Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Türkiye'de çalışma saati değişiyor mu? Bakan Bilgin'den dikkat çeken çıkış
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kamuda çalışan sözleşmeli personel ve geçici işçilerle ilgili düzenleme yapacaklarını söyledi. Türkiye’deki 8 saatlik mesai uygulamasına ilişkin de dikkat çeken bir çıkış yapan Bilgin, "Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Birçok ülkede sekiz saatin aşağı çekilmesine dönük çalışmalar var" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma” konulu panele katıldı. Bakan Bilgin burada yaptığı konuşmada “İnsanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı dönemler geride kalmıştır” diyerek 8 saatlik mesai uygulamasına ilişkin dikkat çeken bir çıkış yaptı.
"Saatler kolumuza 8-5 mesaisi düzenlemek için gelmiştir. Daha önceleri daha da kötüydü. 10 saat. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz " diyen Bilgin, 1 Mayıs'ın ortaya çıkışının altında da uzun mesai saatlerinin bulunduğunu söyledi.
"8 SAAT MESAİ ESKİ ALIŞKANLIĞIN PARÇASI"
Bakan Vedat Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"8 saati biz normal olarak algılamaya başladık. Oysa yeni teknolojiler, insanın emeğini ikame eden yeni bilgiler üretim sürecine girdikten sonra 8 saat mesai artık eski alışkanlığımızın bir parçası olarak duruyor diye düşünmemiz, eleştirmemiz lazım. Bugün birçok ülkede 8 saatin aşağıya çekilmesine dönük çalışmalar var. Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de bu konuda pilot bir uygulama başlatıldı. Bunlar yaygınlaşacak. Muhtemelen 25 yıl sonra 6 veya daha az saat fiziki çalışma, onun dışında uzaktan çalışmanın da olduğu çalışma biçimleri devreye girecek. Bu kaçınılmaz. Teknoloji emeği ikame ettikçe, teknoloji üretim sürecinin mekanla bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin
“8-5 MESAİSİNİN GERİDE KALDIĞI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”
Bilgin, çalışma hayatında yaşanan değişimlerin birtakım sorunları da ortaya çıkardığını belirterek, şunları kaydetti:
"Nedir bu sorunlar? Bir defa çalışanların güvencesini sağlamak. Kişi uzaktan çalışıyor ama bunun sosyal güvenliği ne olacak, sağlık sigortası ne olacak? Çalışma hukukundan kaynaklı kazanımları ne olacak? Bunların yeniden düzenlenmesi lazım. Bu konuda güvenceli esneklik kavramı ortaya çıkıyor. Biz, bu konudaki akademik çalışmalardan istifade ederek mevzuatımızı yeniden düzenlemek durumundayız. Buradaki değişim sorumluluğu bizlere ve Meclis'e düşüyor. Netice itibarıyla insanların 12 saat, 14 saat zorla çalıştırıldığı günler geride kalmıştır. Bugün 8-5 mesaisinin geride kaldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu da değişimi açıklamaya yeterli değil. Aynı mekanda toplanıp, üretim sürecine katkı verme anlayışı ve geleneğinin de aşınmış olduğu bir dönemden geçiyoruz."
İŞ KAZALARINA SIFIR TOLERANS
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, esnek çalışma modelleri içerisinde, çalışanların sosyal hakları ve hukukunun da güvence alına alınmasının önemli olduğunu dile getirerek, çalışanları koruyacak politikalara önem verdiklerini ifade etti.
İş kazalarına karşı çalışanları korumanın en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Bilgin, "Burada herhangi bir tolerans yok. Sıfır tolerans. Kaza önlenebilir bir şeydir. Bunu önlemek mecburiyetindeyiz." diye konuştu.
SÖZLEŞMELİ PERSONEL, GEÇİCİ İŞÇİ SORUNU VAR
Burada yaptığı konuşmada asgari ücret ve 3600 ek gösterge konusunda atılan adımları hatırlatan Bakan Bilgin, sözleşmeli personel ve geçici işçilerle ilgili sorunların da çözüleceğinin sinyalini verdi:
“Asgari ücret düzeyinde bütün çalışanların asgari ücret düzeyindeki gelirlerini vergi dışarısında bırakmak Türkiye’nin 60 yıllık sloganaydı. Bunu gerçekleştirdik. Daha yapacağımız çok iş var. Sözleşmeli personel meselesi, geçici işçiler meselesi var.”
Ne 8-5'i biz 8-6 çalışıyoruz