Türkiye’de bir ilk!
Türkiye’de ilk defa Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde hayata geçirilen bir projeyle binlerce kerevit, Fırat Nehri’ne uyum sağlamaları için suya bırakıldı.
Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen kerevit aşılama projesiyle, binlerce kerevit Fırat’a uyum sağlamaları için suya bırakıldı. Surtepe köyü yakınlarında bulunan kum ocağındaki suni havuzlara bırakılan kerevitlerin Fırat Nehri’nin suyuna adaptasyon sağlamaları amaçlanıyor. Suya bırakılan kerevitler adaptasyon sağladıkları takdirde bölgede bulunan barajlara ve göllere nakledilecek. Kerevitlerin altyapısı oluşturulduktan sonra çiftçilere avcılık konusunda eğitim verilecek ve yeni bir istihdam alanı açılacak. Binlerce kişiye iş alanı oluşturması amaçlanan projenin ilk adımında teknelere konulan kerevitler kum almak için kepçeler tarafından açılan suni havuzlara bırakıldı.
BİRECİK-KARKAMIŞ GÖLÜNDE 17 BİN TON ÜRETİM
Birecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Su Ürünleri Mühendisi Oğuzhan Kuzucu, kerevit aşılama projesiyle birlikte bölgedeki su ürünleri potansiyelinin yükseleceğini ifade ederek, “Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi tarihi kadar eski olan Fırat Nehrinde balıkçılık, Karkamış ve Birecik barajlarının yapımına kadar bölgemizin endemik türü olan Şabut balığının avcılığı ile meşhurdur. Ayrıca baraj göllerimizde halen yaşamlarını sürdüren Fırat Kaplumbağası da bölgemizin endemik türlerinden olup ilçemizin önemli değerlerindendir. İlçe sınırlarında barajların yapımına müteakip Karkamış Baraj Gölünde ilk alabalık yetiştiriciliği 1990’lı yılların sonunda Birecik Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğünün ortak projeleri ile başlamıştır. Anılan dönemde kültür balıkçılığına yabancı olan bölgemiz bugün Karkamış Baraj Gölünde 28 adet su ürünleri üretim işletmesi ve yıllık 17 bin ton üretim kapasitene sahiptir” dedi.
TÜRKİYE ÜRETİMİNİN İLK 10 İLİNDEN BİRİ ŞANLIURFA
Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Faik Çelik ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tüm illeri arasında Birecik ilçesinin yıllık su ürünleri üretimi ile önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Şanlıurfa, Birecik ilçesindeki üretim sayesinde Türkiye’nin üretim kapasitesi açısından ilk 10 ili arasında yer almaktadır. Karkamış Baraj Gölünde yapılan bu üretim ekonomimize doğrudan ve dolaylı olarak yılda yaklaşık 150 milyon Türk Lirası kazandırmaktadır. Bölgede faaliyet gösteren işletmelerimiz 15 yıl gibi kısa bir sürede hem bölge kalkınmasına önemli katkılarda bulunmuş hemde alternatif iş olanakları oluşturmuştur. İlçede su ürünleri sektörünün hızlı yükselen üretim başarısı tüm Gap illerine sektörel açıdan örnek teşkil etmektedir. Alabalık yetiştiriciliğinde gerçekleşen bu hızlı yükselişin Kerevit Aşılama Projemizle de gerçekleşeceğini düşünmekteyiz. Su ürünlerinde alternatif türlerin geliştirilerek bölgeye kazandırılması ilçenin ekonomik kalkınmasının ve ihracat potansiyelinin artmasına vesile olacaktır. Alabalık yetiştiriciliğinde oluşan kamu kurumlarımızın alternatif yatırımlarda örnek teşkil etmesi durumunun kerevit aşılama projemizle de gerçekleşmesini ve ilçemizin GAP Bölgesinde su ürünleri sektörüne yeni türlerin kazandırıldığı bir merkez haline gelmesini beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.
HEDEF AVRUPA’YA İHRACAT
Şanlıurfa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Faik Çelik konuşmasının devamında, “Kerevit yani diğer adıyla tatlı su ıstakozu ülkemizin doğal bir türüdür ve Türk kereviti olarak adlandırılır. Ülkemizde balıkçılar tarafından avcılık yoluyla elde edilen kerevitlerin yüzde 90’ı özel müteşebbisler tarafından işlenerek AB ülkelerine ihraç edilmektedir. 1980’li yılların başlarından itibaren balıkçılarımız için önemli bir gelir kaynağı ve ülkemiz için döviz girdisi oluşturmuştur. Doğal yaşam alanı Eğirdir Gölü Merkez olmak üzere Göller Bölgesi olup 80’li yıllarda avcılıkla elde edilen üretimi yıllık 8 bin tonken 2013’de 492 tona düşmüştür. Eğirdir bölgesinin bu dezavantajlı durumu göz önüne alındığında ilçemizde faaliyet geçecek olan bu üretim AB ülkelerinde oluşan ihracat potansiyelini karşılamaya muktedirdir. Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonun 2013 yılı için Eğirdir bölgesinde yaptığı bir çalışmada kerevit avcılığı ile uğraşan balıkçıların 3 ay avcılık ile elde ettikleri gelirin kişi başı ortalama 11 bin 382 Türk Lirası olduğu hesaplanmış ve bunun yaklaşık 8 bin lirasının kar olduğu belirtilmiştir” ifadelerine yer verdi.