Tgrt Haber

Türkiye'de son 5 yılda kuduz vakalarında artış! 5 ayda 21 şehir karantinaya alındı

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com.tr
30 May 2024 13:48 - Güncelleme : 30 May 2024 16:03
Türkiye'de son 5 yılda kuduz vakalarında artış! 5 ayda 21 şehir karantinaya alındı

Son 5 yılda Türkiye'de kuduz vakalarında ciddi bir artış yaşandı. 2019 yılında başlayan vakalar pandemi ile her ne kadar düşük kalsa da 2022 yılında pik yaşadı. Kuduz korkusu nedeniyle 5 ayda 21 şehir karantinaya alındı.

Koronavirüs nedeniyle başlayan pandemi Türkiye​'de insanları evlere kapattı ancak kuduz​ vakalarının artışına neden oldu. Kuduz vakalarındaki artışları ise  2021 yılında başladı. Ortalama 5 yıllık rakamlar baz alındığında ciddi bir artış​ yaşandığı gözlemlendi. 

TÜRKİYE'DE SON 5 YILDA KUDUZ VAKALARINDA ARTIŞ!

Son 5 yıldaki artışlar uzmanları da korkuttu. Sağlık Bakanlığı​ tarafından açıklanan verilerde; ilk etapta 2019 yılında 59 ilde 494 kuduz vakası yaşandı.

Türkiye'de son 5 yılda kuduz vakalarında artış! 5 ayda 21 şehir karantinaya alındı - 1. Resim

Akabinde ise 2020 yılında 267 kişi de kuduz virüsüne rastlanırken 52 il karantinaya alındı. 2021'de 28 ilde 153, 2022'de 41 ilde 277, geçen yıl 35 ilde 282 kuduz vakası Sağlık Bakanlığı tarafından raporlandı. 2024 yılına geldiğimizde ise 5 aylık dönemde 21 ilde 50 vaka görüldü.

Türkiye'de son 5 yılda kuduz vakalarında artış! 5 ayda 21 şehir karantinaya alındı - 2. Resim

AVRUPALI DEVLET VATANDAŞLARINI UYARDI!

Karantinaya alınan şehirler en fazla 7 en az 3 gün giriş çıkışlara kapatıldı. Kuduz vakası hayvanlarda da görüldü. Bazı inekler telef oldu. Hem veteriner hem de enfeksiyon uzmanları vatandaşları uyardı. Öte yandan Türkiye'deki başı boş köpeklerin kuduz vakasını artırdığı hatta Avrupalı devletler Türkiye'ye gidecek vatandaşlarını uyarmaları da dikkatlerden kaçmadı.

Türkiye'de son 5 yılda kuduz vakalarında artış! 5 ayda 21 şehir karantinaya alındı - 3. Resim

Yaz sezonu için Türkiye'yi tercih eden turistlerde kuduz vakalarından endişe duyduklarını ifade eden açıklamalar yapmıştı. Bursa, Eskişehir, Tunceli, Kars, Bitlis, Çanakkale, Niğde, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa ve Şırnak gibi şehirler son 5 yılda birçok kez karantina altına alındı. 

Türkiye'de son 5 yılda kuduz vakalarında artış! 5 ayda 21 şehir karantinaya alındı - 4. Resim

AVRUPA'NIN DA BAŞI DERTTE!

 Avrupa Birliği (AB), sahipsiz hayvan sorunuyla mücadele ve hayvan refahına ilişkin uygulamaların Avrupa ülkeleri arasında farklılık göstermesi nedeniyle bu konuya ortak standart getirmeye çalışırken, AB Komisyonunun geçen yıl sunduğu yasa teklifinde, zorunlu kısırlaştırma, çip takma, kayıt altına alma ile bakıcıların yetkinliğinin artırılması gibi önlemler yer alıyor.

Çoğu Avrupa ülkesinde sokaklarda nadiren sahipsiz hayvana rastlansa da AB, her üye ülkesinin farklı yöntem izlediği bu konuya ortak çözüm bulma çalışmalarını sürdürüyor.

Belçika'da barınaklara yıllık 7 bin köpek, 26 bin kedi bırakılırken, İspanya'da ise bu rakam köpekler için 100 bin, kediler için 30 bin düzeyinde seyrediyor.

Kaynak: tgrthaber.com.tr

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...