Türkiye'den BM'ye YPG soruşturması çağrısı
Türkiye, BM'ye terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin, ülkede demografik yapıyı değiştirme ve ülkeyi parçalama girişimi ile ciddi insan hakları ihlallerini araştırma çağrısı yaptı.
Türkiye, Birleşmiş Milletler'e (BM) terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin, ülkede demografik yapıyı değiştirme ve ülkeyi parçalama girişimi ile ciddi insan hakları ihlallerini araştırma çağrısında bulundu.
BM Cenevre Ofisi'nde, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, BM İnsan Hakları Konseyi'ne Suriye'deki insan haklarıyla ilgili son raporunu sunarak, ülkedeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi ve Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı da oturumda konuşma yaptı.
Çarıkçı, "BM komisyonunun raporu, Suriye rejiminin işlediği suçları doğrulayan kanıtlar içeriyor. Suriye rejimi ülkedeki tüm sivilleri farklı şekilde hedef alıyor. BM Ortak Araştırma Mekanizması da savaş suçu ve insanlığa karşı suç teşkil eden ve ülkede kullanılan son iki kimyasal silahın sorumlusunun rejim olduğunu doğruladı. Rejim, kimyasal silah kullanan DAEŞ ile aynı zihniyete sahip. DAEŞ, bölge ve ötesinde ciddi bir tehdit oluşturuyor" şeklinde konuştu.
Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin de Suriye'de insan hakları ihlallerinde bulunduğunu ifade eden Çarıkçı, "YPG'nin, Suriye'deki ciddi insan hakları ihlallerinin, BM komisyonu tarafından detaylı ve ayrı bir şekilde soruşturulması gerekiyor. YPG'nin Kürt siyasetçileri kaçırması ve demografik yapıyı değiştirme çalışmaları gibi girişimler, Suriye'nin parçalanmasına yol açabilir." dedi.
Türkiye'nin Suriye'deki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Çarıkçı, Suriye rejiminin, BM Güvenlik Konseyi kararına rağmen hala ülkede insani yardımların ulaştırılmasını engellediğini belirtti.
BM'den ateşkese uyma çağrısı
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye'deki yenilenen çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına tüm tarafların uyması çağrısında bulunarak, Suriye'deki insani yardımların hiçbir siyasi güç tarafından siyasileştirilmesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Komisyon başkanı Pinheiro, "Rusya ve ABD aracılığıyla gerçekleştirilen Suriye'deki çatışmaların sonlandırılması anlaşması ülkedeki krizin sona erdirilmesi için az da olsa umut veriyor." dedi.
Anlaşmanın şimdiden geride kalan haftada ülkedeki şiddeti ve sivil kayıpları azalttığına işaret eden Pinheiro, "Suriye'deki yenilenen çatışmaların sonlandırılması anlaşmasına tüm tarafların uyması gerekir." ifadesini kullandı.
Pinheiro, "Suriyeliler, savaştan kaçmaya devam ediyor. Suriye'de insan hakları ihlalleriyle ilgili yeni bilgilere ulaşmak için kurbanlara ve şahitlere erişimde sıkıntı yaşıyoruz. Avrupa'da Suriyeli sığınmacıları ağırlayan ülkelere, erişimimizi sağlama ve çalışmamız üzerindeki engelleri kaldırmaları çağrısında bulunuyoruz." dedi.