan Şafak Kocaeli'ye, Ali Güngör de İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcılığı'na atandı.

17 Ocak

- Yargıtay 5. Ceza Dairesi, futbolda "Şike Davası"nda Aziz Yıldırım'a örgüt ve şike suçlarından verilen hapis cezalarını onadı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Tam Gün Yasası" olarak bilinen Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

- İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, İstanbul merkezli 25 Aralık'taki soruşturma kapsamında dosyayla ilgili her türlü haber, röportaj, eleştiri ve dosyanın içerikleriyle ilgili soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yasağı konulmasına karar verdi.

- Piyanist-besteci Fazıl Say hakkında, "yargı görevini yapanları etkileme" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddiasıyla yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

18 Ocak

- Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel'in eşi iş adamı Nusret Arsel, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında vefat etti.

19 Ocak

- Adana'da, jandarma ekipleri, Adana-Ceyhan istikametinde seyreden 3 tırı durdurarak, arama yaptı. Adana Valiliği, konuyla ilgili, "3 araçta Cumhuriyet Savcılığının talimatı ile yapılan kontrollerde, Milli İstihbarat Teşkilatının rutin görevlerini ifa eden personelin bulunduğu anlaşılmıştır" açıklamasında bulundu.

20 Ocak

- Anadolu Ajansı (AA), Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen rapor ve fotoğraflara ulaştı.

- Efkan Ala'nın İçişleri Bakanı olarak atanmasının ardından boşalan Başbakanlık Müsteşarlığına, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga atandı.

21 Ocak

- HSYK kararnamesiyle Adana, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Samsun cumhuriyet başsavcılarının da bulunduğu 96 hakim ve savcının görev yeri değişti. Balyoz davasına bakan İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na atandı.

23 Ocak

- Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu 21 kişi öldü, 29 kişi yaralandı.

- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, Başbuğ'un haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

- Kamuoyunda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın İstanbul merkezli operasyon kapsamında ifadesinin alınacağı yönündeki haberler üzerine, Bilal Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel, "Müvekkilim sabit ikamet sahibi olup, savcılık makamlarınca yapılacak bir bildirim üzerine ifadeye gitmek için hazırdır" dedi.

24 Ocak

- İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası sanıklarından bir kısmının avukatlarınca yapılan "yeniden yargılama" talebini reddetti. Kararda, "Yargılamanın yenilenmesini gerektirecek hiçbir yasal neden gösterilmemişse bu istem kabule değer görülmeyerek reddedilir'' ifadesine yer verildi. Kararı, Balyoz Davası'nın hükmünde imzası bulunmayan hakimler verdi.

-HSYK, MİT'e ait olduğu belirtilen tırlarda arama yaptıran özel yetkili Adana Cumhuriyet Savcısı Aziz Takcı'nın yetkisini kaldırdı. TMK 10. maddesiyle görevli Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Karaca ile aynı birimde görevli Mustafa Sırlı'nın da yetkileri kaldırıldı.

 27 Ocak

- Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Hollande, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenlendi. Görüşmede AB sürecinin de ele alındığını belirten Gül, "Bu konuda Fransa'nın son yıllardaki, özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Hollande ile müzakere sürecimize baktığı olumlu tavırdan dolayı da teşekkür etmek istiyorum" dedi.

- "Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmat" davası kapsamında tutuklu yargılanan Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe, Erme Onat, Eren Günay ve Hüseyin Hançer'in tutuklu kaldıkları süre ile Anayasa Mahkemesinin tutukluluk sürelerine ilişkin emsal kararları göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.

28 Ocak

- Türkiye ziyaretine devam eden Hollande, Galatasaray Üniversitesinde sanatçı Candan Erçetin'e edebiyat ve sanat nişanı sundu. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve kardeşi Orhan Dink ile görüştü, Türkiye'de yerleşik Fransız vatandaşlarıyla bir araya geldi.

29 Ocak

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ı ziyaret etti. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile Cumhurbaşkanlığı Sadabad Sarayı'nda mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imza törenine katıldı.

Erdoğan, Sadabad Sarayı'nda gerçekleştirilen öğle yemeğinde, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ile de görüştü.

- İstanbul merkezli operasyon kapsamında tutuklanan iş adamı Rıza Sarraf'ın mal varlığına uygulanan tedbir kararı kaldırıldı.

- İstanbul merkezli soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcıları Celal Kara, Mustafa Erol ve Mehmet Yüzgeç'in yetki alanları değiştirildi.

- Oyuncular Kenan İmirzalıoğlu, Engin Günaydın, Sarp Apak, Hakan Yılmaz, Rıza Kocaoğlu, Ersin Korkut ile şarkıcılar Mehmet Erdem ve Koray Candemir'in de aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında, "uyuşturucu ticareti yapmak" ve "uyuşturucu madde kullanmak veya bulundurmak" suçlarından 2 ile 38 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

30 Ocak

- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda okuyan öğrencilerin ders kitaplarının da devlet tarafından ücretsiz verileceğini bildirdi.

- Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, genel liselerde haftalık ders saati sayısını 37'den 35'e indirdi.

ŞUBAT

Türkiye, şubat ayında, internete ilişkin yeni düzenlemeleri içeren Kanun ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştiren kanunları tartıştı.

İnternete ilişkin yeni düzenlemeleri içeren kanun şubat ayında yürürlüğe girdi ancak Cumhurbaşkanı Gül tarafından TBMM'ye iletilen çekinceli bazı konularla ilgili yeniden düzenleme yapıldı.

Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davası tutuklusu eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun sağlık raporu doğrultusunda tedbiren tahliyesine karar verdi.

Şubat 2014'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Şubat

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı AK Parti'li milletvekillerinin istifasıyla ilgili, "Milletin oyuyla AK Parti çatısı altında görev alanlar, meğer bir yerlerden gelen emir ve talimatla istifa ettirilmişler. Meğer AK Parti'ye de bazı tuzluklar sızmış" dedi.

- Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Aselsan tarafından üretilen ve sesin yanı sıra veri transferi, telefon araması yapabilen, kısa mesaj gönderebilen  "yeni nesil" telsizler kullanılmaya başlandı.

- TÜBİTAK Bilim Kurulu kararıyla görevden alınan Hasan Palaz'ın yerine, Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanlığına Arif Ergin atandı.

2 Şubat

- Eski bakanlardan Rüştü Kazım Yücelen, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede 66 yaşında hayatını kaybetti.

3 Şubat

- Üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın, Eskişehir'deki Gezi Parkı odaklı eylemde darp edilerek hayatını kaybettiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Kayseri'de başladı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Apple CEO'su Tim Cook ve beraberindeki heyeti kabul etti.

- Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığında görev yapan 23 polisin yerlerinin değiştirildiği ancak bu işlemin Erdoğan'ın çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazına ilişkin soruşturmayla alakasının bulunmadığı kaydedildi.

4 Şubat

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Almanya'ya ziyaretinde, Alman Şansölyesi Angela Merkel ile yaptığı görüşme, Türk ve Alman medyası ile uluslararası basının yoğun ilgisiyle karşılandı. Erdoğan, Türkiye ve Almanya'nın, AB'nin hem stratejik hem de ekonomik konularda küresel düzeyde oynayacağı rolü güçlendirebilecek iki ülke olduğu mesajını verdi.

Merkel de Türkiye'nin AB müzakere sürecine ilişkin, bölgesel politikalarla ilgili 22’nci faslın görüşülmesini, 23 ve 24’üncü fasılların yani yargı reformu gibi konuları ele alan fasılların da açılmasını istediklerini söyledi.

5 Şubat

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen 25 Aralık soruşturması kapsamında ifade verdi.

7 Şubat

- Pegasus Havayolları'na ait Kharkov-İstanbul seferini yapan uçak, Ukraynalı bir yolcu tarafından bomba tehdidiyle Soçi'ye kaçırılmak istendi. Hava korsanına, olumlu yanıt verildi ancak uçak Soçi yerine İstanbul'a indirildi. Korsanla müzakere edilerek ilk etapta yolcular uçaktan tahliye edildi. Özel harekat timlerince yapılan operasyon sonucu korsan hafif yaralı olarak etkisiz hale getirildi ve gözaltına alındı.

- Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, TBMM'de görüşmeleri süren internet düzenlemesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e mektup göndererek, düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, temel hak ve özgürlükler sınırlandırılarak, adeta internete sansür getirileceğini, bunun da ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu ifade etti. 

10 Şubat

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 17 Aralık'taki soruşturma kapsamında tutuklanan eski Halbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın mal varlığına konulan tedbir kararı, kısmi olarak kaldırıldı.

- HSYK Genel Sekreterliği ve Teftiş Kurulu Başkanlığındaki değişiklikleri görüşmek üzere toplanan HSYK Genel Kurulu'nda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için karar alınamadı.

 11 Şubat

- HSYK Kararnamesiyle 166 hakim ve savcının yeri değişti. Bakırköy Başsavcı Vekili Zekeriya Öz, Bolu'ya savcı olarak atandı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı Odaklı olaylar sırasında Twitter'dan kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle açtığı davada CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'den 25 bin lira manevi tazminat kazandı.

12 Şubat

- Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasında, bölgesel güvenlik, istikrar, barış ve ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi amacıyla 2007'de oluşturulan üçlü mekanizmanın 8. Liderler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif'in katılımıyla 12-13 Şubat’ta Ankara’da yapıldı.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisinde bulunan ve "böcek" olarak anılan dinleme cihazına ilişkin yürütülen soruşturmayla ilgili 7 kişinin "tanık" sıfatıyla ifadesine başvuruldu.

- Batıkent-Sincan Metro Hattı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un birlikte yaptığı açılışın ardından hizmete girdi.

13 Şubat

-Başbakan Erdoğan "kişilik haklarına hakaret edildiği" gerekçesiyle açtığı davada, Yazar Yıldıray Çiçek ve Ortadoğu gazetesinden 6 bin lira, Aydınlık gazetesinden ise 5 bin lira manevi tazminat kazandı.

14 Şubat

- İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi, İstanbul merkezli soruşturma kapsamında, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar verdi.

- Başbakan Erdoğan, CHP'nin 11 Şubat'taki TBMM Grup Toplantısı'nda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma dosyasına ait ses kayıtlarını dinleten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile gizliliği ihlal eden kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

 15 Şubat

- Türkiye'nin ilk metro köprüsü açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü-Yenikapı Metro Hattı'nın açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete girdi.

16 Şubat

- Başbakan Erdoğan, Adana'da durdurulan tırlarla ilgili ''MİT mensuplarına silah doğrultuyorlar. Yere yatırıyor, tekmeliyorlar. Kimin talimatıyla oluyor bu biliyor musunuz? Emniyetin, jandarmanın içine sızan paralellerin talimatıyla, yargının içine sızan paralel savcının talimatıyla oluyor. İşte bunlar, yurtdışındaki odaklardan talimat alarak, kendi ülkelerinin istihbarat teşkilatına silah doğrultacak kadar vatana ihanet içindeler" dedi.

18 Şubat

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter'daki hesabından "İnternet Yasası"nı onayladığını duyurdu. Bir süredir gündemdeki söz konusu yasa hakkında kendisine yoğun mesajlar gönderildiğini, mesajlarda özellikle iki husus üzerinde itirazların iletildiğini belirten Gül, bu iki noktaya ilişkin sakıncaların esasen kendisinin de farkında olduğunu vurguladı.

Gül, "Nitekim, hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek. Bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan'dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım. Hükümetimiz ve siyasi partilerimize gösterdikleri anlayıştan ötürü teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

19 Şubat

- CHP, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören düzenlemenin yok hükmünde sayılması, iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

- Sağlık Bakanlığı, Van'da hayatını kaybeden 3 yaşındaki Muharrem Taş'ın ihmal nedeniyle öldüğü iddiası üzerine yapılan soruşturmada,  Van 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde görevli bir acil tıp teknisyeni ile hekimin görev kusuru bulunduğunun anlaşıldığını, ilgili kişiler hakkında gerekli disiplin cezalarının verilmesinin ve görev yerlerinin değiştirilmesinin kararlaştırıldığını duyurdu.

- Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'le yerleşim yerleri içindeki ana yollarda hız sınırı 90 kilometreye çıkarıldı.

 20 Şubat

- Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davası tutuklusu eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun sağlık raporu doğrultusunda tedbiren tahliyesine karar verdi.

21 Şubat

- Anayasa Mahkemesi, CHP'nin HSYK Kanunu'nda yapılan değişiklikle ilgili başvurusunu, kanun henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadığından, dava açma sürelerine uyulmadığı gerekçesiyle reddetti.

24 ŞUBAT

- Başbakanlık, "Başbakan Erdoğan ile oğlu arasında bir telefon görüşmesi olduğu iddiası eşliğinde, internet aracılığıyla servis edilen ses kayıtlarının, ahlaksızca bir montaj ürünü ve tümüyle gerçek dışı olduğunu" açıkladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ses kaydına ilişkin soruşturma başlattı.

- AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İtalyan asıllı Stefano Manservisi'yi AB'nin Türkiye Delegasyonu Başkanı olarak atadı.

- ABD ve IMF, geçici Ukrayna hükümetinin kurulmasının hemen ardından bu ülkeye destek vermek için anlaştıklarını açıkladı.

25 Şubat

- Başbakan Erdoğan, oğlu ile arasında bir telefon görüşmesi olduğu iddiasıyla ilgili, "Şahsımla alakalı tamamen uydurma, tamamen montaj bir kaset yayınlamaya kalktılar. Bunlar hepsini yapar, ulusal ve uluslararası bütün teknolojiyi kullanarak yapar. Kısa zamanda bu montajların nasıl yapılabileceğini aynı şekilde biz ortaya koyacağız" dedi.

26 Şubat

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanunu onayladı. Gül, yasa yapım sürecinde, Anayasa ile çelişen maddelere ilişkin uyarılarının dikkate alınarak değişikliğe gidildiğini belirterek, "Düzeltilen açık aykırılıklar dışında Kanun'un diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesince değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum" açıklamasını yaptı.

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, kriptolu telefonların yazılımıyla ilgili birimdeki personelin görevden alındığını, konuya ilişkin inceleme başlatıldığını açıkladı.

27 Şubat

- HSYK'nın yapısında değişiklik öngören Kanun, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanına geniş yetki veren Kanun'un yürürlüğe girmesiyle HSYK'da Genel Sekreter, Genel Sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, Kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin HSYK'daki görevleri, Türkiye Adalet Akademisinde, Başkan, Başkan Yardımcıları, Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri, Genel Sekreter, Eğitim Merkezi Müdürü ve müdür yardımcıları, görevlendirilen hakim ve savcılar ile diğer personelin görevleri sona erdi.

28 Şubat

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "internet yasasını" onaylarken çekincilerini ilettiği konularla ilgili TBMM'de daha sonra yeni düzenlemeye gidildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni düzenlemeye ilişkin "torba kanun"u onayladı. Buna göre, TİB Başkanı'nın vereceği erişimin engellenmesi kararı, 24 saat içinde mahkeme onayına sunulacak, TİB tarafından yalnızca mahkemelerce talep edilen trafik bilgileri istenebilecek.

- CHP, HSYK yapısını değiştiren 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine tekrar başvurdu.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan Reza Zarrab, Barış Güler ve Kaan Çağlayan'ın da aralarında bulunduğu 5 kişinin tahliyesine karar verildi.

- Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Bekir Bozdağ, HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı'na Selim Yıldız'ı tekrar atadı. Bozdağ, HSYK'ya 5 Genel Sekreter yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı ile 3 başkan yardımcısının atamasını yaptı. Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı olarak görevlendirildi.

MART

Seçmenlerin, beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandık başına gittiği, Türkiye genelinde 194 bin 310 sandıkta oy kullanıldığı, 30 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti oyların yüzde 45,54'ünü alarak birinci parti oldu, CHP yüzde 31,04, MHP yüzde 13,65 oy aldı.

Demokratikleşme paketinin yürürlüğe girmesi, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması, örgütlü suçlarda azami tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin, Ergenekon Davası'nda tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine karar vermesi mart ayında gündemde yer alan diğer konular oldu.

Mart 2014'ün önemli gelişmeleri şöyle:

1 Mart

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kırklareli Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitinginde, "CHP, Pensilvanya'daki o zat tarafından idare ediliyor. CHP Genel Başkanı'na Pensilvanya'daki hocası akıl veriyor. Eline kasetler gönderiliyor, montaj kasetler. Akıl veriyor, yol gösteriyor. 90 yıllık parti CHP, şu anda Pensilvanya'daki bir zat tarafından adeta kukla gibi oynatılıyor" dedi.

"Türkiye'nin önünde iki seçenek var. Türkiye ya eski Türkiye olacak ya da yeni Türkiye olacak" diyen Erdoğan, eski Türkiye olursa koalisyonların, enflasyonun, yoksulluğun, yolsuzluğun, yasakların geri geleceğini, ekonominin, çarkların, fabrikaların duracağını, esnafın kapısına yeniden kilit vuracağını ama yeni Türkiye'de büyümenin devam edeceğini söyledi.

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştiren 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesiyle görevi sona eren 270 idari personelden 238'i yeniden HSYK'da görevlendirildi. 31 kişiyse Adalet Bakanlığı ve Ankara'daki adliyelerde, bir kişi ise kendi isteğiyle İzmir'de görevlendirildi.

- Hakkari'nin Yüksekova ilçe belediyesinin Kürtçe hazırlanan tabelası hizmet binası girişine asıldı.

- Karadeniz Bölgesi'nin ilk insan yerleşkesi olarak bilinen, Samsun Tekkeköy Arkeoloji Vadisi'ndeki Türkiye'nin ilk imitasyon müzesi özelliğine sahip "müze ev" açıldı.

2 Mart

-BDP'nin Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki seçim bürosuna el yapımı patlayıcı atıldı.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Isparta'daki mitinginde, "O başörtüsü için 'furuattır' diyordu. Çünkü öyle bir derdi yok onun. Elimizde, enteresan, kendisinin vaaz kasetleri var. O vaaz kasetlerinde, furuattan önceki dönemde, bunun itikadi olduğunu söylüyordu. 'Başörtülü ol, başörtüsünü çıkaramazsın, bu bir emirdir' diyordu. Ama daha sonra 28 Şubat. Emirler geldi, yelkenler indi. Orada da kalktı, 'furuattır' dedi. Bunlar yanar döner" dedi.

3 Mart

-CHP, HSYK'nın yapısını değiştiren Kanun'un ipali istemiyle yapılan başvuruda Anayasa Mahkemesinin tespit ettiği eksiklikleri tamamlayarak Anayasa Mahkemesine tekrar başvurdu.

-HSYK'nın yapısını değiştiren kanunun yürürlüğe girmesiyle görevi sona eren HSYK Genel Sekreteri Muzaffer Bayram'ın yerine Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Bilgin Başaran atandı.

-Türk sinemasının önemli karakter oyuncularından, aktör ve opera sanatçısı Altan Günbay, İstanbul'daki evinde yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle 82 yaşında hayatını kaybetti. Opera, sinema ve müzik alanında eserler veren sanatçının cenazesi, 5 Mart'ta  Cemal Reşit Rey Konser Salonu'ndaki tören ve Teşvikiye Camisi'ndeki cenaze namazının ardından Büyükçekmece Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 4 Mart

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Denetleme Kurulu'na beş konuda inceleme talimatı verdi. Kurulu, "İletişimin dinlenmesi ve tespitine yönelik kapasitesinin değerlendirilmesi, söz konusu uygulamaların hukuka uygunluğunun sağlanması amacıyla alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi", hakimlik ve savcılık gibi "kariyer meslek"lere giriş sürecinde fırsat eşitliğini bozan ve ayrımcılığa neden olan düzenleme ve uygulamalara yönelik araştırma ve incelemekle görevlendiren Gül, "yolsuzlukla mücadele kapasitesinin" değerlendirilmesini de talep etti. DDK’ya "Devlet Sırları" ve "Gizlilik Derecelerine" ilişkin düzenleme ve uygulamaların değerlendirilmesi talimatı veren Gül, Kurul'dan, "kent rantlarının analizi ile imar uygulamaları"na yönelik araştırma ve inceleme de istedi.

- Ankara 11. İdare Mahkemesi, Atatürk Evi, bira, şarap meyve suyu fabrikaları ile tarihi köprünün yer aldığı 7 hektarlık alan ile Başbakanlık binası inşaatının bulunduğu 46 hektarlık alanın tarihi sit statülerinin kaldırılmasına ilişkin işlemleri iptal etti. Kararda, "İdarece gerekli ve yeterli inceleme yapılmadan salt uyuşmazlık konusu alanın tarihi açıdan bir özellik ve nitelik taşımadığı gerekçesiyle AOÇ içerisindeki alanın tarihi SİT statüsünün kaldırılmasına ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmamıştır" ifadesine yer verildi. 

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'la ilgili hazırlanan fezlekelerin, TBMM Başkanlığına geldiği açıklandı.

5 Mart

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında, yasa dışı dinlemelere ilişkin, "Benim makamım ve odalarımla ilgili böyle bir şey söz konusu değil. Onlarla ilgili günlük çok düzenli tedbirler alınır. Ama bazı ortam dinlemelerinin olduğunu doğrusu Sayın Başbakan bana da söyledi" dedi.

- Başbakan Erdoğan, Ankara 11. İdare Mahkemesinin, yeni başbakanlık binasının da içinde buunduğu alanla ilgili kararını değerlendirirken, "Yeni başbakanlık binasının yapımıyla ilgili sıkıntı söz konusu değil inşallah nisan, mayıs gibi açılışını yapacağız" açıklamasını yaptı.

- Marmaray ve şehir içi banliyö trenlerinden, yeni düzenleme doğrultusunda, yüzde 40 ve üzerinde engelli olanlar ile 65 yaş üstü vatandaşlar ücretsiz yararlanmaya başladı.

 6 Mart

- Anayasa Mahkemesi, Ergenekon davasında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme, Başbuğ'un "özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtaya götürülemediği nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiği"ne hükmetti. Başbuğ'un tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneği, UYAP üzerinden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı, 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, aynı gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun yürürlüğe girmesiyle kamuoyunda "özel yetkili mahkemeler" olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesiyle kurulan ağır ceza mahkemeleri kaldırıldı. Daha önce yasal düzenlemeyle kaldırılan ancak ellerindeki dosyalar sonuçlanıncaya kadar görevlerine devam etmesi hükme bağlanan, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesiyle görevli özel yetkili mahkemelerin de görevi sona erdi. Düzenleme uyarınca, Ergenekon davasında karar veren ancak 7 aydır gerekçesini tamamlamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin, davayla ilgili gerekçesini yazmak için 15 gün süre verildi.

Düzenlemenin ardından aralarında, özel yetkili mahkemelerde görülen Balyoz Planı davası, Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin dava, 28 Şubat, 12 Eylül, faili meçhul cinayetler ve Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin davaların da aralarında bulunduğu dosyalar ağır ceza mahkemelerine devredildi.

- Özel yetkili mahkemeleri tümüyle kaldıran 6526 sayılı kanunla, örgütlü suçlarda azami tutukluluk süresi de beş yıla indirildi. Mahkemelerce tutuklulukları beş yılı aşan sanıkların durumunun incelenmesi ve talepler üzerine Türkiye genelinde tahliyeler başladı. Bu kapsamda Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin dava kapsamında tutuklu yargılanan Erhan Tuncel gece saatlerinde tahliye edildi.

-AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Elazığ'daki mitinginde, "Pensilvanya'nın buradaki dershanelerine çocuklarınızı gönderiyorsanız, çocuklarınızı alın. Ne olur alın. Bunlar, yavrularımıza, çocuklarımıza maalesef sadece hassasiyetlerimiz, kutsallarımız dışında eğitim öğretim veriyorlar. Devletin okulları bize yeter" dedi.

-Erdoğan, katıldığı bir canlı yayında da dinlemeleri "casusluk" olarak nitelendirerek, "Casusluk olayının müeyyidesi çok ama çok ağır. Yargıda bir düzenlemenin yapılması şart" dedi. On binlerce kişinin dinlendiğini söyleyen Erdoğan, gerekli adımlar atılmadıkça ulusal güvenliğin tehdit altında olduğunu belirtti. Kriptolu telefonların dahi dinlendiğini kaydeden Erdoğan, "Bu medya onurlu, şahsiyetli olsa bir Başbakanın  Adalet Bakanı ile konuşmasını, ki bu kriptolu telefondur, bu kriptolu telefonu adamlar dinliyor. Kim? Paralel yapı. Bu devlete saldırıdır" değerlendirmesinde bulundu.

-Gazeteci ve Yazarlar Vakfından yapılan yazılı açıklamada, farklı siyasi düşüncelerden milyonlarca gönüllü destekçiye sahip olan "camia"nın bir siyasi parti kurması, kurdurması ya da son günlerde sıklıkla dile getirilen ve asılsız bir iddia olan bir partiyle ittifakı kesinlikle söz konusu olmadığını, bu iddiaların yalan olduğunu kaydedilerek, "Bu iddia büyük bir yalandır. Sağduyulu milletimiz bugüne kadar doğrunun nerede olduğunu bilmiş ve tercihini de o yönde kullanmıştır. Kimsenin kimseden akıl almaya ihtiyacı yoktur" ifadesine yer verildi.

-Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeniyken 19 Ocak 2007'de öldürülen Hrant Dink'in ailesi, cinayette sorumluluğu bulunduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında İstanbul Valiliğinin soruşturma izni vermemesinin ardından idare mahkemesine yapılan itirazın da reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

 7 Mart

- Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan ve Anayasa Mahkemesi'nin "kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiği"ne karar verdiği eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, tahliye oldu. Ergenekon Davası'nda mahkemenin yaptığı suç duyurusu üzerine 6 Ocak 2012'de tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Başbuğ, 2 yıl 2 ayını geçirdiği Silivri Cezaevi'nde akşam saatlerinde çıktı. Başbuğ, cezaevi çıkışında, "Beni 26 ay hürriyetimden yoksun bıraktılar ama yüce Türk milleti oynanan oyunu, iddiaların geçersizliğini, bir Genelkurmay Başkanı ve karargahını terör örgütü karargahı ve terör örgütü olarak suçlamanın kabul edilmez bir durum olduğunu, bizlerin darbecilikle hiçbir alakamızın olmadığını kısa zamanda anladı" diyerek, adalet için mücadele edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, telefonla görüştükleri Başbuğ'a "geçmiş olsun" dileklerini ilettiler.

- Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) yürütülen soruşturma çerçevesinde, 257 bin 454'ü 2012 yılında, 252 bin 62'si 2013'te olmak üzere toplam 509 bin 516 kişinin dinlendiği tespit edildi. 2012 yılı öncesine ait dinlemeyle ilgili veriler ve dinlemeyi yapan kişilerin dijital kayıtlarının TİB arşivinden silindiği belirlendi. Mahkeme kararı olmadan da dinleme yapıldığı yönünde bazı bulgulara ulaşıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığınca 569 bin 837, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca 347 bin 234, Terörle Mücadele Daire Başkanlığınca ise 156 bin 65 dinleme işlemi gerçekleştirildiği, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı bu üç daire başkanlığınca 2012 ve 2013 yıllarında, mükerrer ve uzatmalar dahil, toplam 1 milyon 73 bin 136 dinleme işlemi yapıldığı açıklandı.

- Başbakan Erdoğan, son iki yılda yapılan dinlemelere ilişkin "Bunların ne kadarının hukuki dinlendiği, ne kadarının keyfi dinlendiği bilinmiyor. İşte bu paraleller, bu hainler kayıtları sildikleri için izleri yok. İzleri yok ettikleri için de skandalın boyutları şimdilik tam bilinmiyor. Artık bu kayıtları dinleyenlerin dönemi 30 Mart akşamı farklı bir şekilde inşallah sona erecek" değerlendirmesinde bulundu.

8 Mart

- Zirve Yayınevindeki cinayetlere ilişkin davada tutuklu yargılanan Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım elektronik kelepçe takılmasına karar verilerek tahliye edildi.

- Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliyesine karar verilen eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, "Vardiya Bizde Platformu" öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul'da düzenlenen "Sessiz Çığlık Eylemi"ne katıldı. Başbuğ, "Benim dün bu esaret döneminden kurtulmam ve hürriyetime kavuşmam bir başlangıçtır. Tutuklu durumda cezaevinde olan bütün milletvekilleri hürriyetlerine kavuşup, serbest olurken, bugün cezaevinde olan Engin Alan'ın aramızda olmaması her şeyden evvel Türkiye Büyük Millet Meclisinin ayıbıdır" değerlendirmesini yaptı. 

-Üsküp Eğitim ve Kültür Vakfı Türkiye Temsilciliği'nin avukatı Ömer Faruk Hansu, İstanbul merkezli soruşturma kapsamında eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın evinde bulunan bağış parası 1 milyon avronun vakfa iade edildiğini bildirdi.

10 Mart

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası sanığı 33 kişinin tahliye taleplerine ilişkin karar verdi. Talepleri reddeden mahkemenin bu kararı, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından verildiği için tartışmaya neden oldu. Ayrıca, Mahkeme'den yapılan açıklamada, ''özel yetkili mahkemelerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu" ve "Ergenekon Davası'nda 15 günlük makul sürenin de gerekçeli karar yazılması için yeterli bir süre olmadığı" belirtilerek, bu konularda Anayasa Mahkemesine başvurma kararı alındığı bildirildi.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kararıyla ilgili, kaldırılan ağır ceza mahkemelerinde görev yapmış hakim ve savcıların koruma tedbirleri konusunda karar veremeyeceklerini belirterek, HSYK'yı, Anayasa ve yasayı tanımayan hakimler hakkında işlem yapmaya çağırdı.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin tahliye taleplerini reddine ilişkin kararlarına yapılan itirazlara, nöbetçi mahkemeler baktı. Anayasa Mahkemesinin Başbuğ ile ilgili kararı ve uzun tutuklulukla ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesini değerlendiren nöbetçi mahkemeler, Ergenekon Davası sanıklarını tahliye etti. Nöbetçi mahkemeler tarafından verilen tahliye kararlarıyla Ergenekon Davası'nda tutuklu kalmadı.

- Ergenekon davasında kapsamında haklarında tahliye kararı verilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin davaya bakan Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce talebinin reddedilmesi, emekli albay Dursun Çiçek "Balyoz Planı" Davası kapsamında Yargıtayca onanan 16 yıl hapis cezası olması nedeniyle cezaevinden çıkamadı. Tahliye kararı çıkan Danıştay saldırısı sanığı Alparslan Aslan da başka davalarda kesinleşmiş hapis cezası olduğu için tahliye olamadı. Akın Birdal suikastinin azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye talebi de reddedildi.

 11 Mart

- Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve 269 gündür komada uyutulan 15 yaşındaki Berkin Elvan, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde Elvan'ın ölümü nedeniyle gösteriler düzenlendi, polisin müdahale ettiği gösterilerde gözaltına alınanlar oldu.

- HSYK 3. Dairesi, Ergenekon Davası'nda gerekçeli kararı geç yazdıkları için davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, üyeler Hüsnü Çalmuk ve Sami Haşıloğlu ile ilgili inceleme yapılmasına karar verdi.

12 Mart

- Berkin Elvan için, Okmeydanı Cemevi'nde tören düzenlendi. Elvan'ın cenaze töreni sırasında ve sonrasında İstanbul, Ankara, İzmir'in de aralarında bulunduğu pek çok kentte protesto gösterileri düzenlendi. Elvan için Tunceli'de yapılan eyleme müdahale sırasında 30 yaşındaki polis memuru Ahmet Küçütağ, kalp krizi geçirerek şehit oldu. Küçüktağ'ın cenazesi, 13 Mart'ta memleketi Elazığ'daki emniyet müdürlüğünde düzenlenen törenin ardından Harput Mezarlığı'nda toprağa verildi.

- Berkin Elvan'ın cenaze töreninin ardından yapılan gösteriler sırasında, Beyoğlu'nda iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 22 yaşındaki Burak Can Karamanoğlu vurularak yaşamını yitirdi.  Karamanoğlu'nun cenazesi, 14 Mart'ta Giresun'un Alucra ilçesinin Karaağaç köyünde toprağa verildi.

13 Mart

- Kamuoyunda "Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen "Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun, seçimlerde Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçelerle de propaganda yapılabilmesi imkanı getirdi, siyasi partilerin, bir ilçede teşkilatlanmaları için beldelerde teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırdı, siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili seçimlerinde yüzde 7 yerine yüzde 3 oy alması yeterli hale getirdi, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle özel okullarda eğitim ve öğretim yapılabilme hakkı tanıdı.

- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski Başkan Yardımcılarından, 2003 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü ve Basın Şeref Kartı sahibi gazeteci Vasfiye Özkoçak 91 yaşında İstanbul'da vefat etti. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun ilk üç kadından biri olan Özkoçak'ın cenazesi 14 Mart'ta İstanbul'da toprağa verildi.

-Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi

14 Mart

- Dershanelerin özel okula dönüştürülmesini düzenleyen "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanunla, Öğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarıldı, ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılması engellendi. Kanun'a göre, dershane ve öğrenci etüt merkezleri, eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül 2015'e kadar devam edebilecek, 2018/2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar özel okullara dönüşecek.

18 Mart

- HSYK Başkanı ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve üyeleri hakkında "gerekçeli kararı hala yazmadıkları" gerekçesiyle HSYK 3. Dairesi'nce verilen inceleme kararını onayladı.

21 Mart
&l

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...